Πολιτική

Λανθάνουσα κρίση στη Γαλλία- Με δεμένα χέρια ο Μακρόν- Αστάθεια στην Ευρώπη


Η ακρίβεια και η βουβή κοινωνική δυσαρέσκεια διαμόρφωσαν τα αποτελέσματα του  δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, που στερούν την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία από την παράταξη του προέδρου Μακρόν και τον αναγκάζουν να αναζητήσει συμμάχους για να μπορέσει να κυβερνήσει. Μια λανθάνουσα πολιτική κρίση αρχίζει να ξετυλίγεται τώρα στην “καρδιά” της Ευρώπης και θα επηρεάσει τις εξελίξεις στη γηραιά ήπειρο.

Η συνεννόηση επί ενός κυβερνητικού προγράμματος είναι δύσκολη και οι επιλογές περιορισμένες έως ανύπαρκτες: Το δεύτερο και το τέταρτο  σε αριθμό εδρών κόμμα – ο αριστερός συνασπισμός του Μελανσόν και οι κεντροδεξιοί νεογκολικοί Ρεπουμπλικάνοι – έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι θα μείνουν στην αντιπολίτευση, ενώ αποκλείεται εκ προοιμίου η συνεργασία με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Ο Μακρόν θα είναι λοιπόν ένας “πρόεδρος με δεμένα χέρια”, που θα αναγκάζεται να καταφεύγει σε άπειρους συμβιβασμούς προκειμένου να λάβει κρίσιμες αποφάσεις και να υλοποιήσει σχεδιασμούς σχετικά με την οικονομική και κοινωνική πολιτική, τα ευρωπαϊκά θέματα και τις διεθνείς σχέσεις – συμπεριλαμβανομένης της στάσης στο θέμα της Ουκρανίας και των σχέσεων με τη Ρωσία

 Ενας ηγέτης υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να αναδειχθεί σε μέγα “ισορροπιστή”, χωρίς ευχέρεια κινήσεων και δυνατότητα σημαντικών πρωτοβουλιών, δεν είναι αυτό ακριβώς που χρειάζονται τώρα η Γαλλία και η Ευρώπη.
 
Το εκλογικό αποτέλεσμα, το νέο πολιτικό σκηνικό και οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Γαλλία, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τις εξελίξεις σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και ιδιαίτερα στην ΕΕ. Είναι ένας “πολιτικός σεισμός” όπως λένε οι αναλυτές, την ώρα που η Ευρώπη χρειάζεται – περισσότερο από κάθε άλλη φορά -  τη συνεννόηση και μιά ενιαία γραμμή πλεύσης, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων και των κινδύνων που δημιουργούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οικονομικός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας, η ενεργειακή κρίση, ο καλπάζων πληθωρισμός και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

 Η αστάθεια και η αβεβαιότητα επιτείνονται – κι αυτό θα αποτυπωθεί σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Διαβαστε επισης