Αγορές

Μινι-ράλι με κέρδη 1,6 δισ στο Χρηματιστήριο λόγω Moody's- Τα Παράγωγα "φoύσκωσαν" την αγορά


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στο χρηματιστήριο και οι βραχυχρόνιες προοπτικές βελτιώνονται, καθώς διεθνείς επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων επιστρέφουν, εστιάζοντας στη θετική πλευρά των εξελίξεων και σε πιθανολογούμενη αναβάθμιση της χώρας από τη Moody's κατά δύο βαθμίδες.

Δεν αποκλείεται όμως αυτή η μεταστροφή να αποδειχθεί πρόσκαιρη αναλαμπή εκπορευόμενη από τα Παράγωγα.

Μετά από δύο εβδομάδες πτώσης με συνολικές απώλειες περίπου 12 δισ. σε κεφαλαιοποίηση, η ελληνική αγορά "έτρεξε" σήμερα σε ρυθμούς μινι-ράλι, καταγράφοντας ημερήσια κέρδη περίπου 1,6 δισ. ευρώ - τα 600 εκατ. στις τραπεζικές μετοχές. Κινητήρια δύναμη το "χρήμα της επενδυτικής βαθμίδας", που εισρέει ετεροχρονισμένα, έχοντας αποτιμήσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών.

Ποταμοί κεφαλαίων εισέρρευσαν σήμερα στο ΧΑ και ο ημερήσιος καθαρός τζίρος εκτοξεύτηκε στα 185,3 εκατ. ευρώ, συν 9,7 εκατ. ευρώ σε μεταβιβάσεις πακέτων συνολικά 195 εκατ. ευρώ!

 Μεγάλο μέρος των συναλλαγών συναρτάται με το σημερινό κλείσιμο των Παραγώγων και την τακτοποίηση ανοιχτών θέσεων. Αυτό καθιστά επιφυλακτικούς πολλούς αναλυτές, που εκφράζουν την άποψη ότι η "εκρηξη τζίρου" και η μεγάλη άνοδος μετοχών και δεικτών δεν αντιστοιχούν στην πραγματική δυναμική του ΧΑ.

Οπως επισημαίνουν, η αγορά "φούσκωσε" και λόγω αναγκαστικών κινήσεων συναρτώμενων με τα Παράγωγα. Δεν αποκλείεται λοιπόν από τη Δευτέρα να επανέλθει πάλι στη γνώριμη εικόνα.

 Η αναβάθμιση από Moody's

Θετικός καταλύτης και οι προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody's. Ο αμερικανικός οίκος θα εκδώσει απόψε την "ετυμηγορία" του, η οποία μπορεί να επηρεάσει από τη Δευτέρα το ΧΑ και την ελληνική αγορά ομολόγων. Η επίδραση πάντως θα είναι περιορισμένη, καθώς  και μετά την αναβάθμιση η Ελλάδα θα βρίσκεται στον πϊνακα αξιολόγησης της Moody's μία ή δύο "σκάλες" χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών περνούν πλέον σε δεύτερη μοίρα. Θα επανέλθει όμως στο προσκήνιο, καθώς το πρόβλημα θα έχει διάρκεια  και η κυβέρνηση θα αναγκάζεται να παίρνει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και την ανάταξη των τοπικών οικονομιών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς δημιουργούν τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνονται από μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. Οι επιδόσεις τους και οι προοπτικές που εμφανίζουν μπορεί να αποτελέσουν οδηγό για κινήσεις αναδιάρθρωσης χαροφυλακίων.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η σημερινή μεγάλη άνοδος και η χθεσινή ανοδική αντίδραση έχουν βελτιώσει την τεχνική εικόνα της αγοράς.

Σημαντικό στοιχίο η επάνοδος του ΓΔ  πάνω από τις 1.225-1.230, που είναι μιά περιοχή στήριξης διασπασθείσα πρόσφατα και έπρεπε να "ανακαταληφθεί" ως πρώτο βήμα ανάκαμψης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 1.258,58 μονάδες με άνοδο 2,01%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ 1.240,08 μονάδων (+0,51%) και 1.261,07 (+2,21%)
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 2,52%, κλείνοντας στις 3.064,87 μονάδες. Ο δείκτης των mid caps κέρδισε 1,83%.
  Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +0,99% μέχρι +4,50% και έκλεισε με άλμα +3,29%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Στην πρώτη θέση η Πειραιώς με +5%. Εθνική και Eurobank +3,2%, Alpha +2,5%, Τρ. Ελλάδος +1,8%. Αμετάβλητη η Attica Bank.

  Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Cenergy +6,5% και Μυτιληναίος +5,9%. Ακολούθησαν ΕλβαλΧαλκόε +3,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +3,2%,  ΔΕΗ +3,1%, Aegean και Τιτάν +2,3%.

Με αρνητικό πρόσημο ΕΥΔΑΠ -2,7%, Autohellas -1,8%, Lamda -1%, Quest -0,7%.