Διεθνή

Κυπριακή ΑΟΖ: Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Τουσκ για τις τουρκικές ενέργειες


 Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την τουρκική επιθετική ενέργεια στην κυκριακή ΑΟΖ. Σε ανάρτηση στο twitter, ο κ. Τουσκ κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, την κάλεσε να δεσμευθεί για σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία, την ειρηνική διευθέτηση διαφορών και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αντίθετα, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να τηρεί «ίσες αποστάσεις», αφού προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες δημιουργούν κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές λύσης του Κυπριακού».

Σε δηλώσεις στον ανταποκριτή του ΡΙΚ, αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε την αναγνώριση του κυρίαρχου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ). Παράλληλα, δήλωσε ότι το Φόρεϊν Όφις θεωρεί ότι «θα έπρεπε να αναζητούνται τρόποι, με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογανανθράκων να μπορεί να στηρίξει αναζήτηση λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Στην Κύπρο έφθασε ένας εκ των αντιπροέδρων του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση. Η κάθοδος αντιπροσωπείας της εταιρείας ήταν προγραμματισμένη, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην παρεμπόδιση της πλατφόρμας. Η εταιρεία εκφράζει έκπληξη για την τουρκική ενέργεια. Ο διευθύνων σύμβουλος, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε πως «δεν ανέμενε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η ΕΝΙ ήδη δραστηριοποιείται σε μεγάλο βάθος στην κυπριακή ΑΟΖ». Έχουμε ήδη προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ανέφερε ο κύριος Ντεσκάλτσι.

Σε ενισχυμένο επίπεδο συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες της Λευκωσίας προς διεθνείς οργανισμούς και κράτη, μετά την έκνομη τουρκική παρεμπόδιση του γεωτρύπανου «Σαιπέμ 12000» της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει να προχωρήσει το σκάφος και να ξεκινήσει η γεώτρηση το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να αναμένει να ολοκληρωθεί η τουρκική NAFTEX, στις 22 Φεβρουαρίου, γι΄ αυτό και γίνονται διπλωματικές ενέργειες. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις κινήσεις της Λευκωσίας, ώστε να μην επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων προσπαθειών. Αυτός ήταν και ο λόγος, πρόσθεσε, που δεν δημοσιοποιήθηκε από τη Λευκωσία και η επικοινωνία Αναστασιάδη-Τούσκ.

Σε ερώτηση, αν η κυβέρνηση ανησυχεί από το γεγονός ότι το γεωτρύπανο της ΕΝΙ θα πρέπει να μετακινηθεί στο Μαρόκο τον ερχόμενο μήνα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έως τον Μάρτιο υπάρχει αρκετός χρόνος και αυτό που χειρίζεται η κυβέρνηση είναι η παρεμπόδιση του σκάφους. Τόνισε ότι στις πρόνοιες της συμφωνίας Κύπρου-ΕΝΙ δεν υπάρχει αναφορά σε τέτοιου είδους περιστατικά. Η Τουρκία έχει καθηλώσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, από την περασμένη Παρασκευή, εμποδίζοντας την πορεία του προς τον στόχο "Σουπιά" στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Επικαλείται λόγους ασφαλείας με βάση την παράνομη NAFTEX, που εξέδωσε για στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «οι εξελίξεις αναπόφευκτα επηρεάζουν αρνητικά και την προοπτική θετικής κατάληξης στο Κυπριακό, καθώς και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γειτονικών κρατών».

Σημείωσε ότι στη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενδεχομένως Πέμπτη ή Παρασκευή, θα συζητηθεί και η κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί. Η ετοιμότητα του Προέδρου για συνομιλίες είναι δεδομένη, ανέφερε ο κύριος Χ0ριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις αμφισβητούν την ετοιμότητα άλλων.

Χθες βράδυ,  όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η Λευκωσία προέβη σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου συναντήθηκε με τον βοηθό γενικό γραμματέα, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, με τον οποίο συζήτησε την παρεμπόδιση του γεωτρητικού σκάφους.

Ο πρέσβης Κορνηλίου σημείωσε πως οι τουρκικές ενέργειες «συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή». Επίσης, ζήτησε να ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του ΡΙΚ, ο κύριος Φέλτμαν ανέφερε ότι θα ζητηθεί από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.