Άμυνα & Διπλωματία

Μάσλοφ: Πολύ επιτυχημένη χρονιά για τη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας


Πολύ επιτυχημένες χαρακτήρισε τις πρόσφατες ελληνορωσικές συναντήσεις κορυφής στη Μόσχα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ, εκφράζοντας την ικανοποίηση της χώρας του για τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τη ρωσική ηγεσία, αλλά και εν γένει για την ελληνορωσική συνεργασία. Παράλληλα, ο κ. Μάσλοφ έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερος σημαντικός εταίρος για τη Μόσχα και πως οι διμερείς σχέσεις διαχρονικά ακολουθούν την ανιούσα πορεία. 

Σε ενημέρωση που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, ο κ. Μάσλοφ ξετύλιξε το συνολικό πλέγμα των ελληνορωσικών σχέσεων, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και την πραγματοποίηση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών, και σκιαγράφησε τις θέσεις της Ρωσίας σε μείζονος σημασίας εθνικά θέματα της χώρας μας, όπως το Κυπριακό και η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και σε τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Εισαγωγικά ο Ρώσος πρέσβης αναφέρθηκε στο σημερινό επίπεδο των διμερών σχέσεων, χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα χρονιά επιτυχημένη χρονιά όσον αφορά την ελληνορωσική συνεργασία. «Έχουμε πολύ εντατικό πολιτικό διάλογο τα τελευταία τρία χρόνια» παρατήρησε, αναφέροντας για παράδειγμα τις πέντε συναντήσεις και τις επτά τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Ειδικότερα, αποτιμώντας την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και τις επαφές του με την ηγεσία της Ρωσίας, δήλωσε: «Ήμουν παρών σε όλες τις συναντήσεις και δεν μπορώ παρά να επιβεβαιώσω το κλίμα φιλίας και συνεννόησης στο οποίο διεξήχθησαν». Μάλιστα, επισήμανε πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα είναι η καλύτερη διαπίστωση της επαναφοράς των ελληνορωσικών σχέσεων στην ομαλή ανοδική πορεία και προσέθεσε: «Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά επειδή η έστω και σύντομη ψύχρανση πήγαινε κόντρα στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των χωρών μας».

Παράλληλα, μιλώντας για τη σημασία που έχει για τη χώρα του η Ελλάδα, ανέφερε πως είναι ιδιαίτερος εταίρος της Ρωσίας, με τον οποίο επιδιώκει έναν εταιρικό διάλογο με βάση τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και του συνυπολογισμού των συμφερόντων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως από τη φετινή επετειακή χρονιά των 190 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, περνάμε το 2019 στο κοινό Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και στις δύο χώρες. Επίσης, ως περαιτέρω ενδεικτικό του καλού κλίματος των διμερών σχέσεων, προανήγγειλε πως το 2019 η Ρωσία θα εγκαινιάσει δύο νέα επίτιμα προξενεία στην Ελλάδα, στο Ναύπλιο και στην Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας πως θα συμβάλλουν στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων στο διαπεριφερειακό επίπεδο, στις τουριστικές και ανθρωπιστικές συναλλαγές. 

Συμπυκνώνοντας το μήνυμά του για το μέλλον των ελληνορωσικό σχέσεων, ανέφερε πως «κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία». Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα διάφορα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως τις τριμερείς συνεργασίες, ο κ. Μάσλοφ είπε πως αν συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθεροποίηση της περιοχές είναι θετικές.

«Την Άνοιξη στην Αθήνα η επόμενη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας»

Εστιάζοντας στην πρόσφατη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 6 Δεκεμβρίου με συμπροέδρους τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Εβγκένι Ντίντριχ, ανέφερε πως ξαναβρέθηκε ο κανονικός βηματισμός για την οικονομική, βιομηχανική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία. Τόνισε εξάλλου πως οι συναντήσεις τους θα συνεχιστούν και το 2019, κάνοντας γνωστό πως οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Ντίντριχ αποφάσισαν την πραγματοποίηση της επόμενης, 12ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας την Άνοιξη στη χώρα μας, ακολουθώντας την ενδιάμεση συνάντηση των δύο συμπροέδρων στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στη Μόσχα, έκανε ειδική αναφορά στους τομείς των μεταφορών, των τελωνείων, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και της καταπολέμησης του εγκλήματος και γνωστοποίησε πως ακόμα περισσότερες συμφωνίες βρίσκονται στο προχωρημένο στάδιο των συνεννοήσεων και θα οριστικοποιηθούν σύντομα. 

