“Δυναμίτη” στην Επιτροπή Ανταγωνισμού βάζει η κυβέρνηση, εξωθώντας με τις ενέργειες της σε παραίτηση τον πρόεδρό της Γιάννη Λιανό, τον οποίο η ίδια επέλεξε γι αυτή τη θέση.
Την “καρέκλα” του -κατά γενική ομολογία επιτυχημένου- προέδρου αυτής της Ανεξάρτητης Αρχής “πριόνιζαν” εδώ και αρκετό καιρό πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες, που δυσφορούσαν για το γεγονός ότι ο κ. Λιανός προσπαθούσε να επιτελέσει το ρόλο της Επιτροπές χωρίς να δέχεται “υποδείξεις”-εντολές.
Τώρα η αντιπαράθεση επισημοποιείται και φθάνει στα άκρα, με την τοποθέτηση ως αντιπροέδρου της Επιτροπής Χαρίκλειας Νικολοπούλου, την οποία πρότεινε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ενέκρινε – με τις ψήφους βουλευτών της ΝΔ – η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ανεπάρκεια και αδράνεια
Ο κ. Λιανός αντιτάχθηκε σ' αυτή την τοποθέτηση, τονίζοντας ότι η κ. Νικολοπούλου, μέχρι τώρα στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχει επιδείξει «προφανή ανεπάρκεια στην άσκηση των καθηκόντων της». Απέστειλε μάλιστα επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου καταλογίζει στην “εκλεκτή” του υπουργού Ανάπτυξης:
- Αδικαιολόγητη αδράνεια εκ μέρους της όσον αφορά στη διερεύνηση των αθέμιτων πρακτικών από τις τράπεζες στις χρεώσεις τους –παρά τους πρόσθετους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και τα επιπλέον μέσα που της διατέθηκαν ως χειρίστρια της υπόθεσης. Οπως επισημαίνει, αυτό οδήγησε και στην απόφαση αντικατάστασής της από τη θέση της Προϊσταμένης της Δ’ Διεύθυνσης/Χρηματοοικονομικού Τομέα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
- Ελλειψη οποιασδήποτε διάθεσης από την πλευρά της να υποστηρίξει και να συνδράμει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την προώθηση της αποτελεσματικότητάς της.
- Αδικαιολόγητη άρνησή να αξιολογηθεί και η ίδια καθ’ όλα τα προηγούμενα έτη
Παράλληλα εκφράζει την «κατάπληξη και απογοήτευσή του» για την «επιβράβευση» όχι των ικανών, αλλά μάλλον των πλέον ακατάλληλων.
Πολάκης: Γιατί έγινε αυτή η επιλογή
Την επιστολή του κ. Λιανού έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σε δήλωση του ο πρώην υπουργός ανέφερε:
«Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης, συνεπής στη μέχρι σήμερα στάση του να παρέχει απροκάλυπτη στήριξη σε αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών, είχε ως μοναδικό κριτήριο για τη συγκεκριμένη επιλογή ακριβώς την "ακαταλληλότητα", «απροθυμία» και "αδράνεια" της κ. Νικολοπούλου να διερευνήσει τις εν λόγω πρακτικές των τραπεζών. Το γεγονός ότι η κ. Νικολοπούλου εργαζόταν σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού μεγάλες εταιρείες αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εξηγεί εν πολλοίς τη συγκεκριμένη πρόταση για την ανάληψη της θέσης της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού».
Κόντρα Γεωργιάδη- Λιανού
Η αντιπολίτευση βλέπει στην υπόθεση μείζον πολιτικό θέμα, στρέφοντας τα πυρά της κατά του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος χαρακτηρίζει “απαράδεκτη και αντιθεσμική” την επιστολή Λιανού.
«Δεν προβλέπεται από τη διαδικασία η συναίνεση ή έστω η έκφραση γνώμης του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον διορισμό του αντιπροέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία της υπόθεσης. «Αυτή είναι κυβερνητική απόφαση και απόφαση της Βουλής και όχι του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού».
«Ηταν χρέος μου να εκφράσω τη γνώμη μου, τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις μου, έστω και αν δεν μου ζητήθηκε», απάντησε ο κ. Λιανός. «Εξέφρασα μια γνώμη θεσμικά».
Το ζήτημα τώρα είναι πώς μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού και σε ποιό βαθμό ανεξαρτησίας. Οι εξελίξεις φαίνεται ότι οδηγούν στην “έξοδο” τον κ. Λιανό.