Βήμα-βήμα, με λόγια και έργα, η Αγκυρα ανεβάζει καθημερινά το “κοντέρ” της έντασης στα ελληνοτουρκικά, δημιουργώντας πρόσφορο κλίμα και συνθήκες κατάλληλες για την πρόκληση θερμού επεισοδίου. Το Αιγαίο μετατρέπεται βαθμιαία σε “πυριτιδαποθήκη” και η ανάφλεξη μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, από τυχαίο γεγονός ή από προσχεδιασμένη ενέργεια.
Χθες ο Ερντογάν έκανε ένα ακόμη βήμα, προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού μνημονίου, παρ' ότι ο ΟΗΕ και όλες οι μεγάλες δυτικές χώρες δεν το αναγνωρίζουν ως νόμιμο. Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας παρουσίασε έναν νέο χάρτη διεκδικήσεων, που εμφανίζει την Τουρκία να έχει δικαιώματα έρευνας-εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε όλο το ανατολικό Αιγαίο, έξω από τα 6 μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης των ελληνικών νησιών.
Ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα και στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Αγκυρα συνεχίζει να τεστάρει τις “ανοχές” της ελληνικής πλευράς, “τραβώντας συνεχώς το σχοινί, ώσπου να φτάσει ο κόμπος στο χτένι”. Στη συνέχεια θα πράξει ανάλογα με τις αντιδράσεις. Αν η Αθήνα δείξει υποχωρητικότητα, θα προχωρήσει σε επόμενα βήματα, με έρευνες και γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας την οποία θα αμφισβητήσει εμπράκτως.
Η πρωτοβουλία στην Αγκυρα
Η ελληνική κυβέρνηση μένει σταθερά προσκολλημένη στη γραμμή “δεν απαντάμε στις προκλήσεις”, αφήνοντας την πρωτοβουλία κινήσεων στην τουρκική ηγεσία, η οποία εκ των πραγμάτων θα είναι αυτή που θα επιλέξει αν, πότε και πώς θα επισυμβεί η “έκρηξη”.
Οι κίνδυνοι είναι πλέον ορατοί και παρά την επίδειξη ψυχραιμίας, στην Αθήνα επικρατεί έντονη ανησυχία. Τα σενάρια ενός θερμού επεισοδίου ή μιας “ελεγχόμενης σύρραξης” δεν αποκλείονται. Στρατιωτική και πολιτική ηγεσία ετοιμάζονται για αυτό το ενδεχόμενο, καταστρώνοντας σχέδια αντιμετώπισης της κατάστασης που θα δημιουργηθεί.
Τις ανησυχίες τους συμμερίζονται ξένες κυβερνήσεις και αναλυτές ινστιτούτων γεωπολιτικής. Σε πολλές αναλύσεις επισημαίνεται ότι η στρατηγική της έντασης που ακολουθεί ο Ερντογάν οδηγεί αναπόφευκτα σε σύγκρουση. Το θερμό επεισόδιο έχει αποφευχθεί μέχρι στιγμής μόνον χάρις στην “σώφρονα στάση” της ελληνικής πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας και στις ψύχραιμες αντιδράσεις των στελεχών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν τουρκικές προκλητικές ενέργειες.
Ψηφοθηρία και πραγματική απειλή
Κατά γενική εκτίμηση, όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών στην Τουρκία οι προκλήσεις και οι επιθετικές ενέργειες θα κλιμακώνονται, καθώς το κλίμα ένατασης και “αναμονής πολέμου” με την Ελλάδα φέρνει φήφους στον Ερντογάν – όπως έδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Με ανησυχία παρακολουθούν τις εξελίξεις και τα ΝΑΤΟϊκά επιτελεία. «Για το ΝΑΤΟ, το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ δύο μελών της συμμαχίας είναι ένα σενάριο τρόμου», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τονίζοντας ότι « αυξάνεται η ανησυχία για ενδεχόμενη σύγκρουση. Και ενώ ο Ερντογάν θεωρείται όλο και πιο απρόβλεπτος εντός της συμμαχίας, για την Ελλάδα εξελίσσεται σε άμεση απειλή».