Επίσης, είπε πως στη Μόσχα έγιναν εκτενείς συζητήσεις για τις νέες ευκαιρίες για την οικονομική συνεργασία.

Σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε πως έχει πρόκληση να επισκεφτεί τη χώρα μας.

«Ανοδικές οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας»

Αναλύοντας τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και τις προοπτικές τους, παρατήρησε πως είναι ανοδικές επικαλούμενος τα στατιστικά στοιχεία του διμερούς ελληνορωσικού εμπορίου. «Αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά 13% στους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, πάνω από 3 δισ. δολάρια, πάνω από 700 εκατ. δολάρια αμοιβαίες επενδύσεις και το μεγάλο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία με περισσότερες από 850.000 αφίξεις κάθε χρόνο. Αναμένουμε και φέτος το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο» ανέφερε συγκεκριμένα. Στην κατεύθυνση αυτή εξέφρασε την κοινή βούληση πως θα συνεχιστούν αυτές οι θετικές τάσεις. 

Σκιαγραφώντας τους κλάδους στους οποίους υπάρχουν περαιτέρω προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, ο κ. Μάσλοφ αναφέρθηκε στον τουριστικό-αγροδιατροφικό τομέα, τις μεταφορές, τις υποδομές και την ενέργεια. Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικής αποτίμησης και από τις δύο πλευρές τις υλοποιούμενες μεγάλες ρωσικές επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές στην Ελλάδα, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στην πρόταση για σύσταση κοινού επενδυτικού ταμείου για τη συγχρηματοδότηση πρόσφορων έργων και στις δύο χώρες, κάνοντας λόγο για ενδιαφέρουσα ιδέα και επίκαιρη. Σημείωσε πως στη Ρωσία λειτουργεί το ταμείο άμεσων επενδύσεων και συμπλήρωσε πως η ρωσική πλευρά ευελπιστεί να γίνει εργαλείο για την προώθηση αμοιβαίων επενδύσεων. 

«Μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων στον ενεργειακό τομέα» 

Η ενεργειακή συνεργασία των χωρών μας βρίσκεται στον πυρήνα των διμερών οικονομικών σχέσεων, κατέστησε σαφές ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα. «Η Ρωσία είναι επί δεκαετίες παραδοσιακός προμηθευτής φυσικού αερίου, πετρελαίου, πετρελαιοειδών και βασικού ενεργειακού εξοπλισμού στην Ελλάδα. Εδώ υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης δεδομένης της αυξημένες ζήτησης στην Ελλάδα. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό» ανέφερε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά τoν αγωγό Turkish Stream, υποστήριξε πως η λειτουργία του θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας. 

Ακόμα αναγνώρισε τη σημασία αυτού του έργου για την Ελλάδα και εξέφρασε την εκτίμηση της Μόσχας για την υπεύθυνη θέση της Ελλάδας, όπως είπε, ότι είναι δικαίωμα της να προωθεί τα σχέδια που ανταποκρίνονται στα εθνικά της συμφέροντα, να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής.

Αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, είπε ότι η Ρωσία είναι ξεκάθαρα έτοιμη για την υλοποίηση από κοινού με την Ελλάδα μεγάλων έργων ενεργειακών υποδομών, για την προοπτική διασύνδεσης της νότιας Ευρώπης -μέσω της Ελλάδας- με τον Turkish Stream. «Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι εναλλακτικές. Δεν έχει ληφθεί ακόμα η τελική λύση, η τελική απόφαση ως προς την ευρωπαϊκή διαδρομή. Πρέπει να έχουμε υπόψη δύο σημαντικούς παράγοντες: Όλες οι προτάσεις πρέπει να αξιολογηθούν από οικονομικής άποψης, από τις εταιρείες που σχεδιάζουν το έργο. Πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμο, εφαρμόσιμο. Δεύτερον, χρειάζονται σαφείς εγγυήσεις από την ΕΕ, ότι δεν θα εμποδίσει την κατασκευή ή τη μετέπειτα λειτουργία του αγωγού» αποσαφήνισε.

Σε αυτό το μήκος κλίματος, ανέφερε πως οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν επαρκούν ακόμα και πως αυτό συνεπάγεται τις εντατικές επαφές μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιρειών. 

