Τη βούληση του να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν την επένδυση της Cosco στον Πειραιά εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τη διοίκηση της κινεζικής εταιρείας.
Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στα γραφεία της Cosco στον Πειραιά όπου τον υποδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Captain Fu Chengqiu. Τα στελέχη της Cosco παρουσίασαν στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το σχέδιο της εταιρείας για την επέκταση των επενδύσεων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας όπου απασχολούνται ήδη 3 χιλ. εργαζόμενοι. Οι νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων προβλήτες για κρουαζιερόπλοια, επιβατικό σταθμό, επέκταση του τερματικού σταθμού αυτοκινήτων (car terminal), ξενοδοχεία και κέντρο logistics το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με το σιδηροδρομικό δίκτυο για να μετακινούνται γρηγορότερα τα εμπορεύματα σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει το λιμάνι του Πειραιά και η Ελλάδα στην μετακίνηση εμπορευμάτων στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης καθώς η εναλλακτική διαδρομή από τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης διαρκεί κατά μέσο όρο 6 ημέρες παραπάνω.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκε ότι με την έλευση της Cosco, το λιμάνι του Πειραιά ανέβηκε από την 93η θέση στην 32η παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων. Ενώ το 2019 αναμένεται να γίνει το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Cosco και ενημερώθηκε από κοντά για τη χωροθέτηση των νέων επενδυτικών σχεδίων της επιχείρησης.
Στη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η δική μας άποψη είναι σταθερή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την καθυστέρηση επενδύσεων. Από εκεί και πέρα, μπορούμε πάντα να βρούμε μια ικανοποιητική ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να προστατεύσουμε τον πολιτιστικό μας θησαυρό, κάτι το οποίο φαντάζομαι ότι και οι ίδιοι οι επενδυτές το αναζητούν και το επιδιώκουν, και της ανάγκης να μην αποτελεί αυτό εμπόδιο στη δρομολόγηση επενδύσεων.
Η δεύτερη πάγια θέση μας είναι ότι οι κανόνες του παιχνιδιού δεν πρέπει να αλλάζουν εκ των υστέρων. Όταν έχει δρομολογηθεί ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, με επενδυτές οι οποίοι έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους και οι οποίοι έρχονται να προσφέρουν στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας σε ένα master plan το οποίο είναι εγκεκριμένο, οποιαδήποτε αλλαγή των κανόνων από τη διοίκηση, από το ελληνικό κράτος εκ των υστέρων δημιουργεί προβλήματα και ερωτηματικά.
Με βάση, λοιπόν, αυτές τις δύο αρχές πορευόμαστε και έτσι θα αξιολογήσουμε την προοπτική της επένδυσης στο μέλλον. Δεν χρειάζεται να ξαναπώ ότι έχουμε στηρίξει από την πρώτη στιγμή ανεπιφύλακτα την επένδυση αυτή. Θεωρούμε την ιστορία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ως μια πολύ επιτυχημένη ξένη επένδυση, η οποία έγινε στη χώρα μας, σε δύσκολες μάλιστα συγκυρίες. Αποδείξατε στην πράξη ότι δημιουργήσατε πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Και το επενδυτικό σας σχέδιο είναι επαρκώς φιλόδοξο, ώστε να προσβλέπουμε στη δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων θέσεων απασχόλησης, καλά πληρωμένων θέσεων απασχόλησης, που θα δώσουν με τη σειρά τους μια διέξοδο στο μεγάλο πρόβλημα της νεανικής ανεργίας που έχουμε στη χώρα μας.
Άρα, μπορείτε να θεωρήσετε -και το λέω στον καπετάνιο- ότι η δική μας στήριξη στα φιλόδοξα σχέδια τα οποία έχετε, είναι δεδομένη. Θα σεβαστούμε τους νόμους και το Σύνταγμα, αλλά θα διαμορφώσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο που δεν θα δημιουργούμε αδικαιολόγητα εμπόδια στη προσπάθειά σας να ολοκληρώσετε αυτήν την επένδυση. Παρουσιάζεται μια εικόνα ενός ολοκληρωμένου λιμανιού το οποίο ξεκινάει από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, που τόσο μεγάλη σημασία έχει για εμάς, προχωράει στο λιμάνι των κοντέινερς, που γίνεται το μεγαλύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο. Και, στη συνέχεια, προφανώς καλύπτει τις ξενοδοχειακές ανάγκες που συνδέονται με την ακτοπλοΐα και φυσικά το κομμάτι της κρουαζιέρας, στο οποίο εμείς αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Θέλουμε ο Πειραιάς να γίνει παγκόσμιο κέντρο κρουαζιέρας. Για να γίνει αυτό χρειάζονται επενδύσεις, πρέπει να υποδεχθούμε περισσότερα πλοία και χρειάζονται προφανώς και οι ανάλογες υποδομές στη στεριά, σε επίπεδο ξενοδοχείων, αλλά ενδεχομένως, γιατί όχι, και άλλων χρήσεων, ώστε αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα να μη μοιάζει σε τίποτα με αυτό το οποίο ελπίζουμε ότι θα βλέπουμε σε 3 με 5 χρόνια», κατέληξε ο αρχηγός της ΝΔ.
TECHin
Αφού η ύλη αποτελείται από άτομα, γιατί είναι στερεή; Η κβαντική φυσική το εξηγεί
Ένα από τα πιο αινιγματικά δεδομένα που μαθαίνουμε, είναι ότι τα άτομα, αν και αποτελούνται από πολύ μικρά σωματίδια όπως πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια, είναι στην πραγματικότη ...