Κλιμακώνονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων, κατά των εκατομμυρίων οφειλετών του ΕΦΚΑ, μετά και τη νέα αύξηση που κατέγραψαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη το γ΄ τρίμηνο του 2024, το ύψος των οποίων αγγίζει τα 49 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, το συνολικό χρέος των οφειλετών στις 30 Σεπτεμβρίου αυξήθηκε στα 48,84 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 265,87 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το β τρίμηνο του 2024 και κατά 1,67 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε αύξηση κατά 368.409.126 ευρώ των προσαυξήσεων, ενώ οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 102.540.846 ευρώ. Από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ προκύπτει πως:
- Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.620.479 οφειλέτες (74,10% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας
- Το 88,31% των οφειλετών (1.931.117 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.
- Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 6.183 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 - 100.000 ευρώ (13,85% του τρέχοντος υπολοίπου)
- Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ (2.744 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,86% του υπόλοιπου οφειλών).
Επίσης, από την ανάλυση των χρεών προκύπτει ότι για τις οφειλές ύψους 48,84 δισ. ευρώ, το 34,95% ή ποσό 17,07 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 65,05% (31,77 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.
Παρακολούθηση οφειλετών
Το Κ.Ε.Α.Ο. αναλύει και επεξεργάζεται τα διαθέσιμα δεδομένα, ώστε να ελεγχθούν μεταξύ άλλων και ενδεχόμενες περιπτώσεις έντονης παραβατικότητας και συστηματικής δημιουργίας οφειλών, καθώς και να διακριβωθεί το modus operandi στις περιπτώσεις αυτές.
Κοινό χαρακτηριστικό των περιπτώσεων αυτών είναι η συνεχής δημιουργία οφειλών και η ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα.
Η απουσία περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι και αποτέλεσμα μεθόδευσης με σκοπό την αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών υπευθύνων της επιχείρησης.
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω περιπτώσεων, άμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για τον καταλογισμό των εισφορών στους πράγματι ωφελούμενους από την παράνομη δραστηριότητα.
Τα πρόσωπα αυτά είναι που έχουν την υποχρέωση αλλά και την οικονομική δυνατότητα να αποκαταστήσουν τη ζημία των ασφαλιστικών οργανισμών που προκλήθηκε από τη δραστηριότητά τους.
Επιπρόσθετα, το Κ.Ε.Α.Ο. εντείνει τον έλεγχο αφερεγγυότητας των Κοινών Επιχειρήσεων που είναι οφειλέτες του ΕΦΚΑ.
Ο δείκτης αφερεγγυότητας μιας κοινής επιχείρησης οφειλέτη Κ.Ε.Α.Ο., προκύπτει από στοιχεία που αφορούν:
- Στην υποβολή ΑΠΔ χωρίς την καταβολή εισφορών
- Στην δραστηριότητα της επιχείρησης (επιχειρήσεις καθαριότητας, φύλαξης, εκπαιδευτικοί όμιλοι, κέντρα αισθητικής)
- Στο αν πρόκειται για επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας
- Στα χαρακτηριστικά των υπευθύνων (π.χ. ορισμός ως υπεύθυνων πρώην εργαζομένων της επιχείρησης)
- Στη νομική μορφή των επιχειρήσεων (μονοπρόσωπες, ΕΠΕ, ΙΚΕ)
- Στο αν οι ειδικότητες των απασχολουμένων στην επιχείρηση είναι άσχετες με τις δραστηριότητες της επιχείρησης (ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση επιχείρησης με δραστηριότητα “καθαρισμοί” με απασχολούμενους μάγειρες, νοσοκόμους και νηπιαγωγούς)
- Στην όλη συμπεριφορά της επιχείρησης.