Πολιτική

Κυριζόγλου: Βρισκόμαστε σε περίοδο μεγάλων αλλαγών και μεγάλων δυσκολιών για τους δήμους


«Η ώρα για την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης έχει έρθει», διατρανώσαν σήμερα οι αυτοδιοικητικοί όλης της χώρας που παρευρίσκονται στη Ρόδο για τη διεξαγωγή του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (7-9 Νοεμβρίου), η οποία καλείται να αναπροσαρμόσει και να αναβαθμίσει τον ρόλο της μπροστά στο νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Το συνέδριο ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα στην κατάμεστη αίθουσα «Jupiter», του ξενοδοχείου Rodos Palace και την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το «παρών» έδωσαν ο Μητροπολίτης Ρόδου, κ. Κύριλλος, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπουργοί, υφυπουργοί, οι βουλευτές της Δωδεκανήσου, κυβερνητικοί παράγοντες, δήμαρχοι και δεκάδες αυτοδιοικητικοί απ' όλη τη χώρα.

Στη σύντομη ομιλία της, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι, κυρίως σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή. Μετά το πέρας της ομιλίας της, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, της απένειμε, εκ μέρους όλων των αυτοδιοικητικών, τιμητική πλακέτα, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρίσκεται στις εργασίες συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Το συνέδριο άνοιξε με τον χαιρετισμό του «οικοδεσπότη» δημάρχου Ρόδου και προέδρου της ΠΕΔ, Αλέξανδρου Κολιάδη, ο οποίος εστίασε στους νησιωτικούς δήμους και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και κάλεσε όλους να σκεφτούν πώς θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τα νησιά της.

Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε για χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και αναφέρθηκε στη στήριξη της Περιφέρειας προς τους δήμους με το έργο της.

Στην κεντρική εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυριζόγλου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας, στους στόχους και στα αιτήματα που θέτουν ενώ αναφέρθηκε επίσης σε αυτά που πέτυχε η τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια. Η εισήγηση γίνεται σε μια πολύ ιδιαίτερη χρονική συγκυρία για το θεσμό μας τόνισε ο κ. Κυριζόγλου επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε «σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών κι εξίσου μεγάλων δυσκολιών για τους δήμους μας. Αλλά και μια χρονική περίοδο που την χαρακτηρίζουν οι αντιφάσεις».

Από τη μια, τόνισε ο κ. Κυριζόγλου, «το προηγούμενο διάστημα πετύχαμε μια σειρά από μεγάλες προόδους κι επιτυχίες θα έλεγα, ως Αυτοδιοίκηση. Επιτυχίες που προέκυψαν χάρη στην ενότητά μας. Στη συστηματική δουλειά και προσπάθεια του συνόλου του αυτοδιοικητικού πολιτικού προσωπικού. Αλλά και στη συνέπεια και υπευθυνότητα που επιδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Πετύχαμε όλοι μαζί. Πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Αιρετό πολιτικό προσωπικό και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της χώρας».

Από την άλλη όμως, τόνισε ο κ. Κυριζόγλου, «εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι και να ταλαιπωρούμαστε από μεγάλα δομικά προβλήματα, από την αλληλοεπικάλυψη ευθυνών κι αρμοδιοτήτων, αλλά κι από αδικαιολόγητους αιφνιδιασμούς, που φέρνουν καθημερινά τους δήμους μας στα όρια των δυνατοτήτων τους. Μας δένουν ουσιαστικά τα χέρια και μας δυσκολεύουν να ανταποκριθούμε στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές μας. Δεν μας επιτρέπουν να είμαστε όσο θέλουμε και αποδεδειγμένα μπορούμε χρήσιμοι κι αποτελεσματικοί, απέναντι στις μεγάλες ανάγκες κι απαιτήσεις των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών».

Επίσης τόνισε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα οι δήμοι της χώρας είναι πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί καθώς «παρά τις ελλείψεις μας σε μέσα, πόρους και προσωπικό, καταφέραμε να κρατήσουμε στα δύσκολα τους δήμους μας ανοικτούς και τις τοπικές μας κοινωνίες όρθιες. Αποδείξαμε στην πράξη ότι έχουμε την ικανότητα να τα καταφέρνουμε στα δύσκολα, ακόμη κι αν κάποιοι επιμένουν να μας στερούν τις δυνατότητες που μας αξίζουν.Κι αυτή είναι μια μεγάλη κι αδιαμφισβήτητη επιτυχία της αυτοδιοίκησης».

Αποτελεί πλεονέκτημα για μας ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε στη διάθεσή μας τα περισσότερα χρήματα που είχαν ποτέ δοθεί στην αυτοδιοίκηση, για την εκτέλεση έργων, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κι άλλα προγράμματα. Έχουμε στη διάθεσή μας πόρους για έργα που είναι απαραίτητα για να κάνουμε τις πόλεις και τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη επεσήμανε στην εισήγησή του ο κ. Κυριζόγλου.

Είναι γνωστή η συστηματική άρνηση του Κεντρικού Κράτους,να αποδώσει στην Αυτοδιοίκηση το σύνολο των πόρων που άδικα μας αφαιρέθηκαν την περίοδο των μνημονίων, περίπου 60%, είπε ο κ. Κυριζόγλου τονίζοντας ότι «δεν μας έχουν επίσης αποδοθεί όσα δαπανήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, για το αυξημένο ενεργειακό και πληθωριστικό κόστος λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών μας και των ΔΕΥΑ».

Αναφερόμενος στην συντήρηση των σχολείων ο κ. Κυριζόγλου είπε ότι «η κατακόρυφη μείωση της ΣΑΤΑ τα προηγούμενα χρόνια είχε ήδη δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους δήμους μας, που έχουν επωμιστεί το κόστος συντήρησης των σχολείων. Το νέο αυτό πρόγραμμα είναι σημαντικό, αποτελεί ξεκάθαρα θετική εξέλιξη, υπό τρεις όμως προϋποθέσεις:

- να εξασφαλιστούν οι πόροι που εξαγγέλθηκαν

- να υπάρξει άμεση εμπλοκή των δήμων στο σχεδιασμό

- να διασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες υλοποίησης».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «ακούσαμε με μεγάλη ικανοποίηση την ανακοίνωση που κάνατε στο πρόσφατο προσυνέδριο που διοργανώσαμε στην Αθήνα ότι συγκροτήθηκε και ήδη συνεδρίασε η Επιτροπή για τη συγκρότηση του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Θεωρούμε ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να γίνει πράξη αυτό που είχε ήδη εξαγγείλει η σημερινή κυβέρνηση απο την προηγούμενη θητεία της. Η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Η διοικητική μεταρρύθμιση την οποία ζητά η αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού εδώ και χρόνια. Εντός των πλαισίων του ελληνικού Συντάγματος. Ένα γενναίο βήμα για την ουσιαστική σύγκληση της ελληνικής, με την ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση».

Για το μέλλον περιμένουμε -κατέληξε ο κ. Κυριζόγλου- τη γενναία αύξηση των ΚΑΠ για το 2025, να καταργηθεί το άρθρο 38, παρ. 1 του Ν. 5143/2024 που θεσπίζει ανώτατο πλαφόν αποδόσεων στα 3,841 εκατ. ευρώ, την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 χωρίς παρεκκλίσεις και παρερμηνείες, την υλοποίηση με χρονοδιάγραμμα ενός προγράμματος απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων προς τους δήμους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβαστε επισης