Οικονομία

Με νόμο στο Ενιαίο Επικουρικό οι συνταξιούχοι της Εθνικής


Τη δέσμευση ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία για την οριστική ένταξη των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, που ήταν ενταγμένοι στον Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ), στο Ενιαίο Επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ) έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη γρήγορη διευθέτηση του θέματος πιέζει επιτακτικά το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση της τράπεζας, ώστε να τακτοποιηθεί μια σοβαρή εκκρεμότητα που επηρεάζει τις οικονομικές της καταστάσεις.

Το γεγονός ότι το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ πλησιάζει στην οριστική του ρύθμιση, μετά την προσωρινή ρύθμιση με το νόμο Πετρόπουλου (με τον «αστερίσκο» της έκδοσης εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων) γίνεται σαφές από τις σχετικές αναφορές που έχει περιλάβει η Κομισιόν στην πέμπτη έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν να δημοσιεύονται μεταμνημονιακές εκθέσεις επιτήρησης της Ελλάδας, η υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ μνημονεύεται από την Κομισιόν και μάλιστα ως ένα ζήτημα με σοβαρή δημοσιονομική επίδραση, καθώς η σχετική αναφορά περιλαμβάνεται σε παράγραφο για τους κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν τη δημοσιονομική θέση της χώρας. «Παρά τις θετικές προοπτικές, τα δημοσιονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ρίσκα που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν στην παρούσα φάση», αναφέρει η Κομισιόν, πριν προχωρήσει στην περιγραφή του ζητήματος του ΛΕΠΕΤΕ.

«Πρόσθετες δημοσιονομικές πιέσεις», σημειώνει, «θα μπορούσαν να προκληθούν από τις σχεδιαζόμενες διευθετήσεις αναφορικά με το ιδιωτικό ταμείο επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ιδιωτική εμπορική τράπεζα). Το δημοσιονομική επίπτωση θα εξαρτηθεί από το χρόνο της στατιστικής καταγραφής των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων λόγω της μεταφοράς τους στη γενική κυβέρνηση, όπως και από τις αποφάσεις που θα εκδοθούν σε δύο εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (κράτος, τράπεζα και συνταξιούχοι)».

Δικαστικές εκκρεμότητες 

Υπενθυμίζεται ότι σε εκκρεμότητα παραμένουν οι δύο κρίσιμες αποφάσεις, αφενός από τον Άρειο Πάγο κατόπιν αγωγής συνταξιούχων και, αφετέρου, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για την προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας κατά του νόμου Πετρόπουλου.

Από την αναφορά της Κομισιόν συνάγεται το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μετά την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων. Όμως, η κυβέρνηση είχε αναλάβει πρωτοβουλία επί των ημερών του πρώην υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη, για να γίνει δεκτή από την τράπεζα και τους συνταξιούχους μια συμφωνημένη νομοθετική λύση πριν την έκδοση των αποφάσεων.

Εκείνο το σχέδιο προέβλεπε κατανομή του κόστους πρώτα στο Δημόσιο και δευτερευόντως στην τράπεζα και ελαφρώς βελτιωμένες επικουρικές συντάξεις για τους «παλιούς» ασφαλισμένους (προ του 2014) με μείωση στους «νέους» (μετά το 2014). Σημαντικό στοιχείο του σχεδίου, για την πλευρά της τράπεζας, ήταν ότι η δική της συνδρομή θα δινόταν με μορφή αυξημένων εισφορών για τους σημερινούς εργαζομένους που δικαιούνται επικούρηση από τον ΛΕΠΕΤΕ, ώστε να μην υποχρεωθεί να εγγράψει στον ισολογισμό της μεγάλη πρόβλεψη για τις μελλοντικές της υποχρεώσεις.\

Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται και πάλι προσπάθεια να αναβιώσει η πρωτοβουλία Μηταράκη, καθώς και η Εθνική δέχεται πίεση από τους ορκωτούς ελεγκτές, ενόψει δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2019, με στόχο να έλθει πολύ γρήγορα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση.