Διεθνή

Μικρή μείωση των αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ τον Ιούνιο


Μικρή μείωση των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει έκθεση της EASO (Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) για τον Ιούνιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, τον Ιούνιο κατατέθηκαν περίπου 51.300 αιτήσεις για διεθνή προστασία στις χώρες της Ε.Ε., 1.600 λιγότερες από το Μάιο. Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του έτους κατατέθηκαν 301.390 αιτήσεις, κατά 15% λιγοτέρες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση οι κύριες χώρες καταγωγής των αιτούντων τον Ιούνιο ήταν η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν και η Νιγηρία. Από αυτούς, οι Σύροι και οι Αφγανοί κατέθεσαν ελαφρώς λιγότερες αιτήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι υπήκοοι του Ιράκ (+182, +6%) και το Πακιστάν (+303, +14%) κατέθεσαν περισσότερες αιτήσεις. Κατά την περίοδο αναφοράς, οι αιτούντες άσυλο από τη Βενεζουέλα, οι οποίοι είχαν αυξηθεί σταθερά τους πρώτους πέντε μήνες του 2018, υπέβαλαν λιγότερες αιτήσεις από το Μάιο (-921, -30%).

Αξιοσημείωτη ήταν, ωστόσο, η αύξηση των αιτήσεων των Τούρκων υπηκόων τον Ιούνιο (τρίτος συνεχόμενος μήνας) με 2.157 υποβληθείσες αιτήσεις (+32% σε σύγκριση με το Μάιο). Το συνολικό ποσοστό αναγνώρισης στις χώρες της ΕΕ για αποφάσεις που εκδόθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου ήταν 32% σε σχέση με 42% κατά την ίδια περίοδο του 2017. Οι θετικές αποφάσεις αφορούσαν κυρίως καθεστώς πρόσφυγα (63%) και ακολούθησε η επικουρική προστασία (37%). Μεταξύ των υπηκόων με τις περισσότερες αποφάσεις που εκδόθηκαν, τα υψηλότερα ποσοστά αναγνώρισης αφορούσαν τους υπηκόους της Συρίας (86%), της Ερυθραίας (83%) και τους απάτριδες (60%).

Περίπου 2,5% όλων των αιτούντων τον Ιούνιο ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία και το Πακιστάν. Στα τέλη Ιουνίου, 420.238 αιτήσεις ανέμεναν πρωτόδικη απόφαση, 3.000 λιγότερες από ό, τι στα τέλη Μαΐου. Εξάλλου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Euractiv, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Σιχόφερ ασκεί πιέσεις προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία με Ελλάδα/Ιταλία για την επιστροφή προσφύγων.

Σημειώνεται ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ότι σε συνέντευξή του προς το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, ο κ. Σιχόφερ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή την εβδομάδα θα σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος» στις συνομιλίες με Ελλάδα-Ιταλία για την υλοποίηση της συμφωνίας σχετικά με την επιστροφή προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο στις δύο χώρες, αλλά παρόλα αυτά βρέθηκαν στη Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός φέρεται να ζήτησε να υπάρξει σαφήνεια τις επόμενες μέρες σχετικά με το κατά πόσον μια παρόμοια συμφωνία είναι εφικτή και διαβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες προχωρούν σε «καλό κλίμα». «Στο τέλος όμως μπορεί να χρειαστεί οι ηγέτες των κυβερνήσεων να συνομιλήσουν εκ νέου εξαιτίας της πολυπλοκότητας του θέματος», πρόσθεσε.

Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία επιμένουν ότι η Γερμανία πρέπει να δεχτεί κι εκείνη στο έδαφός της πρόσφυγες στο πλαίσιο της επανένωσης οικογενειών, ωστόσο ο κ. Σιχόφερ έχει καταστήσει σαφές ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στη Γερμανία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αντίστοιχο εκείνων που θα φύγουν από τη χώρα.

Διαβαστε επισης