Αγορές

Νέες απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα οικονομικά στοιχεία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης και στην ΕΕ τον Αύγουστο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία. Συγκεκριμένα σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν αρνητικά κατά 2,0% στην ευρωζώνη και κατά 1,3% στην ΕΕ. Σε μηναία βάση μειώθηκε κατά 0,3% ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης και κατά 0,2% στην ΕΕ τον Αύγουστο, συγκρινόμενος με τον Ιούλιο, Τον Ιούλιο, ο όγκος του λιανικού εμπορίου είχε μειωθεί κατά 0,4% στην ευρωζώνη μηνιαίως και κατά 0,2% στην ΕΕ. Μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η μεγαλύτερη ετήσια πτώση σημειώθηκε στη Δανία (-6,0%), στην Ολλανδία (-5,8%) και στη Φινλανδία (-4,7%). Η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος στη Σλοβενία (+31,8%), στην Πολωνία (+8,0%) και στην Κύπρο (+5,1%).

Ο δείκτης PMI του κατασκευαστικού τομέα της Ευρωζώνης ενισχύθηκε το Σεπτέμβριο στο 45,3 από το 44,2 του Αυγούστου, αλλά έμεινε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα σε συρρίκνωσης, ήτοι κάτω από το 50. Στη Βρετανία, ο σχετικός δείκτης PMI άγγιξε τις 52,3 μονάδες έναντι 49,2 μονάδων τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, περίμεναν 48 μονάδες.

Μειώθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία κατά 2,4% μηνιαίως σε εποχική και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι εγχώριες βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 3,4% και αυτές από την ευρωζώνη κατά 3,8%, όπως έδειξαν τα στοιχεία. Ένα ακομη οικονομικό δεδομένο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης που δείχνει ότι η ύφεση δεν είναι μακριά. Οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, με φόντο την πίεση που ασκούν η ενεργειακή κρίση και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός. Αναλυτές σε έρευνα του πρακτορείου ανέμεναν μία κατά πολύ ηπιότερη υποχώρηση της τάξεως του 0,7%. Την ίδια ώρα όμως θετικά νέα ήρθαν στα στοιχεία του Ιουλίου, καθώς αναθεωρήθηκε σημαντικά η αρχική μέτρηση από πτώση 1,1% σε αύξηση κατά 1,9%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) θα τερματίσει την παρέμβασή της στην αγορά ομολόγων όταν οι κίνδυνοι θα έχουν υποχωρήσει και θα το κάνει βάσει αξιολόγησης των συνθηκών στην αγορά και του ύψους των αγορών που θα έχουν πραγματοποιηθεί, ενημέρωσε σήμερα, Πέμπτη.

Την άποψη πως ο πληθωρισμός παρέμεινε εξαιρετικά υψηλός και αναμένεται πλέον ότι θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα εκτός του στόχου, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, στην οποία πάρθηκε η απόφαση για αύξηση επιτοκίων 75 μονάδων βάσης. Όπως σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης, ο Λέιν τόνισε ότι προβολές της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο του 2022 έδειξαν σημαντική αναθεώρηση του πληθωρισμού προς τα πάνω κατά την περίοδο έως το τρίτο τρίμηνο του 2023, αλλά όχι πέρα από αυτό το χρονικό σημείο, γεγονός που έχει να κάνει με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των βασικών διατροφικών προϊόντων, όμως παρατηρήθηκε ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός - που εξαιρεί αυτά τα δύο μεγέθη - συνεισέφερε επίσης κατά 1% στην ανοδική αναθεώρηση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται για κάτι που δείχνει ταχύτερη μετάδοση του πληθωρισμού ενέργειας και τροφίμων στον δομικό πληθωρισμό και πρότεινε το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων να είναι στις 75 μονάδες βάσης, ώστε να λάβει χώρα εμπροσθοβαρώς η μετάβαση από ένα εξαιρετικά διευκολυντικό επίπεδο των επιτοκίων σε επίπεδα που θα διασφαλίσουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Επίσης ζήτησε να γίνει γνωστό πως με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση, κατά τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις τα επιτόκια αναμένονταν να αυξηθούν περαιτέρω για να περιορίσουν τη ζήτηση και να περιορίσουν τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τα τα πρακτικά. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως αρκετά μέλη συντάχθηκαν με την πρόταση Λέιν για αύξηση των 75 μονάδων βάσης.

Επισημαίνεται πως το μέγεθος της ανοδικής αναθεώρησης στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό προσωπικού το 2024 δεν έφτανε στον βαθμό για πιο επιθετικές κινήσεις. Εν συνεχεία, τονίστηκε πως η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας που αναμένεται στην ευρωζώνη δεν θα ήταν επαρκής για σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού. Αξίζει να αναφερθεί πως επισημάνθηκε πως χωρίς έγκαιρο περιορισμό της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί η υποτίμηση του ευρώ θα μπορούσαν να επιδεινωθούν.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 2 εκατ βαρέλια, αύξησε τις τιμές του πετρελαίου.

Οι επενδυτικές εταιρίες Apollo Global Management Inc και Sixth Street οι οποίες αναζητούσαν τρόπους για τη διάθεση χρηματοδότησης στον Ίλον Μασκ νωρίτερα μέσα στη χρονιά αναφορικά με την εξαγορά της Twitter Inc δεν βρίσκονται πλέον σε συνομιλίες με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση για το ζήτημα αυτό. Ο Μασκ και η Twitter έχουν εμπλακεί σε μία δικαστική διαμάχη μετά την κίνηση του επιχειρηματία να αποσύρει την πρόταση του για την εξαγορά. Την περίοδο αυτή οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες για τον τερματισμό της δικαστικής διένεξης, ανοίγοντας το δρόμο για το κλείσιμο της συμφωνίας των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων (44,36 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 396.66 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.56%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,431.15 μονάδες, με πτώση 0.48%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,994.5 μονάδες, πέφτοντας 0.82%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,467.39 μονάδες, με βουτιά 0.40%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,936.42 μονάδες, διολίσθησε 0.82%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,139 μονάδες, με απώλειες 1.04%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,509.61 μονάδες, μειωμένος κατά 0.93%.

Διαβαστε επισης