Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και το ενδιαφέρον να στρέφεται στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καθώς και τις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές διαφοροποιήσεις, ενώ σταθερά διατήρησε τα επιτόκια του ευρώ η eπιβραδύνει ελαφρώς τον ρυθμό με τον οποίο αγοράζει ομόλογα από την αγορά μέσω του προγράμματος PEPP (πανδημίας) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το δ.σ της ΕΚΤ αποφάσισε να περιορίσει τις αγορές ομολόγων σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, κατεβάζοντας ελαφρώς τον πήχη από τα 80 δισ. ευρώ περίπου το μήνα που απορροφούσε μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας με ένα «πιο μετριοπαθή ρυθμό» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οπως αναφέρει η ΕΚΤ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι οι διευκολυντικές χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν με μέτρια χαμηλότερο ρυθμό αγορών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έναντι των δυο προηγούμενων τριμήνων. Το δ.σ επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Τράπεζας να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ύψους 1,850 τρισ. ευρώ, μέχρι τον Μάρτιο του 2022 ή μέχρι να διαπιστώσει ότι έχει ξεπεραστεί η κρίση του κορονοϊού. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος ΑΡΡ απορροφώντας 20 δισ. ευρώ το μήνα.
Στις επιπτώσεις της πανδημίας από τις μεταλλάξεις και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αναφέρθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η ίδια τόνισε πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης προχωρά με θετικούς ρυθμούς, η οικονομία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πριν την πανδημία μέχρι το τέλος του 2021, συμπληρώνοντας πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να καθυστερήσει την πλήρη επαναλειτουργία της οικονομίας Αναφορικά με τον πληθωρισμό, είπε ότι βραχυπρόθεσμα φαίνεται πως ο αυξάνεται πάνω από το στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, αλλά μεσομακροπρόθεσμα δείχνει πως κινείται κάτω από το στόχο. «Έχουμε ακόμα λίγο δρόμο να διανύσουμε μέχρι να εξαφανιστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία», σημείωσε η Λαγκάρντ, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη της οικονομίας εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και τα προγράμματα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού. Η Λαγκάρντ γνωστοποίησε πως η ΕΚΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Αναφορικά με τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP) που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η ίδια είπε πως «δεν πρόκειται για μείωση, αλλά για επανεκτίμηση των υποστηρικτικών μέτρων», συμπληρώνοντας «και το κάναμε αυτό στο πλαίσιο της αξιολόγησης μας ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές αλλά και με βάση τον πληθωρισμό. Οι εκτιμήσεις μας για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν ανοδικά, υπάρχει βελτίωση των μεγεθών του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον χρονικό ορίζοντα που εξετάζουμε». Το ζήτημα θα εξεταστεί και θα επανεκτιμηθεί από την ευωτράπεζα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ.
Ο αριθμός των Αμερικανών που κάνουν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν 18 μήνες. Οι νέες αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 35.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 310.000 για την εβδομάδα έως τις 4 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2020 όταν επιβλήθηκε το υποχρεωτικό κλείσιμο μη απαραίτητων επιχειρήσεων για να επιβραδυνθεί το πρώτο κύμα των κρουσμάτων της COVID-19. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 335.000 αιτήσεις για την περασμένη εβδομάδα. Οι αιτήσεις έχουν μειωθεί από το επίπεδο ρεκόρ των 6,149 εκατ. στις αρχές Απριλίου του 2020.
H αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ελαφρώς πιο αργό ρυθμό τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη «Beige Book» της Fed. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της κεντρικής τράπεζας, όλες οι περιφέρειες κατέγραψαν αύξηση της απασχόλησης, αν και υπήρχαν μεγάλες διακυμάνσεις στον ρυθμό της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η ζήτηση για εργαζομένους εξακολούθησε να ενισχύεται, αλλά όλες οι περιφέρειες κατέγραψαν ελλείψεις στο διαθέσιμο προσωπικό, οι οποίες περιόρισαν την αύξηση της απασχόλησης. Ο πληθωρισμός συνέχισε να κινείται υψηλότερα, με τις μισές περιφέρειες της Fed να αναφέρουν ισχυρή άνοδο των τιμών και τις άλλες μισές ήπια άνοδο. Κάποιες περιφέρειες κατέγραψαν μια επιτάχυνση στην αύξηση των μισθών. Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε κοντά στις 467.85, όντας περίπου στα ίδια.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 4,179.05 μονάδες.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,023.74 μονάδες, πέφτοντας 1.01%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,628.2 μονάδες, με άνοδο 0.11%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,684.72 μονάδες, ενισχύθηκε 0.24%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,919 μονάδες, με κέρδη 0.16%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,799.5 μονάδες, χάνοντας 0.44%.