Επιχειρήσεις

Ξεμπλοκάρει οριστικά το Ελληνικό


Σε ρότα υλοποίησης μπαίνει πλέον το μεγάλο project του Ελληνικό, που έχει αποτελέσει τους τελευταίους μήνες καταλύτη για τη διαμόρφωση του επενδυτικού κλίματος και είχε αποτελέσει βασικό όπλο της αντιπολίτευσης στην πολεμική κατά της κυβέρνησης για «αντι-επενδυτική» συμπεριφορά.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα γίνεται με την έγκριση και την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου.

Το περιεχόμενου του Π.Δ. ικανοποιεί το ανάδοχο επενδυτικό σχήμα που αποτελείται από τη Lamda Development την κινεζική Fosun και την Eagle Hills από το Άμπου Ντάμπι. Αίρονται λοιπόν και τα τελευταία εμπόδια που υπήρχαν για ξεκινήσει η υλοποίησης της επένδυσης. Απομένει μόνο πλέον η έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο θα υποβληθεί έως την προσεχή Πέμπτη.

Η απεμπλοκή εκτιμάται ότι θα αποτελέσει καθοριστική παράμετρο για την περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, διευκολύνοντας την προσπάθεια για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θε΄σεων απασχόλησης.

Επισημαίνεται ότι για την ολοκλήρωση του project θα επενδυθούν σε πρώτη φάση από την ανάδοχο κοινοπραξία περί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ σε βάθος χρόνου οι συνολικές επενδύσεις θα προσεγγίσουν τα 8 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο τίμημα, το Δημόσιο θα εισπράξει 915 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ άμεσα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά έξι περιοχές προς πολεοδόμηση, μία ζώνη ανάπτυξης και το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου, όπου τα έξι κτίρια-τοπόσημα θα έχουν ύψος έως 200 μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα ψηλά κτίρια κατ’ εξαίρεση δεν θα ξεπερνούν τα 50 μέτρα. Πρόκειται για τους 6 ουρανοξύστες, στους οποίους επέμεινε το επενδυτικό σχήμα.

Συγκεκριμένα, το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει ότι τα υψηλά κτίρια «χωροθετούνται με τρόπο που να εξασφαλίζει την αισθητική ενότητα αυτών, υιοθετούνται νέα πρότυπα σχεδιασμού που συνδιαλέγονται με το αττικό και μεσογειακό παραθαλάσσιο αστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον».

Στο σχέδιο αναφέρεται ρητά ότι «η ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά απαιτεί την υποχρεωτική διοικητική συνδρομή των αρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων εσωτερικής υποδομής και των συνοδών έργων εξωτερικής υποδομής του ΣΟΑ». Σημειώνεται εδώ ότι σύμφωνα με πηγές που παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία και τις συζητήσεις στο ΚΣΔ, φαίνεται ότι «χτίστηκαν» σταδιακά σχέσεις αξιοπιστίας μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων και των επενδυτών με επικεφαλής τη Lamda Development και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Οδυσσέα Αθανασίου.

Στις μελέτες που συντάσσονται για την εφαρμογή του ΣΟΑ λαμβάνεται μέριμνα ώστε η θέση και η διάταξη των εγκαταστάσεων και κτιρίων να ευνοεί τη διατήρηση μεγάλων ελεύθερων πράσινων χώρων, κατά το δυνατόν ενοποιημένων με το Μητροπολιτικό Πάρκο ή με άλλους παρακείμενους κοινόχρηστους χώρους.

Επιπροσθέτως, κατά την υλοποίηση του ΣΟΑ, υιοθετούνται, μεταξύ άλλων, συστήματα ανάπτυξης κτιρίων ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης, όπου αυτό είναι εφικτό, και ενσωματώνονται πρόνοιες όπως η μέγιστη δυνατή ενσωμάτωση των συνδυασμένων τεχνολογιών οι οποίες συναποτελούν την έννοια της «έξυπνης πόλης» (Smart City) για τη βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των νέων οικιστικών, επιχειρηματικών/εμπορικών και τουριστικών αναπτύξεων.

Έγινε το σημαντικότερο βήμα

Το σημαντικότερο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό έγινε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, με την υπογραφή του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.

Η υπογραφή του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Το σχέδιο εισηγήθηκε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Πέτη Πέρκα, ως πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας

«Στο προς έγκριση σχέδιο αποτυπώνεται η ολοκλήρωση μιας πολύμηνης προσπάθειας της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου, όπως το αναδιαπραγματεύτηκε με τους επενδυτές και συνιστά απόδειξη της τήρησης των δεσμεύσεών της, αλλά και της εξακολουθητικής μάχης που δίνει καθημερινά με τις αγκυλώσεις, δημόσιες αλλά και ιδιωτικές. Ο λόγος είναι πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας» τονίζει ο Αλ. Φλαμπουράρης.