Διεθνή

Μεγάλο κινεζικό ενδιαφέρον για -περαιτέρω- επενδύσεις στην Αίγυπτο


Την είσοδό τους στην αγορά της Αιγύπτου φιλοδοξούν να ξεκινήσουν σύντομα νέες κινεζικές εταιρείες, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του κινεζο-αιγυπτιακού επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Κάιρο.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, 19 κινεζικές εταιρείες και 20 αιγυπτιακές επιχειρήσεις από κλάδους εκπαιδευτικού, αναπτυξιακού, οικονομικού και βιομηχανικού ενδιαφέροντος αξιοποίησαν ευκαιρίες για αμοιβαία συνεργασία.

Μάλιστα, η Αίγυπτος αποτέλεσε το τρίτο σκέλος της περιοδείας της κινεζικής αντιπροσωπείας, μετά το Μαρόκο και τη Σαουδική Αραβία, όπως κατέγραψε στο τελευταίο του σημείωμα το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο.

Σύμφωνα με τον Πρέσβη της Κίνας στην Αίγυπτο κ. Liao, ο κόσμος σήμερα είναι μάρτυρας πρωτοφανών αλλαγών, καθώς η Αίγυπτος, η Κίνα και άλλες αφρικανικές χώρες έχουν εισέλθει σε ένα νέο αναπτυξιακό στάδιο, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία του νέου δρόμου του μεταξιού «Belt and Road». Οι επενδύσεις της Κίνας στην Αίγυπτο ανέρχονται σε 7 δισ. δολάρια, από τα οποία το 90% εισέρευσαν τα τελευταία πέντε χρόνια, προσφέροντας περίπου 40.000 ευκαιρίες απασχόλησης στη χώρα του Νείλου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ένωσης Επιχειρηματιών (EBA) κ. Αλί Ίσα δήλωσε ότι η EBA ίδρυσε ειδική επιτροπή το 2007 για την προώθηση και την ενίσχυση των σχέσεων με την Κίνα, έχει υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας με 20 κινεζικούς οικονομικούς φορείς και έχει υιοθετήσει την πρωτοβουλία Belt and Road ως βάση για την οικοδόμηση ισχυρής εμπορικής και οικονομικής εταιρικής σχέσης Αιγύπτου-Κίνας, καταλήγοντας ότι «η Αίγυπτος προσβλέπει σε περισσότερες κινεζικές άμεσες επενδύσεις, ιδίως υπό το φως της βελτιωμένης αιγυπτιακής οικονομίας».

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, περίπου 1.080 κινεζικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο σε διάφορους κλάδους, κυρίως στη βιομηχανία και στην τεχνολογία πληροφορικής, με αρκετές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται εντός των αιγυπτιακών ειδικών οικονομικών ζωνών, όπως στην περιοχή του Σουέζ. Το 2018, ο συνολικός όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών υπερέβη τα 13,8 δισ. δολάρια, αγγίζοντας ιστορικά υψηλό επίπεδο, καταλήγει το σημείωμα του Γραφείου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας.