ΕΥΖην

Mεγάλη έκθεση της Nan Goldin στη Νέα Υόρκη


Με μία μεγάλη έκθεση στη Marian Goodman Gallery της Νέας Υόρκης επιστρέφει η θρυλική φωτογράφος Nan Goldin, γνωστή για την εξερεύνηση μεγάλων κινημάτων αντι-κουλτούρας με τον φακό της:  Ζωές μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, «επιδημία» των οπιούχων ουσιών, κρίση του HIV.

Οι φωτογραφίες της, όπως η ίδια λέει, είναι μια «επίκληση χρώματος, οσμής, ήχου και φυσικής παρουσίας, η πυκνότητα της ζωής».

Στο τελευταίο πρότζεκτ της ωστόσο, που αποτελεί μέρος της μεγάλης αυτής έκθεσης, στρέφει τον φακό της πιο κοντά στο σπίτι. Η χωρίς τίτλο σειρά φωτογραφιών της αποτυπώνει την προσωπική ζωή της στη διάρκεια του εγκλεισμού. Όλες οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες μέσα στο διαμέρισμά της και το θέμα των περισσότερων από αυτές είναι η φίλη και μούσα της, η συγγραφέας Thora Siemsen.

«Ήμουν πολύ τυχερή που η Thora ήρθε στη ζωή μου, όταν το έκανε. Εδώ και χρόνια, δεν είχα φωτογραφήσει ένα πρόσωπο. Με ενέπνεε περισσότερο ο ουρανός ή το να ανασκαλεύω το αρχείο μου με τις δεκάδες χιλιάδες σλάιντ για να φτιάξω νέα έργα» είχε, προσφάτως, εξομολογηθεί η Goldin.

Αυτή η σειρά φωτογραφιών είναι μέρος της μεγάλης νέας έκθεσης έργων της Goldin στη Marian Goodman Gallery, μαζί με άλλα έργα της. Μεταξύ αυτών και η συναισθηματικά φορτισμένη σειρά φωτογραφιών της «Memory Lost» του 2019, στην οποία η Goldin αφηγείται τις μάχες που έδωσε η ίδια κατά της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Επιπλέον, παρουσιάζεται το τελευταίο βίντεό της, με τίτλο «Σειρήνες», έργο της περιόδου 2019-2020, εμπνευσμένο από τις Σειρήνες της Ελληνικής μυθολογίας.

Εκτίθεται επίσης και άλλη μία άτιτλη σειρά φωτογραφιών «μεγάλων ουρανών και τοπίων» της Goldin, αφηρημένες φωτογραφίες που έχει τραβήξει σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Παρουσιάζεται, τέλος, ένα από τα πλέον περίφημα πρότζεκτ της Nan Goldin, το «The Other Side» (1993-2021) – σπάνια το βλέπει το κοινό –, στο οποίο η φωτογράφος ρίχνει φως στις ζωές των διεμφυλικών φίλων της τα χρόνια 1972 με 2010.

Το «Η Άλλη Πλευρά» είναι «ένα ιστορικό του κουράγιου των ανθρώπων που άλλαξαν αυτό το τοπίο για να επιτρέψουν στους τρανς να έχουν την ελευθερία που έχουν σήμερα» είχε γράψει, το 2019, η Goldin. «Είναι σημαντικό για αυτούς να ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι, και να ξέρουν πώς έφτασαν εδώ».
 
Η έκθεση «Memory Lost» στη Marian Goodman Gallery ( https://www.mariangoodman.com/ ) ολοκληρώνεται στις 12 Ιουνίου.

Διαβαστε επισης