Διεθνή

Μεγαλύτερος κίνδυνος από το Brexit το καταναλωτικό χρέος


 Μεγαλύτερους κινδύνους απ’ ότι στο Brexit βλέπουν οι τραπεζίτες στη διόγκωση του καταναλωτικού χρέους των νοικοκυριών στη Βρετανία, ανησυχώντας ότι μπορεί να αποδυναμώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. 

Πρόσφατα η Τράπεζα της Αγγλίας επεσήμανε, ότι οι εμπορικές τράπεζες ίσως να μην προβληματίζονται από την αύξηση των καταναλωτικών δανείων, αφού οι επισφάλειες και η ανεργία υποχωρούν τα τελευταία χρόνια, ωστόσο προειδοποίησε ότι η αύξηση των δανείων αυτοκινήτου, η απαλλαγή τόκων από τα δάνεια πιστωτικών καρτών για παρατεταμένη περίοδο και η χαλάρωση των όρων χορήγησης δανείων στη στεγαστική πίστη μπορεί να αποδυναμώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

To χρέος των βρετανικών νοικοκυριών αναμένεται να φθάσει σε ρεκόρ το 2018, ξεπερνώντας το επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας έδειξαν ότι τα δάνεια πιστωτικών καρτών, οι υπεραναλήψεις, τα δάνεια αυτοκινήτων και άλλες μορφές καταναλωτικής πίστης ξεπέρασαν τα 200 δισ. στερλίνες το πρώτο φετινό εξάμηνο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 10%. 

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης StepChange Debt, περίπου 2,9 εκατ. Βρετανοί βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και 9 εκατ. «φλερτάρουν» με τη χρεοκοπία

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει επίσης προειδοποιήσει ότι θα ληφθούν μέτρα εις βάρος των τραπεζών για τις προδιαγραφές που θέτουν όσον αφορά τη χορήγηση δανείων.

Την ίδια στιγμή, οι καταθέσεις των Βρετανών έχουν μειωθεί σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Πέραν της υποχώρησης των πραγματικών μισθών στη χώρα, η πτώση των αποταμιεύσεων αποδίδεται στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί η Τράπεζα της Αγγλίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Στις αρχές Αυγούστου, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,25%. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Hargreaves Lansdown, για κάθε αποταμίευση 1.000 στερλίνων το 2007, σήμερα αντιστοιχούν μόνον 878 στερλίνες, λόγω των χαμηλών επιτοκίων. Οι καταθέσεις που δεν δίνουν κανέναν τόκο αγγίζουν τις 180 δισ. στερλίνες, έναντι των 23 δισ. προ δέκα ετών.