Σε «ναρκοπέδιο» για τους καταναλωτές μετατρέπεται και πάλι τον Ιανουάριο η αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος. Οχι μόνο γιατί οι πάροχοι δεν πέρασαν στα τιμολόγια τη μείωση των τιμών της χονδρικής, προσβλέποντας στη «διορθωτική» παρέμβαση του υπουργείο Ενέργειας με νέες επιδοτήσεις, αλλά κυρίως επειδή είναι αισθητά μειωμένες οι ευκαιρίες που θα έχουν οι καταναλωτές για να «κλειδώσουν» μια χαμηλή τιμή με σταθερά τιμολόγια για έξι ή δώδεκα μήνες.
Παράλληλα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και υβριδικά κυμαινόμενα τιμολόγια χαμηλής χρέωσης για μια μικρή αρχική κατανάλωση, αλλά με άγνωστη χρέωση για την κατανάλωση πέραν αυτού του ορίου.
Οι πάροχοι, γνωρίζοντας πλέον ότι υπάρχει στο τραπέζι η κρατική επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος, για την οποία αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, προσάρμοσαν την τιμολογιακή τους πολιτική κατάλληλα, ώστε να είναι ελαφρώς «τσιμπημένη», παρότι η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος μειώθηκε ελαφρώς τον Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, η μέση τιμή χονδρικής μειώθηκε σχεδόν κατά 6%, από τα 137,42 στα 129,81€/Mwh, αλλά στα πράσινα τιμολόγια, που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, η μέση τιμή για τον Ιανουάριο αυξήθηκε από 17,5 σε 18 λεπτά ανά κιλοβατώρα, δηλαδή κατά 3%. Οι τιμές του Ιανουαρίου διαμορφώνεται σε ένα εύρος μεταξύ 15,4 και 22 λεπτών, από 15,5 μέχρι 19,95 λεπτά τον Δεκέμβριο.
Τελικά, βέβαια, αυτές οι μικρές ανατιμήσεις δεν θα γίνουν αισθητές από τους καταναλωτές, αφού εκτιμάται ότι θα καλυφθούν από την επιδότηση που θα ανακοινώσει το υπουργείο Ενέργειας.
Το πρόβλημα εκτός «μεγάλης εικόνας»
Αν και η «μεγάλη εικόνα» της αγοράς παραπέμπει σε μια σταθεροποίηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα, το πρόβλημα για τους καταναλωτές που αναζητούν ευκαιρίες για να μειώσουν τους λογαριασμούς τους είναι ότι με την έλευση του 2025 η εμπορική πολιτική των παρόχων γίνεται πολύ πιο φειδωλή και γίνεται σαφές ότι χάνονται οι ευκαιρίες που υπήρχαν τους προηγούμενους μήνες, μέσω των μπλε (σταθερών) τιμολογίων για να «κλειδώσει» ένας καταναλωτής μια χαμηλή χρέωση κιλοβατώρας, ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά, για μια περίοδο έως και 12 μηνών.
Δύο είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή:
- Από το 2025 σταματά η παρέκκλιση που υπήρχε στην Ελλάδα από τους κοινοτικούς κανόνες, οι οποίοι ορίζουν ότι στην κατηγορία των σταθερών τιμολογίων μπορούν να υπάγονται μόνο προϊόντα με συμβατική διάρκεια από 12 μήνες και πάνω. Οι πάροχοι στην Ελλάδα έδιναν κατά κανόνα πολύ χαμηλές σε μπλε τιμολόγια 6μηνης διάρκειας τα οποία για τελευταία φορά προσφέρονται για τον Ιανουάριο. Στα μπλε τιμολόγια ετήσιας διάρκειας, οι πάροχοι φαίνεται ότι θέλουν πλέον να περιορίσουν το ρίσκο να καταγράψουν απώλειες, αν αυξηθούν πολύ οι χονδρικές τιμές, για αυτό και οι τιμές που προσφέρουν είναι πλέον αρκετά υψηλότερες.
