Σε μείζον πρόβλημα για τον ελληνικό προϋπολογισμό, που θα οδηγήσει σε δύσκολες συζητήσεις με τους δανειστές στη δεύτερη, μεταμνημονιακή αξιολόγηση, εξελίσσονται οι απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου που δημιουργούνται από δικαστικές αποφάσεις για πληρωμές αναδρομικών σε συνταξιούχους και μισθωτούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που αρχίζει μετά τις γιορτές, οι δανειστές θα ζητήσουν τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τις πρόσθετες πληρωμές που θα πρέπει να γίνουν μέσα στο 2019 λόγω δικαστικών αποφάσεων.
Η κυβέρνηση, υπενθυμίζεται, έχει δεσμευθεί να καλύπτει με περικοπές άλλων δαπανών αυτό το "λογαριασμό", που ήδη δημιούργησε αρκετά μεγάλο πρόβλημα το 2018.
Όπως αναφέρεται στο τελευταίο compliance report του τρίτου προγράμματος διάσωσης, το 2018 η "αιμορραγία" του Δημοσίου έφθασε το 0,4% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 800 εκατ. ευρώ. Αυτή η δαπάνη καλύφθηκε εις βάρος της ανάπτυξης, καθώς έγιναν ισόποσες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι όλα άρχισαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε παράνομες τις περικοπές σε δώρα και συντάξεις, δημιουργώντας ένα κύμα δικαστικών διεκδικήσεων, ενώ έπεται σύντομα η έκδοση νέας απόφασεις από το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου.
Τα ποσά που θα κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο είναι δύσκολο να υπολογισθούν, αλλά εκτιμάται ότι και το 2019 θα υπάρξει μια σοβαρή επιβάρυνση του προϋπολογισμού, που θα πρέπει, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, να καλυφθεί με άλλες περικοπές δαπανών.