Τράπεζες

Moody’s: Σε καλό δρόμο οι ελληνικές τράπεζες - Ερχονται αναβαθμίσεις


Νέα ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές συστημικές τράπεζες δίνει η Moody’s, εκτιμώντας ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάκαμψης-ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους τους επόμενους μήνες και θα βελτιώσουν περαιτέρω την πιστοληπτική τους ικανότητα

Σε χθεσινό report του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank) έχουν πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους και συνεχίζουν να υλοποιούν προγράμματα περιστολής του κόστους και εσωτερικής αναδιάρθρωσης, που συμβάλλουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας τους.

Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν τις πιθανότητες να προχωρήσει σύντομα ο αμερικανικός οίκος σε αναβαθμίσεις  των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας.

Οι αναλυτές της αξιολογούν συγκριτικά τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες, καταγράφοντας τα σημεία όπου πλεονεκτούν και τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την κερδοφορία και τις εν γένει επιδόσεις τους τα επόμενα χρόνια.

Οπως αναφέρεται στο report, τόσο οι ελληνικές όσο και οι κυπριακές τράπεζες έχουν μειώσει τα NPEs κατά 70% από τα υψηλά τους, τιτλοποιώντας ή πουλώντας μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για να μειώσουν τον κίνδυνο στους ισολογισμούς τους. Οι ελληνικές τράπεζες επωφελήθηκαν από το σχέδιο "Ηρακλής". Οι κυπριακές έχουν πραγματοποιήσει κατά κύριο λόγο πωλήσεις NPE σε ιδιώτες επενδυτές.

Ο οίκος επισημαίνει ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πορεία επίτευξης φιλόδοξων στόχων για μονοψήφιους δείκτες NPEs έως το τέλος του 2022. Eurobank και Εθνική ηγούνται της προσπάθειας, καθώς στοχεύουν να φτάσουν τους δείκτες γύρω στο 6% ή 7% τους επόμενους μήνες.

Οσον αφορά τους κεφαλαιακούς δείκτες, η Moody’s εκτιμά ότι τα κεφαλαιακά "μαξιλάρια" είναι επαρκή, αν και η ποιότητα κεφαλαίου είναι καλύτερη στις κυπριακές τράπεζες. Η μείωση των επισφαλών χρεών καθώς και η λειτουργική αναδιάρθρωση, έχουν διαβρώσει τα κεφάλαια σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες, επισημαίνουν οι αναλυτές της Moody's. Ωστόσο, όλες οι τράπεζες διατήρησαν επαρκές εποπτικό κεφάλαιο, σε ορισμένες περιπτώσεις μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.

Επισημαίνουν επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών υπονομεύουν την ποιότητα της κεφαλαιακής τους βάσης. Το ενσώματο κεφάλαιο των κυπριακών τραπεζών είναι πιο σταθερό, παρέχοντας μεγαλύτερα περιθώρια για περαιτέρω μείωση των NPEs και για υλοποίηση σχεδίων μείωσης του κόστους.

Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο κερδοφόρες σε αυτό το στάδιο, λόγω των υψηλότερων χορηγήσεων νέων δανείων και των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων σε μια μεγαλύτερη οικονομία με περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης και βαθύτερες περικοπές στο λειτουργικό κόστος.

Ο οίκος αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχυθεί και στις δύο χώρες καθώς ανακάμπτουν από την πανδημία και επωφελούνται από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε, παρέχοντας  ευκαιρίες στις τράπεζες να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους.

Διαβαστε επισης