ΕΥΖην

Νέα πολιτική για το βιβλίο, με ευρωπαϊκά κονδύλια


 Εξασφαλισμένη (με πόρους από ευρωπαϊκά κονδύλια ως το 2023), με νέα πολιτική για το βιβλίο και νέο φορέα διοργάνωσης της – την ίδρυση του οποίου εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου - η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης μπαίνει από τα αποψινά εγκαίνια της 14ης διοργάνωσης της βραδιά, σε νέα τροχιά.

Οι πόροι για τη διοργάνωση (πρόσθετο ποσό 800.000 ευρώ) εξασφαλίστηκαν από τα ΕΣΠΑ και “δένουν” τις επόμενες διοργανώσεις ως το 2023- όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Την επικείμενη “διαμόρφωση μιας νέας συνεκτικής και συνολικής πολιτικής βιβλίου” (την ίδρυση νέου ολιγομελούς φορέα πολιτικής Βιβλίου χωρίς τα «βάρη» και τα «λάθη» του παλιού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου -ΕΚΕΒΙ , όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ.Κονιόρδου, με αρμοδιότητες την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, την κοινωνική διάδοση της ανάγνωσης και τη δημιουργία νέων αναγνωστών και την υποστήριξη των επαγγελματιών του βιβλίου) αλλά και τον εμπλουτισμό του θεσμού των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (που θα μετονομαστούν σε Κρατικά Βραβεία Βιβλίου) με την προσθήκη τεσσάρων νέων ( Κρατικό Βραβείο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Βραβείο Μετάφρασης βιβλίου Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Κρατικό Βραβείο Εκδοτικής Σειράς και Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης ) , όπως και την αποκατάσταση των ρυθμών απονομής τους με την επιτάχυνση μέσα στο 2017 της απονομής των βραβείων για τα βιβλία που εκδόθηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016.

«Ένα βιβλίο, είναι ένα απλωμένο χέρι προς χαιρετισμό” τόνισε χαρακτηριστικά η κ.Κονιόρδου επικαλούμενη τη ρήση του Ανδρά Φραγκιά στη διάρκεια της αποψινής τελετής των εγκαινίων της 14ης ΔΕΒ-Θ.

«...Σήμερα που η βαρβαρότητα εξαπλώνεται στις σύγχρονες δημοκρατίες, που η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μια βαθιά ανθρωπιστική και πολιτισμική κρίση, και οι διεθνείς εξελίξεις δοκιμάζουν καθημερινά και σε βάθος την κοινωνική μας συνείδηση , ίσως είναι πιο σημαντικό παρά ποτέ να δημιουργήσουμε τις ευνοϊκότερες συνθήκες για να λειτουργήσει αυτός ο χαιρετισμός. Για να κυκλοφορήσουν οι ιστορίες, οι ιδέες, οι μνήμες, για να αναπτυχθεί ο διάλογος και να ακουστεί ο αντίλογος, για να προκύψουν αναπάντεχες και δημιουργικές συναντήσεις, ώστε να μπορέσουμε να αναστοχαστούμε το Χθες και το Σήμερα, κοιτάζοντας το Αύριο” τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.

“Περήφανος για το έργο της Περιφέρειας που κατάφερε να εξασφαλίσει και νέα χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ -και να διασφαλίσει έτσι τη διοργάνωση της έκθεσης ως το 2023” δήλωσε στο χαιρετισμό του και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρωινή επίσκεψη με την κ.Κονιόρδου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης και επανέλαβε τη δέσμευσή του για συνολική χρηματοδότηση των ανασκαφών στην περιοχή με το ποσό των 2.500.000 ευρώ (από Ευρωπαϊκά κονδύλια).

Στο...”παράδοξο της απόλυτα επιτυχημένης διοργάνωσης μιας έκθεσης βιβλίου -όπως αυτή της Θεσσαλονίκης σε μια εποχή όπου -όπως χαρακτηριστικά είπε- “ο Γαλαξίας του Gutenberg” αντικαταστάθηκε από το γαλαξία του διαδικτύου με πολιτιστικό αντίτιμο τον κίνδυνο απώλειας της γλώσσας και της γνώσης” , αναφέρθηκε ο πρόεδρος του διοργανωτή φορέα της Έκθεσης Εθνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Χαιρετισμούς στα αποψινά εντυπωσιακά εγκαίνια της πλέον “πλούσιας” σε δραστηριότητες 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (στο πρόγραμμα της εντάσσονται 435 εκδηλώσεις με περισσότερους από 700 ομιλητές) αναφέρθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Helexpo-ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε το πολυπληθέστατο ακροατήριο της τελετής των εγκαινίων το νέο φωνητικό σύνολο που συγκρότησε πρόσφατα ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 20 παιδιών προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, υπό την επωνυμία «Φωνές της Ελευθερίας», σε σύμπραξη με τη Νεανική Χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, 40 συνολικά νεαρούς χορωδούς) που “έντυσαν” μουσικά την εκδήλωση.

ΑΠΕ - ΜΠΕ