Ενέργεια

Μυτιληναίος: Έρχονται και άλλες ενεργειακές κρίσεις


Η ενεργειακή κρίση που σαρώνει την Ευρώπη και συνολικά τη διεθνή κοινότητα, είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν. Αυτή είναι η εκτίμηση του προέδρου και διευθύνοντα Συμβούλου της Mytilineos, Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος για ακόμη φορά τάχθηκε κατά της άτακτης απανθρακοποίησης που έλαβε χώρα στη Γηραιά Ηπειρο, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. δεν είχε σχέδιο και στρατηγική.

«Θέλω να συγκρατήσετε είναι ότι είναι η πρώτη ενεργειακή κρίση εκ των πολλών που έρχονται. Γιατί οι ηγεσίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος στην Ευρώπη αποφάσισαν ότι πρέπει να πάμε στην απανθρακοποίηση. Όχι σήμερα αλλά χθες. Χωρίς όμως να υπάρχει σχέδιο, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, και χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις για τη διαφύλαξη του απαραίτητου κοινωνικού αγαθού της ενέργειας», είπε ο κ.Μυτιληναίος, μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου Κύκλου Ιδεών με θέμα «Η Ελλάδα Μετά V».

Ο ισχυρός άνδρας της Mytilineos καταφέρθηκε εναντίον των ενεργειακών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας ότι «αποφασίσαμε στη Ευρώπη ότι το καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Δεν υπάρχουν όμως υποδομές για την αποθήκευση δεν έχουν γίνει επενδύσεις για τη μετάβαση» και πρόσθεσε «το μόνο που έχει επιλεγεί είναι να αναπτύσσουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Οι ΑΠΕ, όμως, διακρίνονται από τη στοχαστικότητα. Όταν δεν έχεις ήλιο δεν έχεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Η κοινωνία δεν μπορεί να το ανεχτεί, διότι θέλει το βράδυ να πατάει έναν διακόπτη και να έχει ηλεκτρικό ρεύμα».

Συνέχισε, μάλιστα επισημαίνοντας με καυστικό ύφος πως «Αφήσαμε τις επενδύσεις στα καύσιμα αυτά, με τους επενδυτές να μην επιλέγουν τις εταιρίες που δεν έχουν κριτήρια ESG, και τώρα ξαφνικά διαπιστώνουμε στο χειμώνα ότι δεν έχουμε φυσικό αέριο. Χρειάζεται επενδύσεις σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Και αυτές θα πάρουν χρόνο».  

Ο κ.Μυτιληναίος επισήμανε ότι είναι επιβεβλημένο να προχωρήσει η Ευρώπη στην ενεργειακή μετάβαση, δημιουργώντας τις υποδομές για το φυσικό αέριο, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αρνητική επίδραση που θα έχει η ενεργειακή κρίση στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δημιουργήθηκε ένα θετικό μομέντουμ μετά την πανδημία αλλά αυτό απειλείται από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση, τα ενεργειακά κοστολόγια και τον πληθωρισμό».

 

Διαβαστε επισης