Χρηστικά

Στα χέρια της ΑΑΔΕ νέες λίστες με Έλληνες καταθέτες από 32 χώρες


Στοιχεία από επιπλέον 32 χώρες, μεταξύ των οποίων και κράτη που χαρακτηρίζονται φορολογικοί παράδεισοι, σχετικά με καταθέσεις και άλλες επενδύσεις Ελλήνων θα παραλάβει εντός του 2019 η ΑΑΔΕ.

Με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή προβλέπεται ότι εντός του 2019 θα ενεργοποιηθούν οι συμφωνίες για την ανταλλαγή στοιχείων με νέα ομάδα χωρών είτε σε κανονική βάση είτε σε εθελοντική.

Ήδη η ΑΑΔΕ και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, παραλαμβάνουν σταδιακά στοιχεία από 106 χώρες και τώρα η πλαίσιο δράσης διευρύνεται σημαντικά.

Η συνεργασία αυτή διευκολύνει τις ελληνικές αρχές που ψάχνουν και συγκεκριμένες υποθέσεις σκανδάλων και ξεπλύματος χρήματος, όπως είναι της Siemens, της Novartis, των Εξοπλιστικών κ.λπ.

Δηλαδή όταν αναζητούνται καταθέσεις ή άλλες επενδύσεις, π.χ. για ένα πρόσωπο εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Novartis, η διαδικασία αναζήτησης καταθέσεών του στις 138 χώρες είναι πλέον εύκολη υπόθεση, αφού οι τοπικές αρχές κάθε χώρας κοινοποιούν τα σχετικά στοιχεία που κατέχουν.

Μεταξύ των νέων χωρών, που θα ανταλλάσσονται στοιχεία είναι το Λιχτενστάιν, τα νησιά Τζέρσι, Μποναίρ, Άγιος Ευστάθιος, Σάμπα, οι Νήσοι Κάιμαν οι Βερμούδες κ.λπ.

Η συνεργασία της Ελλάδας με άλλες χώρες εντάσσεται στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών, που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΟΣΑ.

Μέσω της διαδικασίας αυτής, η ΑΑΔΕ και η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος λαμβάνουν εντός συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων πληροφορίες από δεκάδες δικαιοδοσίες (κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες) για φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες), γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στον εντοπισμό τυχόν αδήλωτων στην Ελλάδα εισοδημάτων και επομένως, στην ενίσχυση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης.

Οι πληροφορίες που λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές

Τα στοιχεία που κοινοποιούν στην ΑΑΔΕ οι αντίστοιχες Αρχές των άλλων χωρών είναι τα ακόλουθα:

  1. Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
  2. Στοιχεία Λογαριασμών : Αριθμός λογαριασμού ή το λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού, επωνυμία και αριθμός ταυτοποίησης, εάν υπάρχει, του Δηλούντος Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος,
  3. Υπόλοιπα Λογαριασμών : Υπόλοιπο ή αξία του λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένης, στην περίπτωση του Ασφαλιστήριου Συμβολαίου με Αξία Εξαγοράς ή του Συμβολαίου Προσόδων, της αξίας εξαγοράς κατά τη λήξη ή της τιμής εξαγοράς σε περίπτωση πρόωρης λύσης του συμβολαίου, στο τέλος του σχετικού ημερολογιακού έτους, ή το κλείσιμο του λογαριασμού, εάν ο λογαριασμός έκλεισε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους,
  4. Τόκοι Λογαριασμών : Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους,
  5. Αποδόσεις Λογαριασμών Θεματοφυλακής: (i) το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό, σε κάθε περίπτωση που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό ή σε σχέση με το λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους και (ii) τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους για τα οποία το Δηλούν Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ενήργησε ως θεματοφύλακας, μεσάζων, εντολοδόχος ή άλλως ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του Δικαιούχου Λογαριασμού,
  6. Αποδόσεις άλλων Προϊόντων : Σε περίπτωση λογαριασμού που δεν περιγράφεται παραπάνω, το συνολικό ακαθάριστο ποσό που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον Δικαιούχο Λογαριασμού σε σχέση με τον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, ως προς το οποίο το Δηλούν Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα είναι οφειλέτης ή χρεώστης, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού ποσού τυχόν πληρωμών εξόφλησης προς τον Δικαιούχο Λογαριασμού κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.

Οι νέες 32 χώρες

Α. Πίνακας δικαιοδοσιών με τις οποίες η Ελλάδα προτίθεται να θέσει σε ισχύ και εφαρμογή την πολυμερή συμφωνία αρμοδίων αρχών για την ανταλλαγή εκθέσεων ανά χώρα κατά το έτος ανταλλαγής 2019.

  1. Αργεντινή
  2. Αυστραλία
  3. Βραζιλία
  4. Γκέρνζι
  5. Ιαπωνία
  6. Ινδία
  7. Ινδονησία
  8. Ισλανδία
  9. Καναδάς
  10. Κίνα
  11. Κολομβία
  12. Κορέα
  13. Λιχτενστάιν
  14. Μεξικό
  15. Μποναίρ, Άγιος Ευστάθιος, Σάμπα
  16. Νέα Ζηλανδία
  17. Νήσος του Μαν
  18. Νορβηγία
  19. Νότια Αφρική
  20. Ουρουγουάη
  21. Πακιστάν
  22. Ρωσία
  23. Σινγκαπούρη
  24. Τζέρζι
  25. Χιλή

Β. Πίνακας δικαιοδοσιών με τις οποίες η Ελλάδα προτίθεται να θέσει σε ισχύ και εφαρμογή την πολυμερή συμφωνία αρμοδίων αρχών για την ανταλλαγή εκθέσεων ανά χώρα, οι οποίες αποστέλλουν στην Ελλάδα ΕΑΧ εθελοντικά κατά το 2019

  1. Ελβετική
  2. Κουρασάο

Γ. Πίνακας δικαιοδοσιών με τις οποίες η Ελλάδα προτίθεται να θέσει σε ισχύ και εφαρμογή την πολυμερή συμφωνία αρμοδίων αρχών για την ανταλλαγή εκθέσεων ανά χώρα, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των δικαιοδοσιών με καθεστώς μη αμοιβαιότητας, με λήψη εκθέσεων ανά χώρα κατά το 2019

  1. Βερμούδες
  2. Κατάρ
  3. Κόστα Ρίκα
  4. Νήσοι Κάιμαν
  5. Περού
Διαβαστε επισης