Καλύτερο timing δεν θα μπορούσε να επιτύχει ένας επενδυτής: Οκτώ μήνες μετά την εξαγορά του Metropolitan College και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ από την πολυεθνική BC Partners – που είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, η κυβέρνηση διαμορφώνει το νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση-λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Εχοντας ήδη αποκτήσει την αναγκαία υποδομή με την εξαγορά των δύο κορυφαίων παρόχων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η BCP του διαχειριστή κεφαλαίων Νίκου Σταθόπουλου (φωτο) είναι έτοιμη να προχωρήσει μόλις δοθεί το σήμα εκκίνησης, αφήνοντας παρασάγγας πίσω τους δυνητικούς ανταγωνιστές της.
Συνεργαζόμενη ενδεχομένως με ξένα πανεπιστήμια και διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία “μη κρατικού” πανεπιστημίου, με πυρήνα το Metropolitan College και με αναβαθμισμένο το ΙΕΚ Ακμή, που διαθέτουν τις αναγκαίες κτιριακές υποδομές (φωτο), διδακτικό προσωπικό, πρόσφορες οργανωτικές δομές και εμπειρία-γνώση του κλάδου.
Το μόνο “αγκάθι” είναι ο όρος “μη κερδοσκοπικό”, στον οποίο αναφέρθηκε – χωρίς να δώσει ιδιαίτερη έμφαση -ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας χθες τους βασικούς άξονες της προωθούμενης “μεταρρύθμισης”.
Το ζήτημα είναι πώς θα συμμετέχουν ιδιώτες και ιδιωτικές επιχειρήσεις στα νέα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα δημιουργηθούν και αν θα υπάρχουν περιορισμοί.
Προφανώς το πρόβλημα αυτό θα ξεπεραστεί, καθώς και τα ξένα πανεπιστήμια που θα δημιουργήσουν εδώ παραρτήματα ή οι νέοι φορείς που θα εμφανιστούν ενδεδυμένοι το κύρος και το όνομα ξένων επενδυτικών οργανισμών, θα έχουν επιχειρηματικό χαρακτήρα.
Η BC Partners έχει ήδη μια ισχυρή βάση στην ελληνική αγορά υπηρεσιών εκπαίδευσης και επαγγελματιικής κατάρτισης. Το Metropolitan College και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είχαν το 2021 συνολικά έσοδα περίπου 57 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 16,6 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι ανώτερο στέλεχος της BC Partners (investors relation manager) στα κεντρικά γραφεία της στο Λονδίνο είναι η κόρη του πρωθυπουργού Σοφία Μητσοτάκη..