Τα δημοσιεύματα για την επιθυμία την Άνγκελα Μέρκελ να δώσει βάση στην διεκδίκηση ενός Γερμανού στην θέση της Κομισιόν, φαίνεται πως λειτούργησε αρνητικά για τον Γενς Βάιντμαν, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία της ΕΚΤ. Νέο φαβορί παρουσιάζεται ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Έρκι Λιικάνεν ο οποίος προηγείται πλέον στην κούρσα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο Γενς Βάιντμαν έχει χάσει έδαφος μετά τα δημοσιεύματα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, μπορεί να επιδιώξει μία κορυφαία πολιτική θέση στην ΕΕ για τη χώρα της παρά να προωθήσει τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ για την προεδρία της ΕΚΤ. Αυτός που έχει το προβάδισμα τώρα είναι ο Λιικάνεν, αν και ο ανταγωνισμός είναι στενός, με τον διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και τον ομόλογό του Ιρλανδό Φίλιπ Λέιν, να ακολουθούν από κοντά, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η οκταετής θητεία του Ντράγκι, που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2019, χαρακτηρίσθηκε από τα χωρίς προηγούμενο μέτρα νομισματικής πολιτικής και την καθοριστική δέσμευσή του να κάνει «ότι χρειασθεί» για να διατηρηθεί το ευρώ. Ο διάδοχος του Ιταλού θα παραλάβει ένα σχέδιο για τη σταδιακή απόσυρση της νομισματικής στήριξης και διαμόρφωση εκ νέου των «μαξιλαριών» πριν από την επόμενη ύφεση. Ο διορισμός του νέου επικεφαλής της ΕΚΤ θα αποτελέσει μέρος μίας διαπραγμάτευσης των κυβερνήσεων για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, που θα εστιάσει στην εθνικότητα και το φύλο καθώς και την εμπειρία και τις ειδικές γνώσεις.
Ο 67χρονος Λιικάνεν, που αποχώρησε τον Ιούλιο από επικεφαλής της φιλανδικής κεντρικής τράπεζας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, θα έφερνε την εμπειρία δεκαετιών που έχει από τις Βρυξέλλες στην ηγεσία της ΕΚΤ, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές ατέλειες του ενιαίου νομίσματος, σημειώνει το δημοσίευμα. Το 2012, στο απόγειο της κρίσης χρέους, προήδρευσε μίας ομάδας ειδικών που κατάρτισαν ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων του τραπεζικού τομέα της ΕΕ, το οποίο εφαρμόσθηκε μόνο μερικά. Ο Λιικάνεν εξελέγη στο φιλανδικό κοινοβούλιο σε ηλικία μόλις 21 ετών και έκτοτε κατέλαβε πολλές θέσεις, μεταξύ άλλων του Επιτρόπου της ΕΕ, του υπουργού Οικονομικών, του πρεσβευτή στις Βρυξέλλες και του γενικού γραμματέα του SDP. Αν και έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει εκστρατεία για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, πρόσθεσε ότι «μπορεί να υπάρξουν καταστάσεις, όπου ερωτάσαι: ‘Θα κάνεις το καθήκον σου;' και τότε κανείς πρέπει να σκεφθεί».
Ο Λιικάνεν είναι έμπιστος του Ντράγκι και υποστήριξε την πρωτοφανή νομισματική στήριξη, ενώ θεωρείται μετριοπαθής και πραγματιστής.