Διεθνή

Μεγάλες απώλειες για τις ρωσικές τράπεζες από τα «χτυπήματα» χάκερς


 Πάνω από 1 δισεκ. ρούβλια (17 εκατ. δολάρια) έκλεψαν το 2017 χάκερς από ρωσικές τράπεζες, χρησιμοποιώντας το Cobalt Strike, ένα λογισμικό που στόχο έχει να ελέγχει το επίπεδο ασφαλείας, σύμφωνα με αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας.

Η Ρωσία βρίσκεται στο προσκήνιο σε ό,τι αφορά τα κυβερνοεγκλήματα ύστερα από εικασίες ότι χάκερς, με τη στήριξη της Μόσχας, επιτέθηκαν σε στόχους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, κατηγορίες τις οποίες αρνείται το Κρεμλίνο. Οι ρωσικές αρχές θέλουν τώρα να καταδείξουν ότι και η Ρωσία πέφτει συχνά θύμα κυβερνοεγκλημάτων και ότι καταβάλλουν προσπάθειες να τα αντιμετωπίσουν.

Σε συνέδριο για την ασφάλεια στον τομέα των πληροφοριών στη ρωσική πόλη Μαγκνιτογκόρσκ, ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας Ντμίτρι Σκομπέλκιν δήλωσε ότι το 2017 καταγράφηκαν 21 «κύματα επιθέσεων» με χρήση του Cobalt Strike.

«Πάνω από 240 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί επλήγησαν από τις επιθέσεις, 11 εκ των οποίων ήταν επιτυχημένες. Το ποσό που εκλάπη ξεπέρασε το 1 δισεκ. ρούβλια», δήλωσε.

Το Cobalt Strike, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να ελέγξει το επίπεδο ηλεκτρονικής ασφάλειας ενός οργανισμού, αλλά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί από χάκερ για επιθέσεις σε βάρος τραπεζών στη Ρωσία και την Ευρώπη.

Το 2016 μια ομάδα γνωστή ως Cobalt,  λόγω του ότι χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο λογισμικό, πραγματοποίησε επιθέσεις σε μηχανήματα ανάληψης χρημάτων σε περισσότερες από 12 χώρες.

Ο Σκομπέλκιν δήλωσε ότι η ρωσική κεντρική τράπεζα είχε αποστείλει προειδοποιήσεις σε πάνω από 400 οργανισμούς, που αποτέλεσαν πέρυσι στόχο της ομάδας Cobalt.