Το τέταρτο κύμα της πανδημίας που ενέσκηψε στη χώρα μας πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι ειδικοί, θέτει σε συναγερμό τις αρχές, που καλούνται να διαχειριστούν για πρώτη φορά έξαρση του κορονοϊού εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Η λήψη περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου κύματος φαίνεται αναπόφευκτη. Ωστόσο, η κυβέρνηση καλείται να βρεί την λεπτή ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της αποφυγής παρεμβάσεων που θα επιφέρουν νέα πλήγματα στον τουρισμό και εν γένει την οικονομία.
Ήδη από χθες (6/7) οπότε διαπιστώθηκε «έκρηξη» ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού (1.797) ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα για τη διασκέδαση και την εστίαση (απαγόρευση ορθίων και αυστηρές κυρώσεις για παραβάσεις).
Για τη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υπό συζήτηση το εάν, πέρα από αμιγείς κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους στην εστίαση και τη διασκέδαση, θα επιτραπούν και μεικτοί, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Επίσης, στο τραπέζι είναι η πρόταση για τοπικά lockdown όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου, αλλά και η επαναφορά της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.
Μέτρα όπως η επιστροφή του ωραρίου κυκλοφορίας τη νύχτα, ή η απαγόρευση ξανά της μουσικής σε εστίαση, μπαρ και καφέ, προς το παρόν δεν είναι στη συζήτηση κυβέρνησης και ειδικών, καθώς θεωρείται ότι θα επιβαρύνουν το τουριστικό κλίμα. Πάντως, η πορεία των επιδημιολογικών στοιχείων θα καθορίσει τις όποιες αποφάσεις.
Σαρηγιάννης: 3.500 κρούσματα τον δεκαπενταύγουστο
«Έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το 4ο κύμα, γύρω στο δεκαπενταύγουστο, μπορεί να πάμε μέχρι τα 3.500 κρούσματα ημερησίως, σε έναν εβδομαδιαίο μέσο όρο, αυτό φαίνεται από τα μοντέλα που έχουμε αναπτύξει, βασισμένα στην δυναμική των πληθυσμών», προέβλεψε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 , ο αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Αιφνιδιασμένος από την ταχύτητα του χρόνου δήλωσε ο καθηγητής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συνέβησαν όλα πολύ πιο γρήγορα, εγώ τα περίμενα μετά από 15 μέρες και αυτό έχει να κάνει με την υπερχαλάρωση των μέτρων, εν μέρει και με την μετάλλαξη Δέλτα. Αλλά δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο, υπάρχει και η ανάκαμψη της βρετανικής μετάλλαξης σε συνδυασμό και με την αύξηση της διασποράς της νιγηριανής». Επιπλέον, εκτιμά πως θα δούμε στην διάρκεια του 4ου κύματος να αυξάνονται και τα νούμερα στις ΜΕΘ, όπως είχε γίνει και στο 2ο και το 3ο κύμα της πανδημίας.
Ο κ. Σαρηγιάννης συμπλήρωσε πως η ελάττωση του εμβολιαστικού ρυθμού δεν βοήθησε καθόλου. Ειδικά στους άνω των 60 ετών. «Οι νέοι εμβολιάζονται περισσότερο αυτή την στιγμή, ωστόσο έχουν μια ελευθεριάζουσα κοινωνική κινητικότητα και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Αυτό που βλέπουμε τώρα εξηγεί γιατί υπήρχαν οι διάφοροι περιορισμοί, όπως στα κέντρα διασκέδασης. Θα πρέπει να πάρουμε μερικά μέτρα πίσω, όπως στις μάσκες, το θέμα της μουσικής και της διασκέδασης από μια ώρα και έπειτα».
Αναφορικά με το ποιες περιοχές ανησυχούν επιδημιολογικά τον κ. Σαρηγιάννη, επιβεβαίωσε πως η Αττική έχει θέμα. «Ύστερα το Νότιο Αιγαίο, το Ρέθυμνο είναι κόκκινο και πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα προστασίας ενώ και το Ηράκλειο είναι σε αντίστοιχη κατάσταση. Με ανησυχεί και θα έστελνα κλιμάκια για επιτήρηση στο Λασίθι, γιατί η καμπύλη έχει γυρίσει προς τα πάνω. Επίσης, τα Ιωάννινα είναι στα όρια του κόκκινου και η Μαγνησία».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανόν, να δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα και να ξεπεράσουμε τα 2.000 ημερησίως.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, με βάση τα μοντέλα για την πορεία του ιού που "τρέχουν", τους ρυθμούς του εμβολιασμού αλλά και την διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα ήταν μάλλον αναμενόμενη. Σύμφωνα με ίδιο, η αύξηση στο ιικό φορτίο που καταγράφηκε στα λύματα ήταν περίπου 65% την περασμένη εβδομάδα και η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουμε αυτή την ώρα μάλιστα παραπέμπει στα δεδομένα του Ιανουάριου.
Οι αλλαγές σε εστίαση και διασκέδαση
Αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, θα λειτουργούν από την Πέμπτη 8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το μέτρο αυτό λαμβάνεται ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός και η υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους, έτσι ώστε «να έχουμε μια ασφαλή και προστατευμένη διασκέδαση».
Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα. Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας - όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα - θα επιφέρει ως κύρωση, άμεση σφράγιση για επτά ημέρες, απ' την επόμενη ημέρα της παράβασης, και χρηματικά πρόστιμα: για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, για τα δε καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Επιπλέον, όπως ανέφερε, στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί στις επόμενες ώρες, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων - βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.
Επίσης ανέφερε, πως από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προκύπτει ότι αυτά εντοπίζονται σε πολύ νεαρές ηλικίες και σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες διασκέδασης. Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς έκανε γνωστό ότι οι μεγάλοι χώροι των κέντρων διασκέδασης, τα κλαμπ και τα μπαρ εμφανίζονται ως οι βασικοί χώροι υπερμετάδοσης του ιού. «Προς το παρόν η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται και από σημαντική αύξηση νοσηλειών, ενώ οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι παραμένουν σε πτωτική πορεία», επισήμανε.