Διεθνή

ΔΝΤ για εμπορικό πόλεμο: Οι ΗΠΑ πιθανόν ο μεγάλος χαμένος


Οι ΗΠΑ, που πολλαπλασιάζουν τα μέτρα προστατευτισμού σε βάρος των εταίρων τους, θα μπορούσαν να είναι οι μεγάλοι χαμένοι του εμπορικού πολέμου, όπως εκτίμησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει αναπτύξει τέσσερα σενάρια για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης.

«Ενώ όλες οι χώρες θα είναι εν τέλει πιο αδύναμες, η αμερικανική οικονομία θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη διότι ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου της θα υπόκειται σε αντίποινα», ανέφερε σε μπλογκ η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) αυτή την εβδομάδα στο Μπουένος Άιρες. «Και μια μείωση του ΑΕΠ δεν θα είναι το μοναδικό πλήγμα», προέβλεψε.

Μέχρι τώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ επέμενε ότι ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα είχε παρά μόνο χαμένους. Στα μέσα Ιουνίου, όταν έγινε η παρουσίαση της τελευταίας αξιολόγησης της αμερικανικής οικονομίας, μίλησε για έντονη διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, που προκαλεί τριγμούς στις δύο μεγαλύτερες παγκοσμίως οικονομίες.

Ο Μορίς Όμπστφεντλ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, εμφανίστηκε και εκείνος πιο απαισιόδοξος τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι εμπορικές εντάσεις αντιπροσωπεύουν «την πιο μεγάλη απειλή βραχυπρόθεσμα για την παγκόσμια ανάπτυξη», με αφορμή την ανακοίνωση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ εκτίμησε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,5% ή πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με την τρέχουσα πρόβλεψη για το 2020.

Αν η πρόβλεψη ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία διατηρηθεί στο 3,9% για το τρέχον και το επόμενο έτος, αυτό θα μπορούσε να είναι το αποκορύφωμα, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σημάδια επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη

«Η ανάπτυξη έχει ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται στην ευρωζώνη, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε η Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας επιπλέον ότι τα θετικά αποτελέσματα της φορολογικής μεταρρύθμισης για την αμερικανική οικονομία των ΗΠΑ, που υιοθετήθηκε στα τέλη του 2017, μετριάζονται.

«Γενικά, οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πιο σημαντικές για την αμερικανική οικονομία απ’ ό,τι για άλλες οικονομίες», συνοψίζουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ σε έκθεσή τους, περιγράφοντας τέσσερα σενάρια.

  • Το πρώτο λαμβάνει υπόψη τους αμερικανικούς δασμούς που ήδη είναι σε ισχύ: 25% στις εισαγωγές χάλυβα, 10% στο αλουμίνιο (από τον Μάρτιο), 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 50 δισεκατ. δολαρίων και τα αντίποινα σε βάρος των αμερικανικών προϊόντων (που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο).
  • Το δεύτερο σενάριο προσθέτει τους επιπλέον αμερικανικούς δασμούς 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκατ. δολαρίων, που προβλέπονται για τον Σεπτέμβριο.
  • Το τρίτο ενσωματώνει τους αμερικανικούς δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και τα αντίποινα που μπορεί να επιβληθούν στο τέλος του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου.
  • Το τελευταίο σενάριο ενσωματώνει επίσης κι άλλα στοιχεία, όπως η επιδείνωση της εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με τη μείωση των επενδύσεων κυρίως στους τομείς της μεταποίησης.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι στις τρεις πρώτες περιπτώσεις, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντίποινα από όλες τις πλευρές ενώ άλλες οικονομίες θα μπορούσαν να αναδιοργανώσουν τις εμπορικές τους ροές, αποφεύγοντας τις ΗΠΑ.

Στο τελευταίο σενάριο, το πιο απαισιόδοξο, μεταξύ των οικονομιών που επηρεάζονται, το αμερικανικό ΑΕΠ θα μπορούσε να επηρεαστεί κατά 0,8% τον πρώτο χρόνο, ενώ ακολουθούν η αναδυόμενη Ασία (-0,7%), η Λατινική Αμερική και η Ιαπωνία (-0,6%). Η Γαλλία και ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορούσαν να χάσουν περίπου το 0,3%.

Διαβαστε επισης