Πολιτική

Μικρή πρόοδος κατά της διαφθοράς


Η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια και την ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Βερολίνο. Υπάρχουν περισσότερα κράτη στα οποία η κατάσταση βελτιώθηκε σε σύγκριση με κράτη στα οποία η κατάσταση χειροτέρευσε.

Στην έκθεση για την πρόσληψη της διαφθοράς σε 168 χώρες, η κλίμακα είναι από το 0 έως το 100. Το 100 είναι η αξιολόγηση για τον μικρότερο βαθμό διαφθοράς στο δημόσιο τομέα και αφορά την οικονομία, την πολιτική και τη διοίκηση. Η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα για δεύτερη συνεχή χρονιά θεωρείται η Δανία με 91 βαθμούς και ακολουθούν ακόμα δυο σκανδιναβικές χώρες, η Φιλανδία και η Σουηδία.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Γερμανία συγκέντρωσε 81 βαθμούς και βρίσκεται στη δέκατη θέση. Στη δέκατη θέση βρίσκονται επίσης η Μεγάλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο. Η χώρα κατάφερε να βελτιώσει τη θέση της κατά δύο βαθμίδες. Πέρυσι είχε καταταχθεί στη δωδέκατη θέση.

Βελτίωση της Ελλάδας

Ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ η Γερμανία κατέχει την πέμπτη θέση και ανάμεσα στα κράτη της ομάδας των G20, των πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και των ισχυρότερων αναδυόμενων οικονομιών, η Γερμανία μαζί με την Μεγάλη Βρετανία κατέχουν τη δεύτερη θέση μετά τον Καναδά. Ο λόγος αυτής της βελτίωσης είναι σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια ότι η χώρα εκπλήρωσε κάποιες από τις υποχρεώσεις που όφειλε.
 
Η διεθνής οργάνωση επαίνεσε την επικύρωση της Συμφωνίας κατά της Διαφθοράς των ΗΕ από τη Γερμανία. Η χώρα έκανε πιο αυστηρή τη νομοθεσία που αφορά στη δωροληψία πολιτικών καθώς και στη μεταπήδηση πολιτικών από κυβερνητικά αξιώματα στην οικονομία. Οι σχετικοί νόμοι τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο Νοέμβριο.
 
Οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν 76 βαθμούς, ενώ οι πιο διεφθαρμένες χώρες στη γενική κατάταξη των 168 κρατών θεωρούνται οι Βόρεια Κορέα και η Σομαλία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 69η θέση. Η Κύπρος στην 32η, πέρυσι ήταν στην 31η θέση.