Πολιτική

Μαρινάκης: Η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για όλα τα νοικοκυριά


Με αναφορά στην εισαγόμενη ακρίβεια που όπως είπε «είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στη χώρα μας και κατ' επέκταση είναι και η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά από μόνιμες και στοχευμένες παρεμβάσεις που κατατείνουν στην ενίσχυση των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια.

Στο σημείο αυτό έκανε απαρίθμηση των παρεμβάσεων αυτών αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, στην αύξηση των συντάξεων, την αύξηση του αφορολόγητου, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες. «Ταυτόχρονα τέθηκαν σε εφαρμογή μέτρα όπως το market pass, το καλάθι του νοικοκυριού, η μόνιμη μείωση τιμής σε συνδυασμό με εντατικούς ελέγχους και επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις παραβάσεων, από τη ΔΙΜΕΑ. Συνολικά 25.267 έλεγχοι έγιναν το 2023 και επιβλήθηκαν συνολικά 1.865 πρόστιμα ύψους σχεδόν 13,5 εκατ. ευρώ, το 50% των οποίων έχει ήδη εισπραχθεί».

Και ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε: «Έχουμε πολλές φορές τονίσει πως φαινόμενα κερδοσκοπίας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών σε βάρος των καταναλωτών δε θα γίνουν ανεκτά. Έχει διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μας μηχανισμούς ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις των τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τέσσερα νέα δραστικά μέτρα τίθενται σε εφαρμογή για να αντιμετωπιστούν αυτές οι αποκλίσεις» είπε και ανέφερε αναλυτικά:

«α. Μειώνουμε παροχές στα σούπερ μάρκετ και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή», εξηγώντας πως «με το μέτρο αυτό περιορίζουμε τις συνολικές εκπτώσεις αυτές κατά 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων στα ράφια. Το μέτρο θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν οι σημαντικότερες αποκλίσεις».

Και συνέχισε: «Δεύτερο μέτρο η αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Σε περίπτωση που κάποιος προμηθευτής έχει αυξήσει τις τιμές των προϊόντων του δεν θα επιτρέπεται για τρεις μήνες να υλοποιήσει προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχει ανατιμήσει. Και αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ».

Ως τρίτο μέτρο ανέφερε τις «καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι» επισημαίνοντας πως «προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε ‘καθαρές' τιμές. Πιστωτικά τιμολόγια επιτρέπονται μόνο για επιστροφές προϊόντων ή φύρας, αν για παράδειγμα το εμπόρευμα ή μέρος του καταστραφεί και ύψους έως 3%. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα».

Τέταρτο μέτρο όπως είπε ο κ. Μαρινάκης είναι το «πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα» εξηγώντας πως «για το βρεφικό γάλα ορίζεται πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και το διακινούν στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας συν εμπορικό κέρδος 7%».

Συνολικά τόνισε:

«Αυτό το οποίο κάνουμε είναι μια κρίσιμη και δραστική παρέμβαση που επιτυγχάνει:

- άμεση μείωση της τιμής σε βασικά αγαθά.

- επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή καθώς οι εκπτώσεις και προσφορές θα γίνονται πάνω στις νέες μειωμένες τιμές.

- αποτρέπουμε την παραπλάνηση των καταναλωτών με πλασματικές εκπτώσεις.

- αυστηροποιούμε, διευρύνουμε και αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για τη διενέργεια ελέγχων και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας.

Η μάχη απέναντι στην ακρίβεια είναι μια μάχη διαρκής που έχει ξεκινήσει απ' την αρχή της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν ήταν οι πρώτες που έγιναν. Όσο η ακρίβεια συνεχίζεται θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους πολίτες και να αντιμετωπίζουμε δυναμικά ένα δυναμικό φαινόμενο».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ κ. Αναστασία Κοτανίδου και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πορεία του κορονοϊού και των λοιπών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Η ηγεσία του Υπουργείου και οι αρμόδιοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στην πορεία του covid και των λοιπόν λοιμώξεων του αναπνευστικού, τονίζοντας την αναγκαιότητα του τακτικού εμβολιασμού».

Τόνισε ότι «θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση η καμπάνια ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του τακτικού ετήσιου εμβολιασμού απέναντι στον covid και τη γρίπη. Όπως κάνουμε ένα ετήσιο τσεκάπ κάθε χρόνο, όπως προγραμματίζουμε τον εμβολιασμό μας για την γρίπη, προγραμματίζουμε πλέον και τον εμβολιασμό μας για τον κορονοϊό». Αναφερόμενος στα δεδομένα για τους εμβολιασμούς που έχουν διενεργηθεί επεσήμανε: «Παραμένουμε σε ετοιμότητα, παρατηρώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και τονίζουμε την αναγκαιότητα για τακτικό εμβολιασμό ειδικά των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, επισημαίνοντας συγκεκριμένες προβλέψεις και τονίζοντας ότι «οι διατάξεις του, υπό διαβούλευση νομοσχεδίου έρχονται να ενισχύσουν και να συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας την ουσιαστική και απαρέγκλιτη εφαρμογή του, με ρητές και συγκεκριμένες προβλέψεις».

Υπογράμμισε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλλαγεί ο ελληνικός αθλητισμός και ιδίως το ελληνικό ποδόσφαιρο από την τοξικότητα που το απαξιώνει και προκαλεί ένα σκηνικό επαναλαμβανόμενης βίας.

Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας να αποδοθούν οι αθλητικοί χώροι με ασφάλεια στους αθλητές και σε όλους τους υγιείς φιλάθλους».

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, για την πολεοδομική μεταρρύθμιση, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, την ιδιωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές και την αναμόρφωση του ΟΣΕ, ήταν το επόμενο θέμα της ενημέρωσης.

«Το σύνολο των δράσεων της πολεοδομικής μεταρρύθμισης στοχεύει στην άρση των περιττών εμποδίων που καθυστερούν την υλοποίηση έργων, υποδομών και επενδύσεων, ενώ, ο χωρικός σχεδιασμός καθίσταται βασικός παράγοντας της βιώσιμης ανάπτυξης», είπε ο κ. Μαρινάκης. Πρόσθεσε ότι «θεσπίζεται ένα πλαίσιο για τον κατασταλτικό έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, που προβλέπει την άμεση γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών για την δημιουργία νέων αυθαιρέτων, την ενεργοποίηση συντονισμένων ελέγχων και την άμεση κατεδάφιση κάθε νέας αυθαίρετης κατασκευής».

Είπε ακόμη πως «Σκοπός του σχεδίου νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει ουσιαστικά τους αιγιαλούς, χωρίς να εμποδίζει την ανάπτυξη».

Υπογράμμισε επίσης πως «στόχος είναι η δημόσια περιουσία να αξιοποιείται, χωρίς να αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον».

Αναφορά έκανε στη συνέχεια σε μια σειρά διατάξεων για την επέκταση και αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο επισημαίνοντας πως «οι ρυθμίσεις αυτές θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με την κρατική αρωγή, μέσα από τη δημιουργία Παρατηρητηρίου και την αντίστοιχη Εθνική Στρατηγική, αλλά και την υποχρεωτική ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων και των ιδιωτικών οχημάτων έναντι του κινδύνου για ζημιές από φυσικές καταστροφές».

Αναλυτική ήταν η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα. Είπε συγκεκριμένα:

«Για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών του σιδηροδρομικού τομέα στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ε.Ε., προχωράμε σε πλήρη αναδιοργάνωση των εταιρειών που εμπλέκονται στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, συντήρηση και διαχείριση των σιδηροδρομικών υποδομών και του τροχαίου υλικού της χώρας, προς διασφάλιση ενός σύγχρονου, γρήγορου, άνετου και απολύτως ασφαλούς σιδηροδρομικού δικτύου σε πλήρη διαλειτουργικότητα με τα ευρωπαϊκά αντίστοιχα δίκτυα.

1. Δημιουργείται λοιπόν, ένας νέος, ενιαίος, σύγχρονος δημόσιος φορέας, με πυρήνα τον ΟΣΕ, ο «Νέος ΟΣΕ», που αναλαμβάνει πλήρως τον ρόλο, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του Διαχειριστή της Σιδηροδρομικής Υποδομής, όπως περιγράφονται στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Καθίσταται μοναδικός υπεύθυνος για το σύνολο των μελετών και έργων που εκτελούνται επί του σιδηροδρομικού δικτύου, τη διαχείριση του τροχαίου υλικού καθώς και των σταθμών και λοιπών εγκαταστάσεων της ιδιοκτησίας του.

2. Στη νέα εταιρεία εντάσσονται πλέον, πέραν του σημερινού ΟΣΕ : α) η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και β) η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. κατά το μέρος που αφορά στο επιχειρησιακά κρίσιμο για τον σιδηρόδρομο τμήμα της δραστηριότητάς της.

3. Ο Νέος ΟΣΕ θα αναλάβει τη συνολική ευθύνη για όλα τα θέματα ασφαλείας και συνεχούς βελτίωσης του σιδηροδρομικού συστήματος, συνεργαζόμενος με τους λοιπούς φορείς του τομέα.

4. Οι αρμοδιότητες του νέου φορέα θα καλύπτουν πλήρως αυτές των σημερινών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ και θα συμπληρωθούν κατάλληλα, ώστε να αντιμετωπιστούν κενά ή, και αδυναμίες του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας των φορέων».

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στις 38 νέες υπηρεσίες που προστέθηκαν τον Δεκέμβριο στο gov.gr και έκλεισε με αναφορά στη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ όπου ανέφερε τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το ζήτημα της ισότητας στον γάμο.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτό που θα νομοθετηθεί είναι η ισότητα στον πολιτικό γάμο. Δηλαδή, η απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης ενός πολιτικού γάμου.

Υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που έχουν παιδιά και με την πρόταση αυτή διασφαλίζουμε ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά. Από τη στιγμή που ένας άνδρας ή μια γυναίκα έχουν το δικαίωμα να υιοθετούν ένα παιδί μόνοι τους από το 1946, αποτελεί κενό νόμου το να μην αναγνωρίζεται αυτό το παιδί στο πλαίσιο ενός ζευγαριού.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνουν αλλαγές στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ούτε θα τεθεί ζήτημα για «γονέα 1» και «γονέα 2».

Κλείνοντας έκανε μία αναφορά στο ότι ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Αθλητισμού, στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Διαβαστε επισης