Διεθνή

Μέρκελ και Λαγκάρντ αποφασίζουν για το ελληνικό πρόγραμμα


 Με τον πήχη των προσδοκιών για το σημερινό Eurogroup να κρατείται σε χαμηλά επίπεδα τόσο από την Αθήνα όσο και από αξιωματούχους των Βρυξελλών, η προσοχή όλων στρέφεται στην εξόχως σημαντική συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη, η Ανγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Από την εν λόγω συνάντηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος του ελληνικού προγράμματος. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες που διακινούνται από το τρίγωνο Ουάσιγκτον-Βερολίνο-ΔΝΤ είναι διφορούμενες. Από την μία πλευρά διατυπώνεται η άποψη για σύγκλιση επί της αρχής ανάμεσα στους Θεσμούς, ενώ κάποιοι επιμένουν ότι αυτό που θα προκύψει από τη συνάντηση, είναι ένα «βελούδινο» διαζύγιο» ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ. 

Σε περίπτωση «εφαρμογής» του πρώτου σεναρίου, της σύγκλισης επί της αρχής των Θεσμών,  θα δρομολογήσει εξελίξεις για την «χάραξη» οδικού χάρτη, για τη λεγόμενη πολιτική συμφωνία πακέτο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τις λεπτομέρειες για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, το ύψος των μέτρων που πρέπει να νομοθετήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση, καθώς επίσης και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ένα από τα βασικά θέματα επεξεργασίας, που θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση κορυφής Μέρκελ-Λαγκάρντ, θα είναι ο χρόνος επιβολής του πλεονασματικού στόχου του 3,5%. Το Βερολίνο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αναμένεται να υποχωρήσει τελικά από την αρχική του θέση, που έκανε λόγο για ισχύ του εν λόγω στόχου, για μια δεκαετία. 

Επιπρόσθετα η Γερμανίδα Καγκελάριος, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αλλά και ο επικεφαλής της Κομισιόν, θα συζητήσουν εκτενώς, για το τελικό ύψος των μέτρων που θα κληθεί η ελληνική πλευρά να νομοθετήσει προκαταβολικά… Ηδη στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για μέτρα 2% του ΑΕΠ, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Περίοπτη θέση στην μεθαυριανή ατζέντα των Μέρκελ-Λαγκάρντ θα έχει και ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ζήτημα το οποίο απασχολεί εντόνως την ελληνική κυβέρνηση.

Η Αθήνα «βλέπει» διαζύγιο ΕΕ-ΔΝΤ

Η τελευταία, είναι υπέρμαχος της πολιτικής συμφωνίας, η οποία σε πρώτη φάση θα «ξεκλειδώσει» την αξιολόγηση. «Πηγές» από το Μαξίμου, πάντως, επιμένουν, ότι οι διαφορές του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους, δεν πρόκειται να γεφυρωθούν και ενδεχομένως η μεθαυριανή συνάντηση να σηματοδοτήσει άμεσες εξελίξεις σχετικά με την αποχώρηση του Ταμείου.