Η σημασία της εταιρικής υπευθυνότητας στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας, αναδείχθηκε στο 1ο Impact Forum για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Καινοτομία, που έλαβε χώρα στο Εθνικό ίΊδρυμα Ερευνών, με τη συμμετοχή σημαντικών μελών της επιχειρηματικής κοινότητας.
Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, στάθηκε στην έννοια της εταιρικής βιωσιμότητας - μιας έννοιας που αναγνωρίζει και ενθαρρύνει το θετικό ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην πρόοδο των κοινωνιών, όπως είπε.
Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσει ένα νέο μοντέλο αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και εξήγησε ότι τόσο η διάρθρωση όσο και οι ανάγκες της αγοράς, θα αλλάζουν όλο και περισσότερο. Θα αναδεικνύονται νέες ευκαιρίες, θα απαιτούνται νέες δεξιότητες. Θα ενισχύεται όλο και περισσότερο η ανάγκη για κινητικότητα και μετάβαση σε διαφορετικά αντικείμενα, ή σε διαφορετικές μορφές εργασίας. Μετάβαση από τη μισθωτή απασχόληση στην ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Πολιτείας, της Κοινωνίας των Πολιτών και των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της εταιρικής βιωσιμότητας.
Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος και ιδρυτής της Apivita, Νίκος Κουτσιανάς στάθηκε στον παράγοντα της καινοτομίας αλλά και της έμπνευσης, που χαρακτηρίζει την πορεία της εταιρίας του. Περιγράφοντας την δράση της εταιρίας, επισήμανε ότι παραμένει πιστή στη φιλοσοφία και στις αξίες, και στο διαφορετικό, αειφόρο μοντέλο επιχειρηματικότητας που την ανέδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ίδιος ο κ. Κουτσιανάς, σημείωσε ότι η εταιρία έχει πηγή έμπνευσης τις διδαχές των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, που αποτέλεσαν και αποτελούν πυξίδα στη δράση της.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Μελετών, Δρ Βασίλειος Γρηγορίου, στάθηκε στη σημασία της σύνδεσης της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση, ενώ ο Γιάννης Σηφάκης, διευθυντής Bank Assurance της Εθνικής Ασφαλιστικής, ανέλυσε το πώς ενέταξε την εταιρική υπευθυνότητα στην εταιρεία του.
Τέλος, στην παρέμβασή της, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν-'Αμπα, αφού σημείωσε ότι το Ισραήλ είναι παγκόσμια γνωστό σαν start up nation, υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του είναι αυτή, που με την γενναία χρηματοδότηση ενισχύει την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) στην επιχειρηματικότητα. Το Ισραήλ διαθέτει ένα δίκτυο που περιλαμβάνει περισσότερες από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις και περίπου 250 πολυεθνικές, με κέντρα για την έρευνα και την ανάπτυξη.