Ελλάδα

Λαμπριανίδης: Οι πολιτικές αναστροφής της κλιματικής αλλαγής επιβάλλουν μεγάλες αναδιανεμητικές πολιτικές


Mέχρι να πετύχουμε έναν πολιτισμό συνεργασίας και δίκαιης μοιρασιάς, οι χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις διεθνείς συμφωνίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να υφίστανται το τίμημα και τις κυρώσεις που απαιτούνται.

Αυτό υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λόης Λαμπριανίδης, σε παρέμβασης του στην 9η ετήσια εκδήλωση Bravo 2018.

Όπως είπε ο κ. Λαμπριανίδης, ο κόσμος μας προχωρά μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες και όχι σπάνια μέσω της επιβολής των απόψεων κάποιων ισχυρών έναντι των υπολοίπων. Δυστυχώς, συνέχισε ο ίδιος, η εξεύρεση μιας ευρύτερης, οικουμενικής εν προκειμένω, συναίνεσης σε δράση μέσω του καλοπροαίρετου και ορθολογικού διαλόγου, δεν είναι πάντα εύκολη. Μυωπικά και βραχυπρόθεσμα συμφέροντα συχνά κυριαρχούν, ακόμη και σε βάρος της αναντίρρητης και επιστημονικά τεκμηριωμένης πια αλήθειας, ότι εάν δεν κάνουμε κάτι δραστικό, η κλιματική αλλαγή θα είναι σε πολύ λίγα χρόνια μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Όμως, είπε ο κ. Λαμπριανίδης, οι πολιτικές αναστροφής της κλιματικής αλλαγής και προστασίας του πλανήτη και των οικοσυστημάτων του, επιβάλλουν μεγάλες αναδιανεμητικές πολιτικές, που θα έχουν κερδισμένους και χαμένους, όχι μόνο σε κάθε χώρα αλλά και στο διεθνές σύστημα. Το κυριότερο, αξιώνουν μια κάποια αίσθηση δικαιοσύνης και δίκαιης κατανομής των βαρών που απαιτούνται, και που κατά κανόνα βαραίνουν εμάς, τους πολίτες χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, αλλά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί στο παρόν ανταγωνιστικό διεθνές πλαίσιο όπως δείχνει η αδυναμία επιβολής των διεθνών συμφωνιών. Παρ' όλα αυτά, συνέχισε ο ίδιος, δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από την προσπάθεια που αφορά σε τελική ανάλυση την ύπαρξη της ζωής πάνω στον πλανήτη. Αυτό προϋποθέτει όμως να μετασχηματίσουμε τις συλλογικές μας νοοτροπίες και τον θεμελιωδώς ανταγωνιστικό μας πολιτισμό, όπου οι νικητές μοιράζονται τα λάφυρα και οι ηττημένοι τα ψίχουλα που πέφτουν κάτω από το τραπέζι, αναζητώντας έναν πολιτισμό συνεργασίας και δίκαιης μοιρασιάς. Αλλά μέχρι να το πετύχουμε αυτό, ας συμφωνήσουμε ότι οι χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις διεθνείς συμφωνίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να υφίστανται το τίμημα και τις κυρώσεις που απαιτούνται.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις