Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βελγικού Τύπου καθώς και των εξειδικευμένων στα ευρωπαϊκά θέματα μέσων ενημέρωσης, βρίσκεται το σημερινό Eurogroup και οι αποφάσεις που πρόκειται να λάβει για την Ελλάδα.
«Η μεγάλη μέρα για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας Politico, η οποία εκτιμά ότι το σημερινό Eurogroup, εν πολλοίς θα επισφραγίσει την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης και σημειώνει πως όλοι αναμένουν ότι θα ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να σταλεί το ανάλογο μήνυμα και στις αγορές.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην ιστοσελίδα αναφέρεται στο σημερινό Eurogroup λέγοντας: «Είναι φανταστικό. Θέλω να τονίσω ότι - ας σκεφτούμε μόλις για ένα λεπτό τι θα συμβεί εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε λύση την Πέμπτη. Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου; Τα πράγματα δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Δεν είναι 'προμαγειρεμένο', αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο», δηλώνει ο Επίτροπος, συμπληρώνοντας ότι «αισθανόμαστε ότι υπάρχει μία κοινή θέληση για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα…. είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε τα συστατικά στοιχεία για να καταλήξουμε. Όχι, στην πραγματικότητα είμαι σίγουρος».
Επισημαίνεται ότι ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να αποφασισθούν σήμερα, είναι το ύψος της τελικής καταβολής στην Ελλάδα - μεταξύ 10 και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ - και η αποπληρωμή ακριβών δανείων, όπως αυτά του ΔΝΤ. «Τα 15 δισ. είναι πιο πειστικά από τα 10, και είναι ευκολότερο να αποπληρώσεις με περισσότερα χρήματα απ' ότι με λιγότερα», δηλώνει ο Mοσκοβισί, διευκρινίζοντας ότι «αυτό είναι πιθανότατα ένα από τα στοιχεία που θα πρέπει να καθοριστεί την τελευταία στιγμή».
Όσον αφορά δε, στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, που κυμαίνεται από 7 μέχρι 10 ή και 15 χρόνια, ο Επίτροπος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα διψήφια (νούμερα) είναι καλύτερα από τα μονοψήφια».
Για το θέμα της μετά το τέλος του προγράμματος επιτήρησης, ο Mοσκοβισί δηλώνει ότι «πρέπει να εφεύρουμε κάτι νέο, αυτό δεν είναι business as usual. Θα ήταν εσφαλμένο να προσποιηθούμε ότι η ελληνική περίπτωση είναι ακριβώς ίδια με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο». Θα πρέπει να αναμένεται στενότερη παρακολούθηση.
«Δεν πρέπει να κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση και να δημιουργήσουμε ένα κεκαλυμμένο τέταρτο πρόγραμμα. Και δεν θέλω η τρόικα, ή οι Θεσμοί, να πάνε τώρα στην Αθήνα με διαφορετικά κοστούμια», δήλωσε. «Αλλά προφανώς θα πρέπει να συνεχίσουμε σε θέματα στρατηγικής σημασίας με αρκετά λεπτομερείς δεσμεύσεις. Αυτό έχει όνομα και ονομάζεται ενισχυμένη επιτήρηση… Το έχουμε συζητήσει αυτό με τις ελληνικές αρχές και είναι σε πλήρη συμφωνία, διότι είναι επίσης κάτι που θα τους βοηθήσει να εποπτεύουν τη συνέχεια».
Κατά τον Μοσκοβισί, το μεγαλύτερο λάθος της Ευρώπης στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν το εξής: «Νομίζω ότι μας πήρε πάρα πολύ καιρό για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους. Χάσαμε χρόνο με λανθασμένες ιδέες, όπως η ιδέα ενός κουρέματος. Ένα πραγματικό κούρεμα δεν αποτελούσε ποτέ επιλογή, αλλά ξέραμε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα τι έπρεπε να γίνει. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει γρηγορότερα».
Το δεύτερο μεγάλο λάθος, ήταν όταν η Ελλάδα ήταν κοντά στο να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη πριν από τρία χρόνια. «Νομίζω ότι το επεισόδιο του Ιουλίου του 2015 ήταν ατυχές - ακόμη κι αν αυτό οδήγησε τελικά στις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν η Ελλάδα».
Αναφερόμενος δε στη στάση του Σόιμπλε, ο Μοσκοβισί υποστηρίζει ότι, κατά την άποψή του, ποτέ δεν ήθελε το Grexit, αλλά ήθελε απλώς να καταδείξει ότι αποτελεί μία πιθανότητα. «Αλλά δημιούργησε περισσότερες παρανοήσεις …το γεγονός ότι ήταν στο τραπέζι (το ενδεχόμενο ενός Grexit) ήταν αρκετά δραματικό και δημιούργησε ένα κλίμα το οποίο νομίζω ότι θα έπρεπε να έχουμε αποφύγει».
Με το ελληνικό ζήτημα ασχολείται εξάλλου και ο EUObserver, ο οποίος αναφέρει ότι η Γερμανία έχει αποκομίσει σημαντικό κέρδος από την ελληνική δημοσιονομική κρίση εισπράττοντας περίπου 2,9 δισ. ευρώ σε τόκους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική κυβέρνηση σε συνέχεια κοινοβουλευτικής επερώτησης από το Κόμμα των Πρασίνων. «Αντίθετα με όλους τους δεξιούς μύθους, η Γερμανία έχει επωφεληθεί τα μάλα από την κρίση στην Ελλάδα», δήλωσε βουλευτής των Πρασίνων στο περιοδικό Spiegel.
Σε ό,τι αφορά τον βελγικό Τύπο η εφημερίδα Libre Belgique σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Ποια είναι η κατάσταση της υγείας της Ελλάδας, η οποία ετοιμάζεται να ζήσει χωρίς εξωτερική βοήθεια;» σημειώνει πως μια καινούρια σελίδα θα μπορούσε να γυρίσει για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Η πρώτη απόφαση που αναμένεται από τη σημερινή συνεδρίαση, είναι η θετική ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση των πιστωτών για να δεχθούν να συζητήσουν πιθανά συμπληρωματικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνει η εφημερίδα. Οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν επίσης το κατά πόσο είναι απαραίτητο, η έξοδος από το πρόγραμμα να συνοδεύεται από ένα προληπτικό πιστωτικό όριο του ΕΜΣ, ή αν αρκεί ένα απόθεμα μετρητών, με την ελληνική κυβέρνηση να επιθυμεί, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της τράπεζας ING του Βελγίου, Πέτερ Βαν Ντεν Χούτε, μία άνευ όρων έξοδο.
Όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, συνεχίζει η εφημερίδα, ο Έροκ Ντορ, διευθυντής οικονομικών σπουδών του IESEG School of Management, θεωρεί ότι είναι ήδη βέβαιο ότι αυτά που θα προταθούν από το Eurogroup θα είναι πολύ κατώτερα των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, με την παράταση αποπληρωμής να μην ξεπερνά τα πέντε χρόνια, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, θα τεθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αν τα μέτρα επιμήκυνσης κριθούν ανεπαρκή.
Εκτενή ανάλυση για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ευελπιστεί ότι θα απαλλαγεί από το 'σωληνάκι'» φιλοξενεί και η De Tijd, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και την επικείμενη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Σημειώνεται ειδικότερα, ότι μετά από 8 ολόκληρα χρόνια κρίσης, η Ελλάδα μπορεί από τον Αύγουστο να επανέλθει στην κανονικότητα αντί να βρίσκεται στην εντατική με το 'σωληνάκι', και επισημαίνεται ότι η τελευταία πράξη του πολύχρονου δράματος θα λάβει χώρα σήμερα στο Λουξεμβούργο όπου συνεδριάζει το Eurogroup.
Κατά πόσον η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια θα σταθούν αρκετά για να επιβιώσει πολιτικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, διερωτάται τέλος η De Standaard σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Περιθώριο για να ανασάνει η Αθήνα».
Σημειώνεται ειδικότερα, ότι τα καλά νέα για τον Α. Τσίπρα είναι ότι στις 20 Αυγούστου λήγει το ελληνικό πρόγραμμα, βάζοντας τέλος σε μια μακρά περίοδο όπου την οικονομική πολιτική της Ελλάδας καθόριζε η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.