Τράπεζες

Μότσιος (ΟΤΟΕ): Να σταματήσουν οι τράπεζες τη συρρίκνωση του δικτύου


Για τη δραματική συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου με κλείσιμο πολλών καταστημάτων μιλάει στο Σin ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Γιώργος Μότσιος ο οποίος ζητεί και την κρατική παρέμβαση προκειμένου οι τράπεζες να αλλάξουν πολιτική.

Εξηγεί γιατί πρέπει να υπάρχει εκτός από τις ψηφιακές εφαρμογές και ο φυσικός τρόπος πρόσβασης στο τραπεζικό δίκτυο τονίζοντας τη σημασία της εναλλακτικής επιλογής ειδικά για νησιωτικές και ορεινές περιοχές και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες και τους άνω των 65 που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία.

Ο κ. Μότσιος τονίζει ότι ο κύκλος της κρίσης έχει κλείσει για τις τράπεζες και τονίζει ότι στο εξής θα πρέπει να βασίσουν την ανάπτυξή και την κερδοφορία τους όχι στη μείωση του μισθολογικού κόστους αλλά στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Αναφέρεται διεξοδικά με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συλλόγων εργαζομένων της Εθκικής και της Πειραιώς στον ρόλο των κλαδικών και επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τη βελτίωση των αποδοχών και την προστασία της απασχόλησης.

Τέλος ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ ερωτηθείς σχετικά σημειώνει ότι δεν υπάρχει αίτημα για τετραήμερη εργασία στις τράπεζες.

Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της ΟΤΟΕ Γιώργου Μότσιου στην Έλλη Κομνηνού:

Οι εργαζόμενοι σε Εθνική και Πειραιώς έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων διεκδικώντας μεγαλύτερες αυξήσεις και προστασία της απασχόλησης. Ποια είναι η στάση της ΟΤΟΕ;

Υπάρχει μία διεκδίκηση και από τον σύλλογο της Πειραιώς και από τον σύλλογο της Εθνικής για να υπογραφούν νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Είναι ένας θεσμός πολύ σημαντικός για τους εργαζόμενους, ένας θεσμός που για τις τράπεζες είναι ζωντανός όλα τα προηγούμενα χρόνια, και τα χρόνια της κρίσης και πριν την κρίση, ένας θεσμός που συμπληρώνει την κλαδική σύμβαση εργασίας.

Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, όπως και η καινούργια που υπογράψαμε τον Μάρτιο, έδωσαν αυξήσεις για όλον τον κλάδο ισόποσα. Δεν καλύπτουν όμως όλες τις αμοιβές που δίνονται σε όλες τις τράπεζες. Κάθε τράπεζα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ιδιαίτερες παροχές δικές της ή επιδόματα. Γι' αυτό τον λόγο υπάρχουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις που σε κάθε τράπεζα οι εργαζόμενοι διεκδικούν βελτίωση αυτών των αμοιβών.

Αν σας δώσω μια τάξη μεγέθους, η κλαδική σύμβαση εργασίας περιλαμβάνει περίπου το 70% των αποδοχών. Ένα 30% περίπου από τις αμοιβές των εργαζόμενων αυξάνεται μέσα από τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις.

Κάναμε απεργία την περασμένη Τρίτη, είχε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή και ελπίζουμε ότι αυτή η κουλτούρα που υπάρχει στον χώρο των τραπεζών, δηλαδή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, και των κλαδικών και των συλλογικών θα συνεχιστεί. Και οι διοικήσεις των τραπεζών τις επόμενες μέρες θα έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με απαντήσεις που θα καλύπτουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων και στην Εθνική και στην Πειραιώς.

Αναφορικά με το θέμα συρρίκνωσης του δικτύου για το οποίο έχετε ήδη ενημερώσει με κλείσιμο καταστημάτων και περικοπή θέσεων εργασίας, πως εξελίσσεται το ζήτημα;

Όλη την προηγούμενη δεκαετία της κρίσης οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν μέσα από στήριξη και της ελληνικής κοινωνίας αλλά και μέσα από τη συμβολή του εργαζόμενου και ειδικότερα μέσα από τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Εν συνεχεία σταθεροποιήθηκαν, είναι σε ένα σημείο πολύ θετικό. Όλες οι τράπεζες με βάση τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που έχουν ανακοινώσει τα βασικά τους μεγέθη είναι πολύ θετικά.

Επομένως βρίσκονται σε μία νέα φάση ανάπτυξης, κερδοφορίας και βιώσιμης προοπτικής για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο κύκλος της κρίσης για τις τράπεζες έχει κλείσει. Οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα και σε αυτόν τον νέο κύκλο της ανάπτυξης και της κερδοφορίας πρέπει να σταματήσει όλη αυτή η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια να συρρικνώνεται το δίκτυο, να συρρικνώνεται η απασχόληση και μέσω από αυτήν τη συρρίκνωση του κόστους του μισθολογικού να αυξάνεται η κερδοφορία.