Στην κατεύθυνση αυτή, έστειλε μήνυμα στις ενδιαφερόμενες χώρες της ΕΕ, πως πρέπει να αποφασίσουν μόνες τους τι ακριβώς θέλουν και να τακτοποιήσουν όλα τα θέματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Όποια ονομασία και αν συμφωνήσουν η Αθήνα και τα Σκόπια [..] όλοι θα την αναγνωρίσουν»

«Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. Για μας έχουν τη δική τους ξεχωριστή αξία», κατέστησε σαφές ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μάσλοφ είπε: «Ως προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχει το ψήφισμα 845 το οποίο υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας το 1993, και σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να ενημερώνει συνέχεια τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, και να παρουσιάσει έκθεση για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τέτοια ενημέρωση μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει».

Παράλληλα, διαμήνυσε πως η Ρωσία δεν είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε νέα ονομασία της πΓΔΜ και επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών είπε πως «όποια ονομασία και αν συμφωνήσουν η Αθήνα και τα Σκόπια, εάν αυτό αποφασιστεί επισήμως και κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, όλοι θα την αναγνωρίσουν». Η επίλυση του ονοματολογικού θα είναι ένα θετικό γεγονός εάν ενσωματωθεί στο Σύνταγμα του γειτονικού κράτους το νέο όνομα, υπογράμμισε.

Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ειδικότερα σσον αφορά την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τόνισε πως η Ρωσία δεν το βλέπει ως θετικό γεγονός, «επειδή η ρωσική στάση είναι καταρχήν κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, επειδή θα προκαλέσει και τα ρωσικά αντίμετρα».

«Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου»

Ειδική αναφορά έκανε ο Ρώσος πρέσβης στις σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την σημαντικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο, με την οποία διατηρεί πατροπαράδοτες φιλικές σχέσεις.

Η θέση της Ρωσίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι παραμένει αμετάβλητη επί πολλές δεκαετίες. «Είμαστε υπέρ μιας καθολικής, δίκαιας, σταθερής, βιώσιμης λύσης του προβλήματος που πρέπει να επιλυθεί από τις ίδιες τις κυπριακές κοινότητες μέσω διαπραγματεύσεων, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς την έξωθεν επιβολή προπαρασκευασμένων συνταγών και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων» ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ρωσία από τη δεκαετία του ’70 τασσόταν και σήμερα τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου. Αυτή η θέση επισφραγίστηκε με πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισήμανε.

Ως προς την ΑΟΖ της Κύπρου, εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να προκαλούν ένταση και να είναι εις βάρος του διεθνούς δικαίου, το οποίο καθορίζει ξεκάθαρα, όπως προσέθεσε, τα δικαιώματα των κυρίαρχων κρατών. «Είναι πάγια η θέση της Ρωσίας ότι οποιεσδήποτε διαφορές πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο μέσω του πνεύματος της καλής γειτονίας» τόνισε.

Επίσης, επανέλαβε πως η Ρωσία παραδοσιακά τάσσεται υπέρ των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την παράταση της παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς την σημαντικό σταθεροποιητικό παράγοντα. Το θέμα της παραμονής της στο νησί πρέπει να ακολουθήσει την πορεία της διευθέτησης, όχι να προηγείται (της διευθέτησης), σημείωσε.

«Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προσφέρει τα απαραίτητα μέσα για τον καθορισμό των ορίων των χωρικών υδάτων»

Ερωτηθείς σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ο κ. Μάσλοφ είπε πως ισχύει η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, στην οποία η Ρωσία είναι προσηλωμένη και την οποία θεωρεί θεμελιώδους σημασίας για το σύστημα των διεθνών σχέσεων. «Η συγκεκριμένη Σύμβαση προσφέρει όλα τα απαραίτητα μέσα για τον καθορισμό των ορίων των χωρικών υδάτων των κρατών με τον τρόπο όπου ταυτόχρονα διασφαλίζει και τα νόμιμα δικαιώματα των όμορων κρατών» τόνισε και συμπλήρωσε πως «είναι απολύτως φυσική επιθυμία της Ρωσίας να αποφεύγονται εντάσεις μεταξύ των χωρών και να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται». 

«Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις στα ρωσικά αντίμετρα»

Αναφερόμενος στο εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία από τη Δύση, χαρακτήρισε παράνομες και παράλογες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το σύνολο της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, έστειλε το μήνυμα πως «για να υπάρχει κατάργηση της απαγόρευσης των εισαγωγών των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, πρώτα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις». Άλλη λύση εδώ δεν υπάρχει, συμπλήρωσε.

Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως «εφόσον έχουμε την ενιαία στάση στο θέμα των κυρώσεων από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις στα ρωσικά αντίμετρα». Αυτό θα ήταν ενάντια στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τη δίκαιη εμπορική μεταχείριση, εξήγησε.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως οι προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας υπάρχουν και σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία. «Οι εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων που δεν υπάγονται στις κυρώσεις είναι ευπρόσδεκτες. Στην περίπτωση της Ελλάδας πρόκειται για το ελαιόλαδο, τα κρασιά, τα προϊόντα μεταποίησης κ.ά. Έχουμε αύξηση ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία κατά 18,5% τους τελευταίους 10 μήνες. Προσφέρει ευκαιρίες και η σύσταση των κοινών επιχειρήσεων στη Ρωσία, που συζητιέται τώρα, που αφορά πρώτα από όλα την ελληνική τεχνογνωσία στην ιχθυοκαλλιέργεια και στα γαλακτοκομικά» ανέφερε.

«Η ρωσοτουρκική προσέγγιση δεν πρέπει να προβληματίζει τους Έλληνες: Οι S-400 είναι αμυντικού χαρακτήρα»

Η ρωσοτουρκική προσέγγιση δεν μπορεί να προβληματίζει τους Έλληνες, επειδή η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, είστε σύμμαχοι. Αυτό από μόνο του είναι ένα γεωπολιτικό γεγονός, διαμήνυσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, τόνισε ότι η Ρωσία με την προμήθεια τους δεν παραβιάζει κανένα διεθνές καθεστώς στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών και τα συστήματα αυτά είναι αμυντικού χαρακτήρα, όπως και τα S-300 που διαθέτει η Ελλάδα για καθαρά αμυντικούς σκοπούς.

Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας για την εμβάθυνση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με την Ελλάδα, στο βαθμό που το επιθυμούν οι Έλληνες.

Υπογράμμισε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε καμία περίπτωση δεν προσανατολίζονται εναντίον κανενός. «Η Τουρκία είναι μεγάλη γειτονική χώρα με την οποία πρέπει να αναπτύξουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Εκτιμούμε πολύ τον εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο και την οικονομική συνεργασία με την Τουρκία. Αυτή η συνεργασία πρέπει να αναπτύσσεται στην αμοιβαία επωφελή βάση. Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας» υποστήριξε.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους στη διαμόρφωση κοινής αρχιτεκτονικής ασφάλειας»

Σε ερώτηση αν προβληματίζει τη Ρωσία η εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο κ. Μάσλοφ απάντησε: «Η συνεργασία μας με την Ελλάδα δεν εξαρτάται από τις σχέσεις της με άλλα κράτη. Δεν είμαστε με αυτούς που επίμονα βάζουν άλλες χώρες μπροστά σε ένα λανθασμένο και παράλογο δίλημμα: είτε μαζί μας είτε με άλλους. Βασιζόμαστε στην αρχή της μη παρέμβασης στις υποθέσεις άλλων κρατών, γι’ αυτό ποτέ δεν έχουμε αντιταχθεί στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ τρίτων χωρών».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερος σημαντικός εταίρος για τη Ρωσία και ότι εκτιμά πολύ τη στάση που ανέπτυξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα, ότι οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την επίλυση των σημαντικών παγκόσμιων προβλημάτων δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία, και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της, όπως συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους στη διαμόρφωση κοινής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και επισήμανε: «Η επέκταση της στρατιωτικής-οικονομικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Γηραιά Ήπειρο, ιδιαίτερα κοντά στα ρωσικά σύνορα, δεν συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και πάντοτε προκαλεί αντίμετρα».

«Μας ανησυχούν πρωτίστως οι συνέπειες των εκκλησιαστικών εντάσεων»

Ερωτηθείς για το θέμα της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας, είπε πως δεν συζητήθηκε στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τη ρωσική ηγεσία στη Μόσχα. «Το ρωσικό κράτος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ορθόδοξο κόσμο, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα των Εκκλησιών και στις μεταξύ τους σχέσεις. Αυτό ισχύει και για την κατάσταση στην Ουκρανία» ανέφερε και εξέφρασε την ανησυχία της Ρωσίας για τις συνέπειες των εκκλησιαστικών εντάσεων.

Τέλος, υποστήριξε πως η Ρωσία παρατηρεί συνεχείς παραβάσεις των αρχών της ανεξιθρησκίας στην Ουκρανία και των βασικών δικαιωμάτων των πιστών και των κληρικών της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.