Στην επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά τον τομέα της Υγείας, παρά το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στην εκδήλωση δημόσιου απολογισμού του Γενικού Νοσοκομείου «Κωνσταντοπούλειο- Πατησίων» (Αγία Όλγα).
Όπως είπε μεταξύ άλλων «ενώ μέχρι το 2015 ο ΕΟΠΥΥ έδινε στο σύστημα υγείας περίπου 80 εκατ. ευρώ, το 2016 έδωσε 533 εκατ., ενώ το 2017 οι πληρωμές άγγιξαν τα 600 εκατ. ευρώ».
«Για να δώσουμε "νέα πνοή" στο σύστημα προχωράμε σε παρεμβάσεις που γίνονται βάσει ενός σοβαρού σχεδιασμού, θέτουμε πλαίσιο και κανόνες και κάνουμε έντιμη διαχείριση» είπε ο υπουργός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) η οποία όπως είπε διαλύθηκε το 2014 με την απόλυση 2.500 γιατρών.
Αναφερόμενος στις ΤΟΜΥ είπε πως δεν δημιουργείται απλώς ένα «φίλτρο» προς τα νοσοκομεία και διευκολύνεται η συνταγογράφηση, αλλά αλλάζει η φιλοσοφία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφού για πρώτη φορά δίνεται έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στη σχολική υγιεινή, στις παρεμβάσεις στην κοινότητα και στην κατ΄ οίκον φροντίδα.
Ο Ανδρέας Ξανθός αφού παρακολούθησε την παρουσίαση του έργου που επιτελεί το νοσοκομείο και τα πεπραγμένα της διοίκησης τα τελευταία δύο χρόνια, διαπίστωσε ότι το Κωνσταντοπούλειο παρουσιάζει την εικόνα ενός αξιόπιστου και αξιόμαχου νοσηλευτικού ιδρύματος και δήλωσε ότι δικαιούται μεγαλύτερη στήριξη.
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι λόγω των γενικότερων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα «και του ασφυκτικού κλοιού των «δανειστών» υπάρχει ασυμμετρία μεταξύ πόρων και αναγκών».
Στην εκδήλωση εκτός από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Γαβριήλ, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και κάτοικοι της περιοχής.
TECHin
Ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος κινείται ταχύτερα από ποτέ! Πώς αυτό μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας
Ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος, η αόρατη πυξίδα του πλανήτη μας, πάντα κινείται, αλλά πλέον έχει επιταχύνει με τρόπους που προκαλούν αναστάτωση στους επιστήμονες. Από αργός και σταθερό ...