Πολιτική

Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο – Πώς θα αποδίδεται στους υπαλλήλους


Την επέκταση του μπόνους παραγωγικότητας σε όλο το Δημόσιο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Το σύστημα μπόνους 15% που εφαρμόζεται πιλοτικά από το 2022 σε συγκεκριμένες ομάδες και κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (υπουργεία Οικονομικών-Ανάπτυξης), θα «ανοίξει» σε όλο το φάσμα των εργαζομένων στο Δημόσιο και στις υπηρεσίες του. 

Στόχος της εν λόγω ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών, είναι να προσφέρει νέα κίνητρα οικονομικής φύσης προς τους δημοσίους υπαλλήλους, για περισσότερη εργατικότητα και κυρίως… αποδοτικότητα.  Αυτό επισήμανε κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «ειδικό μπόνους παραγωγικότητας που θα μπορούν να λαμβάνουν υπάλληλοι και τμήματα που πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους. Στόχος να επιβραβεύουμε όσους δημοσίους υπαλλήλους πετυχαίνουν ή και ξεπερνούν τους στόχους που έχουμε θέσει»

Η επέκταση του μπόνους θα επηρεάσει ατομικά τους υπαλλήλους και όχι ολόκληρες διευθύνσεις ή υπηρεσίες. Επίσης οι ανταμοιβές θα εξαρτώνται από την επίτευξη στόχων που έχουν τεθεί σε επίπεδο υπουργείου, και στη συνέχεια οι ανώτεροι θα διανείμουν τα ποσά ανάλογα με την απόδοση του κάθε υπαλλήλου.

Στο νέο σύστημα μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες στόχων:

  1. αυτοί που περιλαμβάνονται στα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων
  2. αυτοί που ενδεχομένως θα καθορίσει ο εκάστοτε υπουργός
  3. οι στόχοι που θα ορίσει ο γενικός διευθυντής στους υφισταμένους του.

Ωστόσο, όσον αφορά την εφαρμογή του συστήματος μπόνους, θα υπάρχει προηγούμενη αξιολόγηση και καθορισμός προτεραιοτήτων από τον αρμόδιο υπουργό. Το μπόνους θα εκδίδεται κάθε έτος για τις διευθύνσεις που συνδέονται με την επίτευξη των σημαντικών στόχων που έχουν τεθεί.

Ο νέος δικαστικός χάρτης 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο δικαστικό χάρτη και έκανε λόγο για μια μεγάλη τομή μετά από 110 χρόνια με ρυθμίσεις που αφορούν το ΣτΕ, εκεί που η ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων έχει αντίκτυπο στα μεγάλα έργα για να μείνει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Επίσης, όπως είπε, θέτει αυστηρές προϋποθέσεις και περιορίζει τις αναβολές και διευρύνεται η λογοδοσία των δικαστών.

Ακόμη, δήλωσε ότι προχωρά η διαδικασία της ανάδειξης νέων διοικήσεων στο δημόσιο και παρά τις αντιδράσεις γίνονται με ευθύνη του ΑΣΕΠ και τεστ δεξιοτήτων. Μίλησε για μια σημαντική κατάκτηση για όσο πιο αντικειμενική αξιολόγηση σε θέσεις ευθύνης.

Ξεχώρισε επίσης το σχέδιο «Μια Ελλάδα για Όλους» για τους συμπολίτες μας με αναπηρία και σημείωσε ότι όλα τα προγράμματα που περιλαμβάνονται σε αυτό, θα επιβλέπονται από την γενική γραμματεία της κυβέρνησης, έτσι ώστε να προσεγγίσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και η ποιότητας ζωής να ευθυγραμμιστεί με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ευρωκλογές και επιστολική ψήφος

Στην ομιλία του ενώπιο του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στις επερχόμενες ευρωεγκλογές, λέγοντας «συνεχίζουμε λοιπόν την πορεία των μεγάλων αλλαγών με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου, εκεί που προφανώς θα κριθεί πόσο δυνατές και αποτελεσματικές θα είναι οι φωνές των ελληνικών διεκδικήσεων στην Ευρωβουλή, αλλά σε έναν βαθμό θα κριθεί και το πόσο σταθερό είναι το πολιτικό σκηνικό ώστε η πατρίδα μας να μείνει σε τροχιά προόδου πλησιάζοντας με σιγουριά όλο πιο κοντά στην Ευρώπη».

Τόνισε ότι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις μέρες που έρχονται, να θυμίσουμε στους πολίτες, μέχρι στιγμής την επιτυχία καθώς φαίνεται της επιστολικής ψήφου, καθώς έχουν ήδη ξεπεραστεί οι 180.000 αιτήσεις. Ανέφερε ότι η προθεσμία λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα και μετά η ευθύνη περνά στο υπουργείο ώστε να διεκπεραιώσει με αρτιότητα αυτή τη σημαντική νέα δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες εντός και εκτός Ελλάδος.

«Έχουμε λοιπόν μια ευκαιρία και στο επόμενο διάστημα, αν και θα υπάρξει άλλο ένα υπουργικό συμβούλιο πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, να αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό, να εξηγήσουμε με απλά λόγια στους συμπολίτες μας τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν η αποχή από τη μία, μία άστοχη, επιπόλαιη επιλογή από την άλλη, χωρίς να αφήνουμε τα ψέματα της αντιπολίτευσης να δηλητηριάζουν τους πολίτες ούτε τα επιμέρους παράπονα που πάντα υπάρχουν να θολώνουν τη συνολική πορεία του τόπου.

Και στα λεφτόδεντρα τα οποία βλέπω ότι φυτρώνουν ακόμα με μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά και στις ακοστολόγητες υποσχέσεις των αντιπάλων μας, εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας, να αντιτάξουμε τα πολλά αναχώματα τα οποία υψώνουμε στις ανατιμήσεις με έκτακτες παρεμβάσεις κυρίως όμως με τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, στις βασικές αποδοχές και στα επιδόματα. Στόχος μας παραμένει ο ίδιος κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και μέσος μισθός στα 1500 το 2027, στο τέλος της τετραετίας».

Ανέφερε ότι από σήμερα λειτουργεί και η νέα έκδοση του e-katanalotis.


 

Διαβαστε επισης