Oι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών του G20 στη σύνοδό τους στο Μπουένος Αϊρες, σήμερα και αύριο, θα έπρεπε να ασχοληθούν όχι με τους επαπειλούμενους δασμούς, αλλά με την εξεύρεση λύσεων για τη βελτίωση των συνθηκών στο διεθνές εμπόριο. Αυτό αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, σε άρθρο της στο ιστολόγιο του οργανισμού. Τρεις εκτιμά ότι θα είναι οι βασικοί άξονες, γύρω από τους οποίους θα περιστραφούν οι συνομιλίες των υπουργών: το παγκόσμιο εμπόριο και τα προβλήματα με τα μέτρα και τα αντίμετρα των εμπορικών εταίρων, η επίδραση της τεχνολογίας στην απασχόληση και οι αδυναμίες των αναδυόμενων οικονομιών.
Στις αρχές της εβδομάδας, το ΔΝΤ δημοσιοποίησε τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και επανέλαβε την εκτίμησή του για ανάπτυξη 3,9% το 2019. Ωστόσο υπάρχουν και σημάδια αναδίπλωσης στην Ευρωζώνη, στην Ιαπωνία και στη Βρετανία, ενώ η δυναμική πορεία των ΗΠΑ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα μετριασθεί. Στις αναδυόμενες οικονομίες, η ανάπτυξη είναι πιο ανομοιογενής απ’ ό,τι είχε καταγραφεί από το ΔΝΤ τον Απρίλιο. Στο ιστολόγιο του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ επισημαίνει ότι ο διάσημος ζωγράφος Κλοντ Μονέ παρατηρούσε αδιάκοπα την κίνηση των θαλάσσιων ρευμάτων για να μπορέσει να τα αποτυπώσει όπως ακριβώς ήθελε. Εξ ου και οι υπουργοί του G20 πρέπει να εκμεταλλευθούν τα ευνοϊκά οικονομικά δεδομένα, πριν αυτά αλλάξουν.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να ζημιώσει κατά 430 δισ. δολάρια το παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2020. Πιο ευπρόσβλητη από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η οικονομία των ΗΠΑ, ενώ πλήγματα θα δεχθούν και οι αναδυόμενες. Σε συνδυασμό και με τη σταδιακή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, θα δεχθούν ισχυρότερες πιέσεις η Βραζιλία και η Τουρκία. Φέτος τον Μάιο και τον Ιούνιο, όπως παρατηρεί στο άρθρο της η κ. Λαγκάρντ, οι διεθνείς επενδυτές απέσυραν από τις αναδυόμενες αγορές 14 δισ. δολάρια. Αυτές οι χώρες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, μπορούν να διατηρήσουν ευέλικτες τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους, να αποτρέψουν την υπερβολική διόγκωση του δανεισμού και να ακολουθήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Πέραν τούτου, αναφερόμενη στην αυτοματοποίηση της εργασίας, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι πολλές χώρες δεν έχουν πλήρη εικόνα αυτού του φαινομένου. Θα όφειλαν, ωστόσο, να δράσουν και να προετοιμάσουν τους πολίτες τους με επενδύσεις στην εκπαίδευση και στη διά βίου κατάρτιση αλλά και με επενδύσεις στην ψηφιοποίηση των υποδομών τους.