Ελλάδα

Κουβέλης: Λαμβάνουμε αποφάσεις όχι βάσει του πολιτικού κόστους, αλλά του εθνικού συμφέροντος


Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις με βάση το «πολιτικό κόστος» αλλά με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Αυτό επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σχετικά με το πολιτικό κόστος από τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Αποδίδει τα φαινόμενα προπηλακισμών σε φασιστικές οργανώσεις και εγκαλεί την Ν.Δ. ότι υιοθετεί ακροδεξιά ατζέντα. Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» και σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει το πολιτικό κόστος της συμφωνίας για το ονοματολογικό, ο κ. Κουβέλης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προϊόντος  του χρόνου οι πολίτες που με αγνό και ανιδιοτελή πατριωτισμό ανησυχούν  για τη συμφωνία, είμαι βέβαιος ότι θα συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση έπραξε στο ακέραιο το εθνικό και πατριωτικό της καθήκον».

Κληθείς να σχολιάσει τα φαινόμενα αποδοκιμασιών και προπηλακισμών εκφράζει τον προβληματισμό του, καθώς όπως λέει « είναι οργανωμένα από τη Χρυσή Αυγή, από ναζιστικές, φασιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις, που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα μεγάλης μερίδας των πολιτών». Προσθέτει επίσης πως: «Προβληματίζομαι επίσης από το γεγονός  ότι σε πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις μετέχουν μέλη της ΝΔ, καθώς η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί μία ακροδεξιά ατζέντα  στην προσπάθειά της-έτσι νομίζει-να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά οφέλη. Κάνει όμως τεράστιο λάθος».

Για τις πλατείες των αγανακτισμένων

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Χρήστου Τσιγουρή για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της «Πλατείας» είχε τραβήξει καθαρές γραμμές από τέτοιες συμπεριφορές εναντίον πολιτικών, υποστηρίζει ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ μετείχε στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις με συγκεκριμένο πολιτικό πρόσταγμα και από συγκεκριμένη ιδεολογική αφετηρία, σε αντίθεση με τις ομάδες των «αγανακτισμένων», οι οποίες, όπως λέει, «στην καλύτερη περίπτωση δεν είχαν  πολιτική στόχευση και στη χειρότερη ήταν έρμαιες  ακροδεξιών ομάδων».

Σημειώνει δε ότι ο συμψηφισμός που επιχειρείται από την αντιπολίτευση μεταξύ των τότε κινητοποιήσεων του ΣΥΡΙΖΑ κατά των μνημονίων και των ακροδεξιών ενεργειών του σήμερα «είναι και ανιστόρητος και επικίνδυνος».

Όσο για το εάν φοβάται περαιτέρω συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά και την ενεξαρτοποίηση Λαζαρίδη, δηλώνει: Ετιμώ ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την κυβερνητική της θητεία και θα φτάσει το τέλος της τετραετίας.  Ο κ. Κουβέλης εκτιμά δε ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζει πάντως πως εάν  έρθει επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη και εκείνος την απορρίψει, η στάση του «θα είναι ασυνεπής ως προς μία κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη που αποτύπωσε με σαφήνεια τη θέση της στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής».

Για το διαχωρισμό Εκκλησίας- Κράτους

«Εκτιμώ ότι στο πέρασμα του χρόνου έχει ωριμάσει η συγκεκριμένη αναγκαιότητα και στους πολίτες και στην ηγεσία της Εκκλησίας και στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Όλες οι πλευρές έχουν κατανοήσει πλέον τους διακριτούς και ταυτόχρονα σημαντικούς ρόλους που διαδραματίζει και η Εκκλησία και η Πολιτεία» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας σχετικά με τα σχέδια για διαχωρισμό Εκκλησίας- Κράτους. «Οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν την περαιτέρω ανεξαρτησία της Εκκλησίας, τον πνευματικό της ρόλο στην κοινωνία και φυσικά το αναφαίρετο δικαίωμά της στο Αυτοδιοίκητο και στην οργανωτική της δομή» τονίζει.

Για ελληνοτουρκικές σχέσεις

O κ. Κουβέλης δεν αναμένει αλλαγής στάσης της Τουρκίας μετά την επανεκλογή Ερντογάν, καθώς όπως εξηγεί η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής έχει ως στόχο να δημιουργήσει θέματα που δεν υπάρχουν με την Ελλάδα και τα οποία  έχουν λυθεί με απόλυτη σαφήνεια από τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. «Θέλει να θέσει τη χώρα μας σε ένα τραπέζι διαλόγου για το Αιγαίο, την κυπριακή ΑΟΖ και ό,τι άλλο θέμα έχει συμπεριλάβει  στις επεκτατικές διεκδικήσεις της» τονίζει.