Επιχειρήσεις

Με το ένα πόδι σε πτώχευση η Folli Follie!


Στο έλεος των πιστωτών της, που θα μπορούν να ζητήσουν πτώχευση ή διορισμό «δικής τους» διοίκησης, κινδυνεύει να βρεθεί η Folli Follie, καθώς αδυνατεί να βρει ορκωτούς ελεγκτές διεθνούς κύρους που θα υπογράψουν τον αναμορφωμένο ισολογισμό 2017, χωρίς τον οποίο είναι νομικά αδύνατη η υποβολή σχεδίου εξυγίανσης με βάση τον Πτωχευτικό Κώδικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ernst & Young τερματίζει οριστικά τη συνεργασία της με την Folli Follie, καθώς, εκτός των άλλων, από το καλοκαίρι λειτουργεί ως σύμβουλος της εταιρείας και θα εισπράξει την αμοιβή που αναλογεί, γεγονός που εγείρει δεοντολογικά ζητήματα, εάν υπογράψει και τον αναμορφωμένο ισολογισμό.

Οι άλλες τρεις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, που έχουν βολιδοσκοπηθεί από τη διοίκηση της Folli Follie, είναι επίσης απρόθυμες να εμπλακούν σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει χρόνος για να προχωρήσουν σε πραγματικό έλεγχο των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, αλλά και επειδή, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αυτές θα φέρουν την υπογραφή του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ο οποίος υπέγραφε και τις προηγούμενες, παραποιημένες καταστάσεις.Τα χρονικά περιθώρια για να προωθηθεί το σχέδιο εξυγίανσης είναι πλέον ασφυκτικά, καθώς:

  • Εντός της εβδομάδας θα πρέπει να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο για να εγκρίνει τις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες, όμως, θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από μεγάλο ελεγκτικό οίκο. Στην ίδια συνεδρίαση θα πρέπει να συγκροτηθεί και το νέο διοικητικό συμβούλιο, μετά τις παραιτήσεις Δημήτρη και Κατερίνας Κουτσολιούτσου, με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο να επιμένει ότι πρέπει να διατηρήσει τη θέση του CEO και ότι αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος.
  • Την επόμενη Τετάρτη, θα πρέπει να συγκληθεί η εξ αναβολής γενική συνέλευση των μετόχων, για να εγκριθούν οι νέες, ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Αυτή η έγκριση αποτελεί προϋπόθεση, σύμφωνα με το νόμο, για να καταρτισθεί και να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο το σχέδιο εξυγίανσης.
  • Το σχέδιο εξυγίανσης θα πρέπει να κατατεθεί, το αργότερο, ως τις 22 Νοεμβρίου στο Πρωτοδικείο. Πέραν αυτού του χρονικού ορίου, δεν μπορεί να παραταθεί η ισχύς του καθεστώτος προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές και χάνεται οριστικά η ευκαιρία εξυγίανσης με βάση τον Πτωχευτικό Κώδικα. Ακολούθως, η εταιρεία θα είναι εκτεθειμένη σε αιτήσεις πιστωτών για πτώχευση και εκκαθάριση, ή σε αιτήσεις για διορισμό νέας διοίκησης από τους πιστωτές, βάσει του νόμου Δένδια, οι οποίοι θα αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο, οι κάτοχοι των ομολόγων της εταιρείας σε ευρώ και ελβετικό φράγκο, που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν τον έλεγχο της Folli Follie. Για τις ελληνικές τράπεζες, που έχουν μικρές μεν, αλλά εξασφαλισμένες απαιτήσεις, νομικοί εκτιμούν ότι προτιμότερη είναι η πτώχευση, αφού κατατάσσονται πρώτες στη σειρά των πιστωτών και θα ικανοποιηθούν πλήρως.

Η απάτη στην Ασία

Στο μεταξύ, το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου και Τυποποίησης, που έχει ήδη αποσταλεί στον εισαγγελέα, Γιάννη Δραγάτση, αποκαλύπτει ότι το «ασιατικό θαύμα» της Folli Follie δεν ήταν κάτι περισσότερο από μια λογιστική απάτη με εταιρείες – φαντάσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η θυγατρική του Χονγκ Κονγκ, κάτω από την οποία ενοποιούνταν άλλες ασιατικές εταιρείες του ομίλου, είχε εγγραφεί στα βιβλία ότι πραγματοποίησε πωλήσεις 1,85 δισ. δολ. τη διετία 2016-2017 στην εταιρία NG Boon Soon, η οποία δήθεν εξακολουθεί να οφείλει στην FFG Sourcing 710 εκατ. δολ. Η εταιρεία αυτή είναι «φάντασμα», καθώς δεν έχει εντοπισθεί από την ΕΛΤΕ η έδρα της.

Ως δήθεν προμηθευτής εμφανίζεται η άγνωστης έδρας και δραστηριοτήτων εταιρεία Thana Prasertsian, στην οποία η FFG Sourcing υποτίθεται ότι πλήρωσε προκαταβολή για αγορές εμπορευμάτων 259,4 εκατ. δολάρια για το 2017 και 125,45 εκατ. δολάρια για το 2016.
Ως δήθεν οφειλέτης εμφανίζεται η  Landocean Industrial Limited, η οποία φέρεται να έχει δανεισθεί 122 εκατ. δολάρια από τη FFG Sourcing, χωρίς να έχουν καταγραφεί σχετικές εξασφαλίσεις αλλά και το επιτόκιο δανεισμού.

Αδύνατο, εξάλλου, ήταν να εντοπίσει η ΕΛΤΕ πού τηρούνται αποθέματα αξίας 581,68 εκατ. δολαρίων. Τα περισσότερα, σύμφωνα με τις λογιστικές εγγραφές, φαίνονται να βρίσκονται σε αποθηκευτικούς χώρους τρίτων εταιρειών.

 

Διαβαστε επισης