Αγορές

Με ανοδικό βηματισμό το χρηματιστήριο


Ξεπερνώντας τον προβληματισμό και τους κραδασμούς που προκάλεσαν οι όροι της ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, η χρηματιστηριακή αγορά αλλάζει κατεύθυνση μετά από πέντε ημέρες πτώσης και συνεχίζει ανοδικά με αργό βηματισμό.

Οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν σήμερα κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ την πρώτη ώρα των συναλλαγών βρέθηκαν στο κόκκινο. Η συναλλακτική κίνηση ήταν υποτονική και ο τζίρος χαμηλός (55,2 εκατ. ευρώ), στοιχείο που υποδηλώνει επιφυλακτική στάση από πλευράς των funds και περιορισμένη "δράση" των χαρτοφυλακίων που στήριξαν την αγορά το προηγούμενο διήμερο, πραγματοποιώντας αγοραστικές παρεμβάσεις.

Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση ενδοσυνεδριακού κλίματος και τάσης στο ΧΑ παραμένει η "συμπεριφορά" της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, που φαίνεται να έχει μπει σε... ασανσέρ, κινούμενη με μεγάλες διακυμάνσεις. Σήμερα πήγε αρχικά +7,8%, γύρισε εν συνεχείαψ πτωτικά, βυθίστηκε μέχρι -12,7% και τερμάτισε με απώλειες 10,7%.

Αν και η συνολική εικόνα της συνεδρίασης είναι θετική, αναλυτές εκτιμούν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί και ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, που βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη καμπή, στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης-διόρθωσης και μικρής ανάκαμψης

Μετά την ΑΜΚ της Πειραιώς, μιά άλλη εξέλιξη στον τραπεζικό τομέα μπορεί να αλλάξει τις επόμενες μέρες το χρηματιστηριακό κλίμα, προκαλώντας παράλληλα έντονες αντιπαραθέσεις σε πολιτικό επίπεδο: Είναι η αναμενόμενη απόφαση για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC με όρους "εκποίησης" - τίμημα τουλάχιστον 55% χαμηλότερο από την καθαρή θέση της εταιρείας, που είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου της Εθνικής.

Οι αντιδράσεις και η σκανδαλολογία θα επηρεάσουν ασφαλώς τη μετοχή της Εθνικής και γενικότερα την αγορά, που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις αποφάσεις-επιλογές των τραπεζικών διοικήσεων και της κυβέρνησης που τις επικροτεί.

Καταλύτης για το ΧΑ θα είναι ακόμη οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι προοπτικές σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, που έχουν νεκρώσει πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, με τεράστιες δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Μετοχές και δείκτες

Ως θετική ένδειξη για τη δυναμική και τις προοπτικές της αγοράς ερμηνεύεται η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 830-825 μονάδες, περιοχή που μπορεί να αποδειχθεί ισχυρή στήριξη τις επόμενες μέρες.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 837,09 μονάδες, με άνοδο 0,63%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε από τις 829,33 (-0,30%) μέχρι τις 838,61 μονάδες (+0,81%).

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,71%,  τερματίζοντας στις 2.011,74 μονάδες .

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -0,98%, πήγε ανοδικά μέχρι +1,70% και έκλεισε με κέρδη 0,63%. Eurobank +1,7%, Εθνική και Attica+1,2%. Οριακά στο κόκκινο Alpha και Τρ. Ελλάδος (-0,1%)..

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΑΔΜΗΕ +3%,Jumbo +2,9%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,1%, Motor Oil +1,5%, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda +1,2%, OTE +1%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Φουρλής -3%,  ΟΛΠ και Σαράντης -1%, Τιτάν -0,7%, ΕΧΑΕ -0,4%.

 Στα mid caps προηγούνται Intracom +6,2%, Ιντρακάτ +4,6%, Intercontinental +3,1%, Quest +2,3%, Profile +2,4%. Στον αντίποδα Ικτίνος -3%, MIG -2,7%, Autohellas -0,8%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα