Ελλάδα

Λίβανος: Κατέρρευσαν σιλό σιτηρών στο λιμάνι της Βηρυτού


Ετοιμόρροπες σιταποθήκες στο λιμάνι της Βηρυτού κατέρρευσαν σήμερα έπειτα από πυρκαγιά, τέσσερις ημέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο της καταστροφικής έκρηξης σε αυτό το λιμάνι.

Σύννεφο σκόνης κάλυψε το λιμάνι μετά την κατάρρευση δύο εκ των 48 πύργων.

Ελικόπτερα του στρατού πέταξαν αμέσως πάνω από την περιοχή για να ρίξουν νερό και να προσπαθήσουν να σβήσουν πλήρως τη φωτιά.

"Δύο ακόμη πύργοι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Δημοσίων Έργων Αλί Χαμιγιέ.

Πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, φωτιά που ξέσπασε στο πιο κατεστραμμένο μέρος των σιλό, προκλήθηκε σύμφωνα με τις αρχές και τους ειδικούς από τη ζύμωση των εναπομεινάντων αποθεμάτων σιτηρών, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η φωτιά αναβίωσε το τραύμα συγγενών των θυμάτων της έκρηξης της 4ης Αυγούστου 2020, η οποία άφησε πίσω της πάνω από 200 νεκρούς και 6.500 τραυματίες, ενώ κατέστρεψε ολόκληρες γειτονιές της λιβανικής πρωτεύουσας.

Η έκρηξη της 4ης Αυγούστου προκλήθηκε σε μια αποθήκη όπου φυλάσσονταν εκατοντάδες τόνοι νιτρικής αμμωνίας χωρίς να έχουν ληφθεί προφυλάξεις. Οι σιταποθήκες του λιμανιού καθώς χτυπήθηκαν με σφοδρότητα από το ωστικό κύμα της έκρηξης, εν μέρει κατέρρευσαν.

Οι φλόγες και ο καπνός που αναδύονταν από τη φωτιά στις αρχές του μήνα στα σιλό παραμένουν ορατές.

Μετά την πυρκαγιά, ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ένα μέρος των σιλό κινδύνευε να καταρρεύσει και κάλεσε τον στρατό και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών να είναι "σε επιφυλακή".

Ορισμένα μέρη των σιλό εξακολουθούν να περιέχουν περίπου 3.000 τόνους σιταριού και άλλα σιτηρά που δεν μπορούσαν να αποσυρθούν λόγω του κινδύνου κατάρρευσης, δήλωσαν οι αρχές.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας εξέδωσαν συστάσεις για το κοινό σε περίπτωση κατάρρευσης των σιλό, κυρίως για την ανάγκη εκκένωσης της περιοχής, τη χρήση μάσκας και το κλείσιμο των παραθύρων.

Τον Απρίλιο, ο Λίβανος διέταξε την κατεδάφιση των σιλό, αλλά η απόφαση ανεστάλη λόγω της διαφωνίας συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας που θέλουν ο χώρος αυτός να γίνει τόπος μνήμης.

"Έκλαψα όταν έμαθα ότι τα σιλό κατέρρευσαν", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σεσίλ Ρουκόζ, η οποία έχασε τον αδελφό της στην έκρηξη της 4ης Αυγούστου. "Θέλουμε να παραμείνουν στη θέση τους ως μάρτυρες του εγκλήματος (...) και στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους χωρίς λόγο".

Η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας της 4ης Αυγούστου 2020 ανεστάλη εδώ και μήνες λόγω πολιτικών παρεμβάσεων. Οι αρχές που καταγγέλλονται για εγκληματική αμέλεια από τις οικογένειες των θυμάτων και ΜΚΟ, κατηγορούνται ότι τορπίλισαν την έρευνα για να αποφύγουν την απαγγελία κατηγοριών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα