Οικονομία

Κρίσιμο τεστ η έκδοση 5ετούς ομολόγου – Κάτω από 4% το επιτόκιο- Ανοιξε το βιβλίο προσφορών


Κρίσιμο τεστ εμπιστοσύνης των αγορών στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας εν  μέσω εκλογικών αναμετρήσεων και ενδεχόμενης κυβερνητικής αστάθειας θα αποτελέσει η έκβαση της νέας έκδοσης 5ετών ομολόγων, που ανακοινώθηκε χθες και "τρέχει" σήμερα.

“Μέτρο” εμπιστοσύνης και κριτήριο επιτυχίας της έκδοσης θα είναι το επιτόκιο. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και αναλυτές θεωρούν ότι μιά απόδοση χαμηλότερη του 4% θα είναι ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε πριν από λίγο και το αρχικό επιτόκιο  διαμορφώνεται σε 3,97%. Στόχος είναι η άντληση ενός ποσού κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα που επικρατεί στις αγορές και τις τρέχουσες αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων, εκτιμούν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα μπορέσει να δανειστεί με 3,85%-3,90%.

Επισημαίνεται ότι η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου κινήθηκε χθες μεταξύ 3,76%-3,78%. Σήμερα υποχωρεί στο 3,73% με 3,75%, ενώ στις αγορές κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης εκδηλώνονται πιέσεις και οι αποδόσεις ανεβαίνουν.

Ο ΟΔΔΗΧ ήθελε να βγει στις αγορές πριν ανακοινωθεί η ημερομηνία εκλογών, προκειμένου να επωφεληθεί από την ευνοϊκή συγυρία (πτωτική τάση των αποδόσεων τις τρεις τελευταίες εβδομάδς), αλλά και να αποφύγει το ρίσκο ενδεχόμενης επιδείνωσης των συνθηκών τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα μάλιστα αν μετά τις εκλογές ακολουθήσει περίοδος πολιτικής-κυβερνητικής αστάθειας.Ομως, τον πρόλαβε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την ημερομηνία εκλογών την ίδια ημέρα που ξεκινούσε η διαδικασία της νέας ομολογιακής έκδοσης. 

Πάντως η επίδραση δεν αναμένεται να είναι σημαντική. Το ενδιαφέρον διεθνών χαρτοφυλακίων για ελληνικούς τίτλους παραμένει ισχυρό και εκτιμάται ότι θα “μεταφραστεί” σε προσφορές που θα υπερκαλύψουν στο πολλαπλάσιο το ζητούμενο ποσό.

Οι ξένοι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ταμειακά διαθέσιμα 35 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος – όπως είπε χθες ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δ. Τσάκωνας στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου - «είναι σαν ένα ομόλογο σταθερού επιτοκίου 1,4%,  που λήγει σε 20 χρόνια»

 

Διαβαστε επισης