Χρηστικά

Κόβεται από σήμερα η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 400.000 επαγγελματίες!


Τέλος η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι δεν πλήρωσαν ή δεν ρύθμισαν τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ μέχρι χθες, 29 Φεβρουαρίου.

Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή δεν δόθηκε νέα παράταση όπως ήλπιζαν οι περισσότεροι. Ετσι, από σήμερα 1η Μαρτίου όσοι έχουν αρρύθμιστα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, μένουν απλά χωρίς περίθαλψη.

Με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών υπολογίζεται ότι οι μη μισθωτοί που μένουν εκτός περίθαλψης ανέρχονται σε 400.000, νούμερο τεράστιο, που δείχνει και το οξύ πρόβλημα που υπάρχει.

Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι την τελευταία διετία είχαν λάβει παράταση, δηλαδή αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της απώλειας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η οποία εξέπνευσε χθες.

Από σήμερα πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα έχουν μόνο όσοι πληρώσουν ή ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Οι υπόλοιποι θα αντιμετωπίζονται όπως οι ανασφάλιστοι, οι οποίοι θα έχουν περίθαλψη μόνο στις κρατικές υγειονομικές δομές.

Μόνο 24 δόσεις

Η τακτοποίηση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ δεν είναι εύκολη υπόθεση, για την οποία απλά αδιαφορούν οι οφειλέτες, ρισκάροντας την περίθαλψη των ίδιων και των οικογενειών τους.

Σήμερα, η μοναδική δυνατότητα για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν οι οφειλέτες του ΚΕΑΟ είναι οι 24 δόσεις για τα τρέχοντα χρέη. Για τις έκτακτες οφειλές οι δόσεις φτάνουν μέχρι και τις 48. Ομως αυτές αντιπροσωπεύουν μικρό τμήμα των συνολικών χρεών.

Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση για τους οφειλέτες, καθώς παράλληλα με την ένταξη στη ρύθμιση των παλαιών χρεών, για να είναι ταμειακά τακτοποιημένοι πρέπει να πληρώνουν εμπρόθεσμα και τις τρέχουσες εισφορές.

Δεκάδες - αν όχι εκατοντάδες - χιλιάδες αδυνατούν να πληρώνουν ταυτόχρονα δόσεις ρυθμίσεων και τρέχουσες εισφορές. Το αποδεικνύει η συνεχιζόμενη άνοδος των  χρεών προς το ΚΕΑΟ, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 47 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα, σε ρυθμίσεις είναι λιγότερα από το 10%.

Οριστικά εκτός...

Η τροπολογία της υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου προβλέπει, ότι τελικά χάνουν την ασφαλιστική ενημερότητα, όσοι δεν ρυθμίσουν τις εκκρεμείς οφειλές τους πλην ορισμένων εξαιρέσεων και έτσι παρέχεται η κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 2024-2025:

  1. Στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Δηλαδή στους ασφαλισμένους του e-Ε.Φ.Κ.Α. που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα ή εργάζονται σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές, καθώς και στους ανέργους των ανωτέρω περιοχών που είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ.
  2. Στους εργοδότες και ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, και στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του e-Ε.Φ.Κ.Α. άμεσα ασφαλισμένους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και υπάγονται αντίστοιχα στο πεδίο εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 26ης  Ιουλίου του 2018 που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018. 
  3. Στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

 
Τι πρέπει να κάνουν οι «κομμένοι»

Στο ερώτημα, γιατί δεν μπορεί να παραταθεί για όλους η κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα, το υπουργείο Εργασίας, απαντά πως «δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη a la carte» και προσθέτει ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρεωτικές για όλους» και πως «δεν μπορεί να καταβάλλουν μόνο ορισμένοι εισφορές και να λαμβάνουν όλοι τις ίδιες παροχές από τον ΕΟΠΥΥ».
Παράλληλα θέτει και απαντά στα ακόλουθα ερωτήματα:

Τι είναι η ασφαλιστική ικανότητα; 
 
Η ασφαλιστική ικανότητα στην ουσία παρέχει στους άμεσα και τους έμμεσα ασφαλισμένους (μέλη οικογένειας), πέραν της δωρεάν πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία που δίνει ο ΑΜΚΑ, επιπλέον πρόσβαση με δαπάνη του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές δομές υγείας, κάλυψη παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, όπως ενδεικτικά, ιδιωτική συνταγογράφηση για ιατρικές ή άλλες θεραπευτικές πράξεις, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα κ.λπ.

Τι ισχύει από σήμερα, 1η Μαρτίου; 

Με τη λήξη της κατ’ εξαίρεση χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας, εφαρμόζεται ο γενικός κανόνας, δηλαδή: 

  • για τους μισθωτούς: απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο έτος,
  • για τους μη μισθωτούς: απαιτείται η συμπλήρωση 2 τουλάχιστον μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμενο έτος, η καταβολή των απαιτητών εισφορών μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους και, αν υπάρχει οφειλή, πρέπει να έχει ρυθμιστεί και να τηρείται η ρύθμιση.

Τι πρέπει να κάνουν για να μην χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα όσοι έλαβαν κατ’ εξαίρεση παράταση μέχρι και 29.02.24;

Οι οφειλέτες θα πρέπει να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ, όσον αφορά τις εισφορές για το 2023, είτε αποπληρώνοντας το σύνολό τους, είτε ρυθμίζοντάς τις οφειλές σε έως 24 δόσεις.
Εφόσον κάποιος εξοφλήσει πλήρως το ποσό που οφείλει θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, ενώ εάν το ρυθμίσει θα πάρει μηνιαία. Τονίζεται για μια ακόμη φορά ότι όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

Τι ισχύει για τους εργαζομένους των οποίων οι εργοδότες δεν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές;

Για όσους εργαζομένους έχει υποβληθεί ΑΠΔ για τον απαιτούμενο χρόνο των 50 ημερών, η ασφαλιστική τους ικανότητα ανανεώνεται αυτόματα ανεξαρτήτως του αν ο εργοδότης έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές.
Σε περίπτωση μη υποβολής ΑΠΔ τότε ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει καταγγελία στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΕΦΚΑ προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος ασφάλισης.
 
Τι πρόβλεψη υπάρχει για τα παιδιά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;
 
Από τον Ιούλιο του 2022, η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων γίνεται από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατρούς, δηλαδή και ιδιώτες, για τις πιο κάτω κατηγορίες ανασφάλιστων πολιτών:
α. ανήλικοι έως 18 ετών.
β. ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.
γ. ασθενείς με παθήσεις, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου καθώς και οι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) 
Επιπλέον, για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες προβλέπεται η συνταγογράφηση όλων ανεξαιρέτως των εμβολίων.
 

Διαβαστε επισης