Άμυνα & Διπλωματία

Μας αφήνουν έξω και από τη νέα διάσκεψη για τη Λιβύη- Παρούσα η Τουρκία


Κενές περιεχομένου και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα αποδεικνύονται οι διαβεβαιώσεις της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμμαουέλ Μακρόν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για στήριξη των ελληνικών απόψεων στο θέμα της τουρκολιβυκής συμφωνίας: Η Ελλάδα δεν κλήθηκε να συμμετάσχει ούτε στη νέα διεθνή διάσκεψη για το λιβυκό, που θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο με παρούσα την Τουρκία.

Η χώρα μας θα παραμείνει λοιπόν θεατής και  σ΄αυτόν τον νέο γύρο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, παρ’ ότι είναι άμεσα ενδιαφερόμενη για τις εξελίξεις στη Λιβύη, από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό τι μέλλει γενέσθαι με την επιχειρούμενη κατανομή μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης θαλάσσιων περιοχών της ελληνικής οιονεί ΑΟΖ

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ  στη διάσκεψη κλήθηκαν να συμμετάσχουν μόνον οι χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου. Η ατζέντα θα είναι όμως διευρυμένη, περιλαμβάνοντας θέματα πέραν της ειρήνευσης και της ασφάλειας στη βορειοαφρικανική χώρα που σπαράσσεται από εμφύλιο.

Παραβάτης  και εμπλεκόμενη η Τουρκία

Το περίεργο είναι ότι καλείται η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από όλες τις συμμετέχουσες χώρες στη διάσκεψη του Βερολίνου, ότι δεν θα συμμετέχουν ενεργά  στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις στη Λιβύη και δεν θα παρέχουν οποιουδήποτε είδους στρατιωτική βοήθεια και οπλισμό σε κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Η Αγκυρα παραβαίνει συστηματικά αυτή τη συμφωνία, αποστέλλοντας  μισθοφόρους και  οπλισμό στην κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία υποστηρίζει ανοιχτά και ποικιλοτρόπως.

Ερωτηθείς για το πώς δικαιολογείται η πρόσκληση στην Τουρκία να συμμετάσχει, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ δεν είχε απάντηση.

Ποιά αλληλεγγύη;

Διπλωματικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι ο εκ νέου αποκλεισμός της Ελλάδας από τις συζητήσεις για την  ειρήνευση στη Λιβύη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, είναι η απόδειξη ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες – πρωτίστως η Γερμανία που με πρωτοβουλία της γίνονται αυτές οι διασκέψεις – κινούνται στη λογική  των «ισορροπιών» που υπαγορεύονται από την εθνική εξωτερική πολιτική τους.

Ξεχνούν λοιπόν τις διαβεβαιώσεις περί αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, η οποία θα επιδειχθεί μόνον αν η υποστήριξη των ελληνικών θέσεων συμπίπτει με  συμφέροντα και επιδιώξεις της κάθε χώρας.

Αντιδράσεις αναμένονται τώρα από ελληνικής πλευράς, με διαβήματα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια προς ομολόγους τους. Δυσφορία εκφράζεται από κυβερνητικούς παράγοντες για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης.

Διαβαστε επισης