Η αύξηση της κερδοφορίας πρέπει να έρθει από ανάπτυξη, από αύξηση των εσόδων, από επέκταση, από τη χρηματοδότηση εκ μέρους τραπεζών προς την πραγματική οικονομία. Αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική των τραπεζών, πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες, που πάρα πολλές αποκλείονται από τη χρηματοδότηση με βάση τα τραπεζικά κριτήρια και βέβαια και τα νοικοκυριά και τις οικογένειες, τους νέους. Πρέπει για όλους όσους απευθύνονται στις τράπεζες, εκείνες να παίξουν τον ρόλο που είχαν πάντα. Τον αναγνωρίζουν μεν, αλλά ακόμα είναι σε απόσταση από το να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το μέγεθος της συρρίκνωσης του τραπεζικού δικτύου όλα αυτά τα χρόνια ποιο είναι;

Έχουμε βγάλει κάποιος πίνακες για το τι έχει γίνει στην Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια και τι στην Ελλάδα και σας τους παραθέτω:

Το συμπέρασμα είναι ότι στην Ελλάδα έχει γίνει υπερβολική συρρίκνωση του κλάδου, των καταστημάτων, των ΑΤΜs, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Ακόμα και από περιοχές που υπάρχουν ιδιαιτερότητες στη χώρα μας που δεν υπάρχουν σε χώρες της Ευρώπης.

Δηλαδή έχουμε μια χώρα που έχει πάρα πολλά νησιά, μια χώρα που έχει πάρα πολλά ορεινά χωριά, μια χώρα που μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού –το διπλάσιο από την Ευρώπη – δεν χρησιμοποιεί τη ψηφιακή τραπεζική και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Όλη αυτή η πελατεία θέλει να επικοινωνήσει με φυσικό τρόπο με τις τράπεζες και όταν κλείνουν τα καταστήματα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Συνεπώς εσείς απορρίπτετε το επιχείρημα των τραπεζών ότι αντιτίθεστε στο ευρωπαϊκό πρότυπο που προκρίνει τη ψηφιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες;

Έχουν κοινοποιήσει σχετικό έγγραφο και στην κυβέρνηση και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και στις διοικήσεις των Τραπεζών και στα επιμελητήρια και στην ΚΕΔΕ και στους τοπικούς φορείς και απαντάμε με στοιχεία ότι δεν είναι έτσι.

Δεν είμαστε ενάντια στη τεχνολογία ούτε στις νέες εφαρμογές. Αλλά πρέπει ο πελάτης και η κοινωνία να έχει εναλλακτικό τρόπο. Θέλει να επιλέξει την τράπεζα που θέλει, θέλει να πάει με φυσικό τρόπο στο κατάστημα, να μιλήσει με τον υπάλληλο, να τον συμβουλεύσει, να τον ακούσει για να του πει για το που θα επενδύσει τα χρήματά του ή τι λογαριασμό θα επιλέξει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Υπάρχουν ψηφιακές επικοινωνίες αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό γύρω στο 40% που επιλέγουν ακόμη τον φυσικό τρόπο πρόσβασης στις τράπεζες. Αυτό πρέπει να το έχει είτε είναι σε κάτοικος σε κάποιο νησί, είτε σε μια ορεινή περιοχή, είτε είναι σε οποιαδήποτε δύσβατη περιοχή είτε είναι ευπαθής ομάδα, είτε είναι ηλικιακά άνω των 65. Κι αυτοί οι άνθρωποι που δεν μπορούν να το κάνουν μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Να μην είναι η τεχνολογία η αποκλειστική δυνατότητα που δίνεται στον πελάτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και μέσα στην πανδημία που υπήρχε το lockdown οι τράπεζες με απόφαση της Πολιτείας και των ίδιων των Τραπεζών έμειναν ανοιχτές γιατί εξυπηρετούν ένα δημόσιο αγαθό. Μέσα από τις τράπεζες εξυπηρετούνται εκατομμύρια πολίτες είτε για τη μισθοδοσία τους, είτε για τη σύνταξή τους, για την αποπληρωμή υποχρεώσεων. Επομένως η υποχρεωτικότητα του να μείνουν τα καταστήματα ανοιχτά μέσα στην πανδημία επιβεβαιώνει αυτό που υποστηρίζουμε, ότι όλοι πρέπει να έχουν δυνατότητα εναλλακτική πλην της ψηφιακής πρόσβασης. Να μην αποκλείεται κανείς από την πρόσβαση στις τράπεζες.

Και μάλιστα δεχόμαστε καταγγελίες πολιτών από την Ελλάδα για να αντιδράσουμε και να διαμαρτυρηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου να σταματήσει η συρρίκνωση και ειδικά στην περιφέρεια.

Στο θέμα της συρρίκνωσης μπορεί να υπάρξει κρατική παρέμβαση;

Πάντα έχει τη δυνατότητα η Πολιτεία να παρέμβει κι εκεί προσβλέπουμε να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο και να μιλήσει με τις διοικήσεις των τραπεζών και να τις πιέσει για να σταματήσει αυτή η πολιτική.

Υπάρχει αίτημα για 4ήμερη εργασία στις τράπεζες;

 Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Το ωράριο στις τράπεζες είναι κλαδικό δηλαδή οι τράπεζες έχουν ενιαίο ωράριο, έχει θεσμοθετηθεί από κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Συνεπώς κανείς επιμέρους σύλλογος εργαζομένων δεν μπορεί να αλλάξει το ωράριο στις τράπεζες.

Υπήρχε μια πρόταση-θέση ενός συλλόγου εργαζομένων της Πειραιώς. Το έχουμε συζητήσει στο Γενικό Συμβούλιο και έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι το ωράριο είναι κλαδικό ζήτημα και αφορά την ΟΤΟΕ συνεπώς κάθε ιδέα ή πρόταση πρέπει πρώτα να περάσει και να συζητηθεί από τα όργανα της ΟΤΟΕ. Μέχρι τώρα δεν έχει καν μελετηθεί το θέμα. Και στη συλλογική σύμβαση που υπογράψαμε τον Μάρτιο οι ίδιες οι τράπεζες δεν έθεσαν καν αυτό το ζήτημα. Συνεπώς δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.