Νέες λίστες με διασυνοριακά εμβάσματα παρέλαβε η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής που καθιέρωσε η Κομισιόν για την πάταξη της απάτης στον ΦΠΑ και της διακίνησης του μαύρου χρήματος, μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το μέτρο, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι τράπεζες αποστέλλουν στις φορολογικές Αρχές ανά τρίμηνο στοιχεία για τους αποστολείς και τους παραλήπτες των εμβασμάτων.
Στόχος είναι η καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, με μεθόδους τύπου Καρουζέλ και των εξαφανισμένων εμπόρων που κοστίζουν πάνω από 100 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Πρόκειται για την εφαρμογή διασυνοριακών πληρωμών CESOP (Central Electronic System of Payments Information), στην οποία καταγράφονται οι ροές των εμβασμάτων εντός των χωρών της ΕΕ, με στόχο την καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ και τη διακίνηση του μαύρου χρήματος.
Στο πλαίσιο της δέσμης των μέτρων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών των κρατών μελών υποχρεούνται να αποστέλλουν πληροφορίες για διασυνοριακές πληρωμές που εκκινούν από κράτη μέλη, όπως επίσης και για τον δικαιούχο αυτών των διασυνοριακών πληρωμών (beneficiary / payee).
Ειδικότερα, οι τράπεζες και οι άλλοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, παρακολουθούν τους δικαιούχους των διασυνοριακών πληρωμών και αποστέλλουν στις φορολογικές διοικήσεις των κρατών μελών πληροφορίες για εκείνους που λαμβάνουν περισσότερες από 25 διασυνοριακές πληρωμές ανά τρίμηνο.
Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται κεντρικά σε μία ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα πληροφοριών για τις Πληρωμές (Central Electronic System of Payments information - “CESOP”), όπου αποθηκεύονται, θα συγχωνεύονται και θα διασταυρώνονται με δεδομένα από άλλες ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων.
Επίσης, όλες οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στο CESOP, τίθενται στη συνέχεια στη διάθεση των εμπειρογνωμόνων των φορολογικών διοικήσεων των κρατών μελών που ασχολούνται με την καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ, μέσω ενός δικτύου που ονομάζεται EUROFISC.
Σκοπός του νέου αυτού μέτρου είναι να δώσει στις φορολογικές αρχές των κρατών μελών τα κατάλληλα εργαλεία για τον εντοπισμό πιθανής απάτης στον ΦΠΑ, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, από πωλητές/προμηθευτές που είναι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα.
Οι νέοι κανόνες ισχύουν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η πρώτη αποστολή δεδομένων πληρωμών από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών προς την αρμόδια εθνική αρχή (Α.Α.Δ.Ε.) έγινε στις 30 Απριλίου 2024 και θα αφορούσε το α' τρίμηνο του 2024.
Στο τέλος Ιουλίου η ΑΑΔΕ παρέλαβε και τη λίστα με τα εμβάσματα που απεστάλησαν το β΄ τρίμηνο του 2024.