Οι ΗΠΑ θέλουν να αποκτήσουν νέα πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος ως απάντηση στον επανεξοπλισμό της Ρωσίας, σύμφωνα με το νέο «Δόγμα Πυρηνικής Πολιτικής και Ασφάλειας» που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το Πεντάγωνο.
Αυτά τα νέα όπλα, που κάνουν τους ειδικούς να φοβούνται για μια αναβίωση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και την αύξηση του κινδύνου μιας πυρηνικής σύρραξης, αντιπροσωπεύουν την «απάντηση στη διεύρυνση των (πυρηνικών) ικανοτήτων της Ρωσίας» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γκρεγκ Γουίβερ, ο υπεύθυνος στρατηγικών ικανοτήτων στο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας των ΗΠΑ.
Εκτιμώντας ότι η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο είναι σήμερα πολύ πιο περίπλοκη σε σύγκριση με το 2010, όταν δημοσιεύτηκε η τελευταία αναθεώρηση του δόγματος για τα πυρηνικά, το Πεντάγωνο επισημαίνει σε αυτό το έγγραφο τις απειλές που προέρχονται από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Όμως αυτό που προκαλεί ανησυχία στην Ουάσιγκτον, είναι κυρίως «η γεμάτη αποφασιστικότητα επιστροφή της Μόσχας στον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων», όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις στον πρόλογο του 75σελιδου εγγράφου.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η Ρωσία βρίσκεται στη διαδικασία να εκσυγχρονίσει ένα οπλοστάσιο 2000 τακτικών πυρηνικών όπλων, απειλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες γειτνιάζει και παρακάμπτοντας τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συνθήκη για τον αφοπλισμό New START.
Το Πεντάγωνο διαπιστώνει μια «ανομοιογένεια» μεταξύ των ικανοτήτων της Ρωσίας και εκείνων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εξήγησε ο Γουίβερ.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η στρατηγική μας και οι υπάρχουσες ικανότητές μας γίνονται ξεκάθαρα αντιληπτές από τους Ρώσους ως ενδεχομένως ανεπαρκείς προκειμένου να τους αποθαρρύνουν να κάνουν δύο πράγματα: να εξαπολύσουν περιορισμένα πυρηνικά πλήγματα για να ασκήσουν πιέσεις στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια μιας συμβατικής σύρραξης που τείνει να επιδεινωθεί και να χρησιμοποιήσουν ευρύτερα πυρηνικά όπλα για να επικρατήσουν στις συμβατικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ εάν οι απειλές δεν πιάσουν τόπο» διευκρίνισε ο ίδιος.
«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κάνει εσφαλμένους υπολογισμούς» σημείωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Άμυνα αρμόδιος για την πυρηνική πολιτική Ρόμπερτ Σόφερ. «Η Ρωσία πρέπει να κατανοήσει ότι το να εξαπολύσει μια πυρηνική επίθεση, ακόμα και περιορισμένης μορφής, δεν θα της επιτρέψει να πετύχει τον στόχο της, θα τροποποιήσει θεμελιωδώς τη φύση της σύρραξης και θα έχει ανυπολόγιστο κι αβάστακτο κόστος για τη Μόσχα».
Σε πλήρη αντίθεση με το όραμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος το 2009 στην Πράγα, απηύθυνε έκκληση για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, το νέο αμερικανικό Δόγμα για τα Πυρηνικά προτείνει την ανάπτυξη ενός νέου τύπου πυρηνικών πυραύλων μικρής ισχύος, που θα εκτοξεύονται από υποβρύχια.
Αυτοί οι νέοι πύραυλοι, χαμηλότερης ισχύος από τη βόμβα της Χιροσίμας, δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύονται στο έδαφος των χωρών συμμάχων. Θα μπορούν να ακυρώσουν την αντιπυραυλική άμυνα της Ρωσίας.
Αυτά τα όπλα θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά πυρηνικά όπλα, κάτι που θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να συνεχίσει να τηρεί τις συνθήκες μη διάδοσης. Το Πεντάγωνο εξετάζει προς το παρόν ένα πρόγραμμα περίπου 30 «πυρηνικών μίνι όπλων» για ένα κόστος στα 50 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 5 ετών, κάτι που θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως του Κογκρέσου.
Ήδη αντηχούν επικριτικές φωνές για αυτού του είδους τους πυραύλους, που θα αυξήσουν τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύρραξης, όμως το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εξαπολύσει κάποιο πλήγμα.
«Στόχος αυτών των δυνατοτήτων είναι να καταστήσουμε μια αμερικανική απάντηση στη χρήση ενός πυρηνικού όπλου πιο βάσιμη, όχι να καταστήσουμε μια επίθεση από τις ΗΠΑ πιο πιθανή» υπογράμμισε ο Γουίβερ.
TECHin
Όταν η Γη ήταν... μία παγωμένη μπάλα στο διάστημα
Γνωρίζουμε τη Γη ως τον γαλάζιο και πράσινο πλανήτη που είναι τώρα. Φαίνεται όμως ότι κάποτε ήταν μια τεράστια, παγωμένη μπάλα που ταξίδευε στο διάστημα. Ειναι δύσκολο να το φαν ...