Κάθε ενδεχόμενο βιασμού απέκλεισε ο επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ, αναφορικά με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες, στρατιώτες βιάζουν μουσουλμάνες Ροχίνγκια, στο πλαίσιο αυτό που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «εθνοκάθαρση» κατά της μειονότητας, μετά την πρώτη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από την έναρξη της κρίσης.
«Δεν έχουν καταγραφεί σεξουαλικές κακοποιήσεις στην ιστορία της Τατμαντάου», το όνομα του βιρμανικού στρατού, διαβεβαίωσε το στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλενγκ την αντιπροσωπεία, όπως ανήρτησε ο ίδιος στο Facebook χθες το βράδυ.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σχετικά με τις κατηγορίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις, θα ληφθούν μέτρα εναντίον όποιου κριθεί ένοχος».
Προς το παρόν ο στρατός της Μιανμάρ δεν έχει επιβεβαιώσει καμία προσφυγή για βιασμούς, αν και οι μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί από πρόσφυγες Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές κάνουν λόγο για πολλούς βιασμούς και φόνους. Μόνο επτά Βιρμανοί στρατιώτες έχουν καταδικαστεί μέχρι στιγμής για τον φόνο δέκα χωρικών Ροχίνγκια, όμως ο στρατός διαψεύδει τις μαζικές διώξεις.
«Η Τατμαντάου είναι πάντα πειθαρχημένη» και «αναλαμβάνει δράση εναντίον όποιου παραβιάζει τον νόμο», τόνισε ο στρατηγός, εκτιμώντας ότι «ο βιασμός είναι απαράδεκτος για την κουλτούρα και τη θρησκεία της χώρας μας», όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι βουδιστές.
Η Μιανμάρ κατηγορείται για εθνοκάθαρση εναντίον των Ροχίνγκια μετά την έναρξη στα τέλη Αυγούστου του 2017 μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον ανταρτών της μειονοτικής ομάδας. Περίπου 700.000 Ροχίνγκια που ζούσαν στη χώρα, κυρίως στην Πολιτεία Ραχίν, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές.
Ο στρατός και οι βουδιστικές πολιτοφυλακές της χώρας κατηγορούνται για πολλές ωμότητες: βιασμούς, βασανιστήρια, φόνους, πυρπολήσεις χωριών, τα οποία στη συνέχεια κατεδαφίζονται.
Ωστόσο ο στρατηγός επανέλαβε την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης της Μιανμάρ, σύμφωνα με την οποία η χώρα «είναι έτοιμη να δεχθεί» όσους Ροχίνγκια επιθυμούν να επιστρέψουν.
Η αποστολή του ΟΗΕ αποτελείται από 26 διπλωμάτες από 15 χώρες και αρχικά επισκέφθηκε το Μπανγκλαντές, προτού συναντηθεί με την ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι και τον επικεφαλής του στρατού χθες Δευτέρα.
Σήμερα οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναμένεται να πετάξουν πάνω από την Πολιτεία Ραχίν, επίκεντρο των επιχειρήσεων του στρατού, η πρόσβαση στην οποία έχει απαγορευθεί τους τελευταίους μήνες. Μόλις επιστρέψουν στη Ναϊπιντάου αργά σήμερα αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
Η Σου Κι κατά τη συνάντησή της με τους απεσταλμένους του ΟΗΕ δεσμεύθηκε να ερευνηθούν όλες οι αξιόπιστες καταγγελίες για κακοποιήσεις, όπως δήλωσαν διπλωμάτες που ήταν παρόντες.
Στη διάρκεια της μίας ώρας που διήρκησε η συνάντηση η ηγέτιδα της Μιανμάρ εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα κατά τη μετάβασή της προς το κράτος δικαίου έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Η κυβέρνηση της Σου Κι δεν ελέγχει τον στρατό.
Τον Νοέμβριο το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ζητήσει από τη Μιανμάρ να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει «περαιτέρω υπερβολική χρήση στρατιωτικής βίας» και ότι θα προσφέρει «ελευθερία κίνησης, ίση πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και υπηκοότητα σε όλους».
Κατά την επίσκεψή τους στο Μπανγκλαντές τη Δευτέρα οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ συναντήθηκαν και με την πρωθυπουργό της χώρας Σέιχ Χασίνα, η οποία τους ζήτησε να ασκήσουν πιέσεις στη Μιανμάρ για να δεχθεί πίσω «τους πολίτες της». Η Χασίνα τόνισε ότι οι πρόσφυγες Ροχίνγκια πρέπει να επαναπατριστούν «υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ».