Αγορές

Μικρές απώλειες στο Χρηματιστήριο, συνεχίζεται η διολίσθηση


Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η αργή διολίσθηση μετοχών και δεικτών στο ΧΑ, εν μέσω της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, με τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Ανάλογη εικόνα και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX και τον γαλλικό CAC40 να υποχωρούν οριακά, ενώ ο βρετανικός FTSE100 ενισχύεται κατά 0,5%.

Αρνητική η επίδραση από την αγορά ομολόγων, όπου εκδηλώνονται πιέσεις. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ανεβαίνει κατά 2,4 μονάδες βάσης προσεγγίζοντας το 1,11%. Ανοδικά κινούνται  επίσης οι αποδόσεις των γερμανικών και γαλλικών χρεογράφων, ενώ του ιταλικού 10ετούς ανεβαίνει κατά 3,5 μ.β.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο τον τόνο δίνει η ΔΕΗ (-3%), που γύρισε σε καθοδική κατεύθυνση μετά από ένα ολιγοήμερο μινι-ράλι.

Η ανοδική πορεία των δεικτών ανεκόπη από χθες, ενώ οι βασικοί δείκτες προσέγγιζαν τα υψηλά έτους. Ομως αυτό το "φρενάρισμα" δεν συνιστά ακόμη ουσιαστική διόρθωση, καθώς οι συνολικές απώλειες είναι περιορισμένες και υπάρχει μεταβλητότητα. Η εικόνα στο ταμπλό δείχνει ότι η αγορά ψάχνει επίπεδα ισορροπίας και βάση στήριξης, απ όπου μπορεί να ξεκινήσει η επόμενη ανοδική κίνηση.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, επισημαίνοντας ως ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες βγήκαν από τη στενή ζώνη συσσώρευσης όπου είχαν κινηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ΓΔ  βρίσκεται πλέον μπροστά στην καθοριστική αντίσταση στην περιοχή των 923-927 μονάδων, που η διάσπασή της θα ανοίξει το δρόμο για έναν νέο κύκλου ανόδου, με πρώτο στόχο τις 950 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Η συναλλακτική κίνηση είναι σήμερα υποτονική και ο τζίρος μειωμένος. Πιέσεις εκδηλώνονται κυρίως στις τράπεζες, που αποτελούν τις τελευταίες μέρες αδύναμο κρίκο της αγοράς. Οι βασικοί δείκτες κινούνται σε μικρό εύρος διακύμανσης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 920,92 μονάδες (+0,04%) μέχρι τις 916,25 (-0,46%). Τώρα βρίσκεται  στα μέχρι στιγμής χαμηλά ημέρας, υποχωρώντας κατά0,45% στις 916,40 μονάδες.

Κατά 0,57% υποχωρεί ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.206 μονάδες. Ανοδο 0,57% σημειώνει ο δείκτης FT40M των mid caps. 

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -0,95% και  τώρα καταγράφει απώλειες 0,85%. Σε τροχιά ανάκαμψης παραμένει η Attica Bank, πραγματοποιώντας σήμερα νέο άλμα +6%. Eurobank και Πειραιώς χάνουν 1%, Alpha και Εθνική -0,8%, αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips κυριαρχεί το "κόκκινο". Τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν: Βιοχάλκο +2%, Coca-Cola, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ περίπου +0,5%.  

Στον αντίποδα ΔΕΗ -3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,8%, Σαράντης -1,6%, Motor Oil και Τιτάν -1,4%, Lamda και ΕΧΑΕ -1%.

Στα mid caps εντυπωσιάζει η Cenergy της Βιοχάλκο, με άλμα +3,8%. Ακολουθούν  Ικτίνος +3,5%, Φουρλής +2,5% Ολυμιακή Τεχνική +1%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Intracom -2,6%, Ιντρακάτ -1,7%,  Αβαξ και Παπουτσάνης -1,3%.

Στη μικρή και  μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση μεγάλη άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημειώνουν: ΣΙΔΜΑ +7,5%, Centric +4,6%, Αλουμύλ +3%, Frigoglass +2,5% (με συναλλαγές 498 χιλιάδων τεμαχίων).

Διαβαστε επισης