- Γενικά, οι πάροχοι θέλουν να αποφύγουν μακροχρόνια δέσμευση σε χαμηλή τιμή, καθώς εκτιμούν ότι το 2025 κρύβει αρκετούς κινδύνους. Για τους μήνες της χειμερινής περιόδου, τα νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, όπου η τιμή ξεπέρασε ύστερα από αρκετό καιρό τα 50€/Mwh, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, καθώς αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της τιμής χονδρικής, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες. Αλλά και οι θερινοί μήνες, όπως φάνηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις, αν επαναληφθεί ένας παρατεταμένος καύσωνας.
Έτσι, όπως φαίνεται στον πίνακα (στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής), υπάρχουν πλέον δύο προτάσεις για μπλε τιμολόγια 6μηνης διάρκειας με τιμή κάτω από τα 10 λεπτά και μόνο μία πρόταση για τιμή κάτω από τα 10 λεπτά με ετήσια διάρκεια. Τα άλλα τέσσερα μπλε τιμολόγια έχουν όλα ετήσια διάρκεια και χρεώσεις που κυμαίνονται από 12,5 μέχρι 18,9 λεπτά.
Τα μπλε τιμολόγια του Ιανουαρίου
Τι συμβαίνει στα κυμαινόμενα
Εκτός των μπλε τιμολογίων, υπάρχει ένα κίτρινο (NRG) με χρέωση κάτω των 10 λεπτών, με 12μηνη διάρκεια δέσμευσης -η τιμή των 0,089 ευρώ ισχύει μόνο για τον Ιανουάριο και μπορεί να μεταβληθεί τους επόμενους μήνες.
Άλλο προϊόν κίτρινου τιμολογίου (Protergia), το οποίο απευθύνεται σε φοιτητές ή, γενικότερα, σε άτομα με χαμηλές καταναλώσεις, προσφέρει σχεδόν μηδενική (0,001 ευρώ) χρέωση για κατανάλωση μέχρι τις 115 κιλοβατώρες και 0,22318 από αυτό το όριο και πάνω.
Ένα ακόμη προϊόν της ίδιας φιλοσοφίας (ΔΕΗ) παρέχει χαμηλή χρέωση για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και υψηλότερη πάνω από το όριο, η οποία όμως δεν είναι εκ των προτέρων γνωστή και θα διαμορφωθεί με βάση την τιμή χονδρικής εκ των υστέρων.
Τέλος, τέταρτο φθηνότερο προϊόν της αγοράς στην ομάδα των κυμαινόμενων (κίτρινα και πράσινα) είναι, σύμφωνα με την κατάταξη της ΡΑΑΕΥ, το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ, με διαφορετικές χρεώσεις για κατανάλωση κάτω ή πάνω από τις 500 κιλοβατώρες και χαμηλότερη χρέωση στη νυχτερινή κατανάλωση.
Τα φθηνότερα κυμαινόμενα τιμολόγια
Διαφορές στους λογαριασμούς
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΡΑΑΕΥ έχει ενσωματώσει στην ιστοσελίδα της, όπου παρουσιάζονται όλα τα τιμολόγια των παρόχων, και ένα εργαλείο υπολογισμού του φθηνότερου τιμολογίου με βάση την κατανάλωση κάθε νοικοκυριού. Η άσκηση αυτή έχει την αξία της, καθώς αναδεικνύονται οι μεγάλες διαφορές που μπορεί να έχει για τους καταναλωτές η επιλογή διαφορετικών προγραμμάτων.
Για παράδειγμα, σε μια κατανάλωση 400Kwh, ανάλογα με το τιμολόγιο που θα επιλεγεί η μηνιαία χρέωση υπολογίζεται από τη ΡΑΑΕΥ μεταξύ 39 και 96 ευρώ. Αντίστοιχα, για κατανάλωση 800Kwh, ο μηνιαίος λογαριασμός μπορεί να κυμαίνεται από 74 έως 189 ευρώ.