Άνοιξε πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου που είχε αρχικά εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020. Στόχος της νέας εξόδου στις αγορές είναι η άντληση κεφαλαίων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο διαμορφώνεται στην περιοχή του 2,57%, με πρώτο στόχο την υποχώρηση προς τα επίπεδα του 2,5%. Κατά το πρώτο δίωρο της έκδοσης το ενδιαφέρον ήταν έντονο, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 5,8 δισ.ευρώ. Αυτό βεβαίως που θα κρίνει την επιτυχία της έκδοσης θα είναι η διαμόρφωση του επιτοκίου.
Θεωρείται, βέβαιο, ότι το τελικό επιτόκιο που θα διαμορφωθεί για το επταετές ομόλογο θα είναι «τσιμπημένο», συγκριτικά πάντα με ότι είχε «συνηθίσει» το ελληνικό δημόσιο και το οικονομικό επιτελείο την τελευταία τριετία. Η εποχή των χαμηλών αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και του φθηνού δανεισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί, κάτι που πιστοποιήθηκε και στην πρώτη απόπειρα της Ελλάδας να βγει στις αγορές το 2022, με το δεκαετές ομόλογο. Στα τέλη Ιανουαρίου, η Ελλάδα εξέδωσε νέο 10ετές ομόλογο, το επιτόκιο του οποίου διαμορφώθηκε στο 1,84% αρκετά «τσιμπημένο» και σχεδόν διπλάσιο από αυτό της έκδοσης του Ιουνίου, που ήταν 0,88%.
Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%. Τη διαδικασία «τρέχουν», κατόπιν της σχετικής εντολής του ΟΔΔΗΧ, οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan πήραν mandate για την επανέκδοση του ομολόγου.